home > njuz > DORF u Zagrebu

kontakt | search |

DORF u Zagrebu

Nakon 2 izdanja, vinkovački Festival dokumentarnih glazbenih filmova DORF predstavlja najzanimljiviji dio svog programa i u Zagrebu. Dvodnevni presjek do sada prikazanih filmova, sačinjen je uglavnom od regionalne produkcije i daje uvid u sve zanimljiviji žanr dokumentarnog filma.

Bit će prikazano 9 filmova, a posebna zanimljivost je film o kultnoj američkoj r'n'r grupi Dead Moon, kao i film iz DORF '08 radionice, omnibus Tri boje revolucije. U sklopu ove prezentacije u Kinu SC, gost će biti direktor Festivala Toni Šarić, a obje večeri nakon projekcija očekuje Vas popratni program u kafiću Teatra &TD.
Gostovanje organizira Udruga ljubitelja filma "RARE" Vinkovci u suradnji sa Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu (www.sczg.hr ).
Početak projekcija je u 19 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

RASPORED PROJEKCIJA

Kino SC, PETAK, 23.01. 19.00 sati

Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić?
NEformat
Kad se neko nečem dobrom nada
Oči u magli
--------------------
Tri boje revolucije
Nevidljiva nacija

Kino SC, SUBOTA, 24.01.19.00 sati

Breeders - Real deal
Kad muzičari šokiraju
---------------------
Unknown Passage

KAD MUZIČARI ŠOKIRAJU (Hrvatska)
Trajanje: 51'
Autor: Dubravko Jagatić
Produkcija: Trezor idea
Godina proizvodnje: 2005.

Dinamičan kolaž od 14 priloga u maniri inozemnih glazbenih TV stanica (VH1), s prikazom 14 najneobičnijih autora i njihovih provokativnih poteza kojima su šokirali javnost (od Satana Panonskog preko Siniše Vuce i Dine Dvornika ili Zabranjenog Pušenja pa do LET 3). Radi se o festivalskoj verziji inače dvodijelne serije o najbizarnijim događajima iz novije hrvatske pop rock povijesti, razigranog vizualnog ritma i uzbudljive radnje. O tim skandalima govore sami protagonisti kao i svjedoci tih događanja.

OČI U MAGLI (Hrvatska)
Trajanje: 31'
Autori: Nino i Jadranko Pongrac
Produkcija: Studio K.I.S.
Godina proizvodnje: 2005.

Film o Zdenku Franjiću, legendarnom osnivaču nezavisne diskografske kuće Slušaj Najglasnije, o njemu govore suradnici i novinari, te sam Franjić prolazi biografski kroz detalje fascinantne karijere. Nakon njegovog pojavljivanja diskografska industrija nije ostala ista, a bandovi kao Majke, Humpers ili Satan Panonski ostvarili su blistave karijere. Zdenko danas vodi etiketu i nastavlja cijelu priču u svom stilu, nezaustavljivo otkriva nepoznate bisere koji čine našu underground glazbenu scenu vitalnom i uzbudljivom. U filmu su korištene brojne ekskluzivne fotografije i bootleg snimci koji do sada nisu viđeni.

UNKNOWN PASSAGE - The Dead Moon Story (SAD)
Trajanje: 88'
Autori: Jason Summers i Kate Fix
Produkcija: Magic Umbrella (www.magicumbrella.com )
Godina proizvodnje: 2006

Priča o jednoj od najvećih američkih garage punk grupa, Dead Moon, koja ima kultno sljedbeništvo i u Hrvatskoj, a kako su nedavno i obznanili kraj 20-godišnje čarolije, film je svjedočanstvo rijetke kemije među članovima (1 bračni par+dugogodišnji prijatelj) i posvećenosti onome što rade i vole, a to je rock and roll. Neobično velika popularnost koju uživaju u Evropi u kontrastu je s njihovom američkom ulogom, a mnoštvo arhivskih snimaka i koncertnih nastupa prava su poslastica za svakog ljubitelja garažnog rock'n'rolla. Fred Cole je svirao u bandu čiji su snimci objavljeni na legendarnoj Nuggets kompilaciji, a priča o njegovim r'n'r počecima je prepuna impresivnih detalja, o kojima prvi put javno priča. Treba li napomenuti da je ovo premijerno prikazivanje u Hrvatskoj i, zapravo, uzbudljiv film? Film ima hrvatski titl.

