home > njuz > U prodaji nova knjiga: Nick Kent Tamna strana rocka - promocija održana u Tvornici

kontakt | search |

U prodaji nova knjiga: Nick Kent Tamna strana rocka - promocija održana u Tvornici

Promocija knjige Nick Kent Tamna strana rocka održana je u utorak Tvornici. Knjigu su objavili Naklada Ljevak i Menart, a predstavili su je Branko Komljenović direktor Menarta, glazbeni kritičari Sven Semenčić i Denis Leskovar te Nenad Rizvanović, urednik izdanja.
[ Branko Komljenović, Sven Semenčić, Denis Leskovar i Nenad Rizvanović ]

Branko Komljenović, Sven Semenčić, Denis Leskovar i Nenad Rizvanović   © mario m.

Knjiga obiluje zanimljivim detaljima iz života popularnog novinara Nicka Kenta koji se imao priliku družiti s legendama rocka i o njima pisati. S engleskog su je preveli Denis Leskovar i Lada Furlan Zaborac, inače basistica u bandu The Bambi Molesters, koja nažalost nije mogla doći na promociju.
Gost iznenađenja u publici bio je glazbenik Damir Urban koji je došao na promociju nakon potpisivanja novog EP-a Urban & 4 "Kundera".

Znamenita Knjiga engleskog rock kritičara Nicka Kenta (1951) Tamna strana rocka kreirana je poput svojevrsnog mozaika koncipiranog od najboljih eseja (ili njihovih dijelova), opširnih prikaza ili pak intervjua objavljenih sedamdesetih u NME-u, osamdesetih i početkom devedesetih u časopisu The Face, te u drugim publikacijama i novinama, poput francuskog Libérationa, i funkcionira kao zabavno premda ne i površno štivo. Ispod gornjeg, površinskog sloja iščitavamo Kentov propitivački stav spram famozne 'rock and roll autodestruktivnosti': postoji li veza između samouništenja i kreativnosti? Zašto je nadahnuće za mnoge od najboljih albuma suvremene glazbe, od zbirke sirovih protopunk budnica na prva dva albuma The Stoogesa i Bowiejevog europeiziranog art-rock čudovišta Low do najboljih ostvarenja Milesa Davisa ili Kurta Cobaina, proizašlo iz najmračnijih kutova ljudske psihe? Kako bi pjesme 'ludog dijamanta' Syda Barretta zvučale da je njihov autor, metaforički kazano, pripadao svijetu običnih ljudi, a ne ondašnjem psihodeličnom rock podzemlju prošaranom svakodnevnim LSD-tripovima? Još izravnije: gdje je granica između genijalnosti i ludila?
[  ]

Na takva pitanja nemoguće je dati precizan odgovor, no ako je netko itekako kvalificiran da se njima pozabavi, onda je to Nick Kent - čovjek kojemu su opijati i autodestrukcija i samome umalo došli glave. Sredinom sedamdesetih nekadašnja rock-kritičarska zvijezda transformirala se u uličnog narkića koji je na fotografijama, prema vlastitom priznanju, nalikovao upravo oslobođenom zatvoreniku nacističkog koncentracijskog logora. Mnogi od Kentovih - i naših - heroja nisu uspjeli preživjeti, no on jest. I eno ga danas u Francuskoj, gdje vodi razmjerno povučen obiteljski život i povremeno još uvijek piše, premda donekle rezigniran trenutnim stanjem rock novinarstva i moderne glazbene scene. No baš zato valja se povremeno osvrnuti unatrag i pročitati štivo s potpisom čovjeka koji vlastitu profesiju nije mogao niti zamisliti odvojenu od 'stvarnog života', ma što to značilo.
Denis Leskovar

Nick Kent rođen je i odrastao u Londonu. Početnu reputaciju stekao je još na koledžu Bedford pišući za britanske underground novine, a potom je slijedio i poziv iz tjednika New Musical Express, s kojim je surađivao tijekom sedamdesetih. U to vrijeme počeo je i glazbeničku karijeru, i to kao član prve postave Sex Pistolsa, a potom i snimajući s vlastitim bendom The Subterraneans. Osamdesetih je pisao za The Face, Arenu, Sunday Times, Spin, Vox i brojne druge časopise. Devedesetih godina preselio se u Francusku, gdje i danas živi sa svojom suprugom - novinarkom Laurence Romance - i njihovim sinom Jamesom. Godine 2002. dobio je nagradu NME-ja God-like genius, koja mu je uručena povodom uspješne tridesetogodišnje karijere. Trenutačno surađuje s Guardianom, rock-mjesečnikom Mojo i francuskim dnevnim novinama Libération.

promo guy // 21/06/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover: DVA OSAM - Otvorenje kluba i program u prosincu

DVA OSAM - Otvorenje kluba i program u prosincu

| 02/12/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: Edicije Božičević - noviteti

Edicije Božičević - noviteti

| 02/12/2021 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Nemeček izbacio novi album.

Nemeček izbacio novi album.

| 02/12/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover: MUZIKA.HR čestita Terapiji 20. rođendan

MUZIKA.HR čestita Terapiji 20. rođendan

| 30/11/2021 | terapija |

>> opširnije


cover: STEVAN PIVNIČKI (AcidFather) čestita Terapiji 20 godina

STEVAN PIVNIČKI (AcidFather) čestita Terapiji 20 godina

| 30/11/2021 | terapija |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*