home > njuz > Izložba fotografija 'Život' @ Profil Megastore, 02-16/02/2012

kontakt | search |

Izložba fotografija 'Život' @ Profil Megastore, 02-16/02/2012

Izložba fotografija Keitha Richardsa tijekom zadnjih 20ak godina njegove karijere biti će predstavljena hrvatskoj publici tijekom veljače. Autor fotografija, Brian Rasic nazočit će otvorenju izložbe...

Evo što Hrvoje Horvat kaže o Rasicu...

...tijekom svoje karijere radio je i prijateljevao s ikonama rock i pop glazbe koje je fotografirao (od Frank Sinatra do The Rolling Stones), ili novim glazbenim zvijezdama s kojima redovito surađuje (Rihanna, Lady Gaga).

Krajem 2011., prestižne britanske novine The Guardian uvrstile su sugestivnu Rašićevu fotografiju Amy Winehouse, nastalu na njenom zadnjem koncertu u Beogradu, među jednu od najboljih fotografija prošle godine.

Rašićeve fotografije vrhunski su primjeri dokumentarističke i studijske fotografije koje pored čitatelja najviše vole i cijene upravo glazbenici s kojima radi. S mnogima od njih Rašić je postao i dobar prijatelj. Pored Davida Bowieja, za kojeg je radio kao službeni fotograf, ili Davida Gilmoura iz Pink Floyda, koji je također Rašićev klijent, jedan od njih je i Keith Richards…

Brian Rasic (rođen 1954 u Beogradu), već je tridesetak godina jedan od najcjenjenijih i najzaposlenijih svjetskih rock fotografa. Od kada se krajem sedamdesetih godina iz Beograda preselio u London, Branislav Rašić-Raša postao je nezaobilazno ime rock fotografije, autor koji je redovito fotografirao najveće zvijezde svjetske rock scene (www.brianrasic.com).
U godinama nakon dolaska u London Branislav Rašić ubrzano je gradio karijeru vrhunskog fotografa,. objavljujući nakon brojnih jugoslavenskih publikacija fotografije u svim prestižnim britanskim i svjetskim magazinima i novinama (od NME do Vogue).
[  ]

Ime Briana Rasica danas je sinonim za vrhunsku rock fotografiju, koncertnu i studijsku, a njegovu ljubav prema fotografiji prati i jednaka sklonost rock glazbi. Upravo na tom spoju zvuka i slike Raša je pronašao "treću dimenziju" koja njegovim radovima daje dodatnu kvalitetu. Bez obzira da li se radi o ikonama rock i pop glazbe koje je fotografirao (od Frank Sinatra do The Rolling Stones), ili novim zvijezdama muzike s kojima redovito surađuje (Rihanna, Lady Gaga), Rašićeve fotografije vrhunski su primjeri dokumentarističke i studijske fotografije koje pored čitatelja najviše vole i cijene upravo glazbenici s kojima radi.

S mnogima od njih Rašić je postao dobar prijatelj. Pored Davida Bowieja, za kojega je radio kao službeni fotograf, ili David Gilmoura iz Pink Floyda koji je također Rašićev klijent, jedan od njih je i Keith Richards, s kojime se upoznao tokom suradnje kao službeni fotograf Rolling Stonesa.

Rolling Stonese je prvi put gledao 1973. u Švicarskoj, a fotografirao 1976. na koncertu u zagrebačkom Domu sportova i od tada se obostrana profesionalna priča pretvorila u jednu od Rašiću privatno najomiljenijih odiseja s najvećim rock sastavom na svijetu.

Nakon što ih je fotografirao u mnogim okolnostima (uključujući i najveći ikad održani koncert Rolling Stonesa u Rio de Janeiru, na plaži Copacabana 18.2.2006., pred 1,5 milijuna ljudi, kao službeni fotograf), za potrebe promocije autobiografske knjige Keitha Richardsa "Life", Rašić je s Richardsom u studenom 2011. proveo nekoliko dana, ekskluzivno ga snimajući u Londonu.

Portreti koji su tada nastali pripadaju nekima od najsugestivnijih Richardsovim snimaka, na kojima se upravo bliskost dvojice suradnika nameće kao dodatna kvaliteta koja je vrhunskom profesionalnom odnosu donijela neposrednost susreta prijatelja. Ako je objektiv fotografskog aparata "objektivan", Rašićeva najveća prednost je što u susretu s glazbenicima poput Richardsa uspijeva dobiti "subjektivan", privatan, "odgovor" osobe s kojom radi, što njegovim fotografijama daje drugima neuhvatljivu otkrivalačku i prijateljsku dimenziju nekih od najvećih ikona pop kulture.

promo girl // 19/01/2012

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*