home > njuz > Ivan Škrabe: promocija novog EP-ja @ Vinyl, 30/05/2018

kontakt | search |

Ivan Škrabe: promocija novog EP-ja @ Vinyl, 30/05/2018

Ivan Škrabe je kantautor iz Jastrebarskog i na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan je desetak godina. Početkom 2010. godine na poziv organizatora "Novog Zvuka" svira u zagrebačkom Klubu hrvatskih glazbenika - Saxu, nakon kojeg slijede pozivi za koncerte, mini turneja po Srbiji, festivali demo glazbe te radio i tv gostovanja. Od prijavljenih 370 bendova sa područja bivše države, zauzeo je šesto mjesto na listi, a to mu je omogućilo nastup na velikoj pozornici Tvrđave Kastel ispred nekoliko tisuća ljudi (Treći Demofest, Banja Luka, BIH). U istoj godini, Škrabeove pjesme uključene su na nekoliko CD kompilacija te pod nezavisnom etiketom Brlog Records izdaje promotivni EP. O Škrabeu piše britanski publicist Eddie Cooney (kolumna "Continental Drift", najprodavaniji britanski eklektični glazbeni magazin "R2 Rock'n'Reel). Jedan je od aktera dokumentarnog filma "Music Is A Universal Language" te se pojavljuje u "Rezervnoj kulturi", muzičkoj kronici Miloša Zubca.

Sam Zubac piše o Ivanu:
"Dodirom slobode prvi je studijski sačuvan izraz Ivana Škrabea, donedavno studijski neuhvatljivog hrvatskog kantautora koji se godinama svjesno opirao konvenciji profesionalnog snimanja svojih pjesama, i koji je uvijek birao radije da neusporedivi talent uživo neštedljivo prosipa pred publikom nego da ga šablonizira u konačnim formama snimljenih pjesama.

Škrabe je autor i izvođač koji emitira jedinstveno zračenje cijele folklorne baštine predaka na kojoj je odrastao, koji neobaveznom pojavom vječno lutajućeg mistika može dotaknut u samu jezgru drugoga čovjeka, koji ima jake korijene duboko u zemljanom bluzu i folku, a ogromnu krošnju raširenu negdje nasred kozmosa, i koji sada kao plodove daje četiri upravo veličanstvene pjesme, na dar svima koji naslućuju postojanje jednog boljeg svijeta nego što je ovaj naš. Album Dodirom slobode poklon je onoga koji je bio dotaknut i oslobođen, za one koji su spremni da budu dotaknuti i oslobođeni. Njegov poziv jest od onih s propovjedničkom snagom: "Okupite se ljudi, stigao je čas...ˮ Njegov glas je opojno sugestivan, njegova gitara plemenski mantrična. I prvi put - ovaj pjesnik transcendentnog iskustva dopustio je da njegova pjesma bude profesionalno snimateljski tretirana i sačuvana. Samo u tom dopuštenju, a kamoli u pjesmama za pamćenje, sadržana je važnost ovog albuma za cjelokupnu hrvatsku i regionalnu produkciju."
[  ]

  © Matej Čelar

U prosincu 2017. godine , u svega nekoliko sati, EP album "Dodirom slobode" snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pjesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenski producent i glazbenik Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra Iz Šume, na jednoj pjesmi pojavljuje se slovenska kantautorica Katarina Juvančič.

EP osim naslovne pjesme "Dodirom Slobode" sadrži još 3 pjesme "Napustite gradove", "Poeziju će pisati svi" i "Prostranstva predaka".

Akustična gitara, glas, glazba i tekst: Ivan Škrabe
Prateći glas na pjesmi 'Napustite gradove': Katarina Juvančič, Ljubljana, Slovenija
Snimatelj, mix, mastering i produkcija: Dejan Lapanja, Škofja Loka, Slovenija

Fotografija: M^3/Matej Čelar
Grafičko oblikovanje: Bruno Vidović Vorberger

Promocija albuma održati će se u srijedu 30. svibnja u Vinylu od 20i30 sati, a ulaz je 30kn. Na promociji će biti dostupno i fizičko izdanje albuma.

Škrabeu će se na pozornici pridružiti perkusionista Bruno Vidović Vorberger (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Peach Pit) i Franjo Glušac na električnoj gitari (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Brujači, Šumski, Peach Pit).

promo girl // 25/05/2018

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Moćni Porto Morto u predstavi

Moćni Porto Morto u predstavi "Nepoznata iz Seine" redateljice Rajne Racz

| 27/10/2020 | promo girl |

>> opširnije


cover: Završena 10. sezona klubskog programa Distune vam predstavlja

Završena 10. sezona klubskog programa Distune vam predstavlja

| 23/10/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Nord postaje Chasing Nord

Riječki Nord postaje Chasing Nord

| 23/10/2020 | promo girl |

>> opširnije


cover: NOVA IZDANJA: Keni nije mrtav, Oridano Gypsy Jazz Band, Dante Drama, Roots In Session, Gospodin Pinokio, Skyburst.

NOVA IZDANJA: Keni nije mrtav, Oridano Gypsy Jazz Band, Dante Drama, Roots In Session, Gospodin Pinokio, Skyburst.

| 20/10/2020 | terapija |

>> opširnije


cover: NOVA IZDANJA: Kvadratura kruga, Ana Ćurčin, Billie & The Kids, dRUMELODY, Bes, Tate Romanova, 058, Aleksandar Vrhovec, Ivan Grobenski.

NOVA IZDANJA: Kvadratura kruga, Ana Ćurčin, Billie & The Kids, dRUMELODY, Bes, Tate Romanova, 058, Aleksandar Vrhovec, Ivan Grobenski.

| 15/10/2020 | terapija |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*