KAD SE NEKO NEČEM DOBROM NADA (Srbija)
Trajanje: 28'
Autor: Brankica Drašković
Produkcija: TV produkcija urbaNS (www.urbaNS.co.yu)
Godina proizvodnje: 2001

Biografski dokumentarni zapis o dvadeset godina postojanja Obojenog Programa, jednog od najznačajnijih rock sastava iz Srbije, s mnoštvom arhivskih kadrova i zanimljivosti iz karijere ovog legendarnog novosadskog banda. Upornost i tvrdoglavo inzistiranje na ustrajnosti rezultirali su impresivnom karijerom i sjajnim pop remek-djelima koje malo koji band sa ovih prostora ima u svojoj pjesmarici. Kvaliteta Kebrinih tekstova i specifičnost izričaja izdvajaju ih u uzak krug Odabranih, čiji se albumi i danas slušaju s podjednakim uzbuđenjem. Film nije klasična retrospektiva postojanja grupe, već se više bazira na ispovijestima članova banda kao i komentarima raznih umjetnika i novinara koji kroz priču o radu i značaju grupe govore i o širem društveno političkom kontekstu u kojem je grupa nastala.

NEVIDLJIVA NACIJA (Srbija)
Trajanje: 93'
Autor: Darko Kovačević
Produkcija: Darko Kovačević http://subnet.net1zen.com/?page_id=37
Godina proizvodnje: 2006.

Priča o subotičkoj nezavisnoj glazbenoj sceni, s posebnim naglaskom na sociološki aspekt situacije u kojoj se taj grad i pojedinci koji su se bavili Nečim Drugim nalazili u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Lajko Felix, Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks, Džukele i mnogi drugi koji se nisu pojavili na Površini a imali su kvalitetne priče, pojavljuju se u filmu i pričaju o razlozima. Odlični Subotički festivali i događanja koja su obilježila ovaj grad samo su jedan od lajtmotiva ove priče, u kojoj bi se mnogi gradovi mogli prepoznati. Intimna priča sjajnih kreativnih pojedinaca, daju jedno od mogućih objašnjenja o svim događajima iz proteklog desetljeća.

DA LI ZAISTA POSTOJI ČOVEK KOJI SE ZOVE ŽIKICA SIMIĆ?
Režija: Ivan Andrijanić, Srbija
Godina proizvodnje:1996
Trajanje: 26'

Posveta jednom od najznačajnijih BG-novinara, a o kojem se jako malo zna, na čijim tekstovima je odgojena generacija novinara i konzumenata Američkog Rocka. Tekstovi Žikice Simića su bili odlično štivo za inicijaciju u prekrasan svijet rock'n'rolla, a njegovo mitologiziranje i fanovski pristrano pisanje o stotinama odličnih albuma o kojima nećete saznati puno u medijima u ovom kratkom filmu je doživjelo zasluženu počast. Nedavno objavljena knjiga sakupljenih tekstova Žikice Simića drugi je dio svojevrsne zahvale tom čovjeku, koji nam je otvorio mnoga vrata, u vrijeme kada je to najviše trebalo. Film je studentski uradak, tada mladog studenta beogradske FDU.

THE BREEDERS - Real Deal
Režija: Paula Van Olsen, Nizozemska
Godina proizvodnje:2002
Trajanje: 40'
http://www.vpro.nl/programma/loladamusica/afleveringen/

Jedan od filmova u sklopu legendarne nizozemske serije dokumentarnih filmova Lola Da Musica, a o sjajnom bendu kultne Kim Deal, basistice Pixiesa. Film je zapravo priča o dvije sestre blizanke, Kim i Kelley, koje su osnovale Breeders. Snimljen u njihovoj kući, razgovor na ženski način uvjerit će sve koji misle da je Kim jedna od najcool osoba koje su ikad hodale ovom planetom. Svirka u dvorištu i u prostoriji za probe pokazat će svu čaroliju Breeders nastupa, sve ono zbog čega smo i pojačavali radio svaki put kad zasvira Cannonball. Film nema hrvatski prijevod.

NEFORMAT(*eng.titl)
Režija: Jan Jaap Kuiper, Nizozemska
Godina proizvodnje: 2002
Trajanje: 28'
www.thankeve.nl

Drugi film ovog autora na ovogodišnjem DORF-u. Film prikazuje priču 3 banda iz Moskve, paralelno ispreplećući njihove svjetove i poglede na život. Naravno da se sva 4 bave underground glazbom i naravno da žive na rubu. Danas je jedan od njih čak uspio postati relativno poznat band, a u filmu se zanimljivo prikazuje kroz sociološki podkontekst i život u tom ruskom velegradu.

TRI BOJE REVOLUCIJE
Režija: Silvio Mirošničenko, Hrvatska
Godina proizvodnje: 2008
Trajanje: 27'

Omnibus iz prve radionice dokumentarnih filmova DORF '08, nastao za 4 dana trajanja Festivala, kada su 8 polaznika snimili 3 priče, pod mentorstvom Silvija Mirošničenka. Priče o koprivničkim punk rockerima Overflow, vinkovačkom akademskom slikaru Marku Šošiću i prvoj vinkovačkoj all-girls punk grupi Punčke u produkciji Vinkovačke televizije dokaz su da se može snimiti odličan film za kratko vrijeme i pri tome dobro zabaviti. Nestrpljivo iščekujemo slijedeći DORF i novu radionicu, a dotle pogledajte ove 3 sjajne vinjete.

promo guy // 21/01/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*