home > njuz > Izložba fotografija Objektivom u Rock'n'roll @ Caffe Rock n roller, Zagreb, 22/12/2011

kontakt | search |

Izložba fotografija Objektivom u Rock'n'roll @ Caffe Rock n roller, Zagreb, 22/12/2011

Danas se otvora zajednička konceptualna izložba rock fotografija najvećih svjetskih zvijezda "Straight to R'N'R" iliti "Objektivom u Rock'n'roll" dvoje najistaknutijih predstavnika vrhunske umjetničke koncertne fotografije, fotografa Anastazije Vržine i Željka Jelenskog u caffe-u "Rock n Roller" u Preradovićevoj 26 u Zagrebu.

Izložbu će 22. prosinca 2011. u 19.30 sati otvoriti dva eminentna gosta: Željko Marciuš, viši kustos Moderne galerije u Zagrebu i Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar i novinar.

U kulturnom obilju raznih izložbi koje se događaju u našoj metropoli i šire, rijetko ćete naići na izložbe tako usko specijaliziranog karaktera kao što su to izložbe s glazbenom tematikom, točnije izložbe koncertne fotografije. Profesionalna koncertna fotografija, iako poprilično zapostavljena u fotografskoj djelatnosti i strukovnim krugovima, uglavnom radi činjenice što se malo fotografa njome aktivno i bavi - jedna je od objektivno najtežih disciplina u fotografiji, primarno zato što je, poput reportažne fotografije, podložna izuzetno brzom odvijanju događanja, restriktivnih, ponekad gerilskih uvjeta i vrlo ograničenog i kratkog trajanja po jednom snimanju. U vrhunskoj umjetničkoj koncertnoj fotografiji do izražaja najviše dolaze umiješnost, okretnost, domišljatost, urođeni ritam i umjetnički talenat osobe koja se nalazi iza objektiva fotoaparata.
Na izložbi će biti prikazano preko 15 konceptualnih setova svjetskih i dva domaća izvođača: Arcade Fire, Billy Idol, Darko Rundek, Deathstars, Iggy Pop, Jon Bon Jovi (Bon Jovi), Joe Cocker, Lennz Kravity, Parni Valjak, Richie Sambora (Bon Jovi), Roger Waters, Santana, Sade, Shakira, Skin (Skunk Anansie)....
Otvorenje izložbe autori će također prigodno iskoristiti za predstavljanje vlastitog autorskog art kalendara za 2012. godinu velikog formata 70x50 cm s istoimenim nazivom: "Straight to R'n'R''.

Anastazija Vržina dugo godina free-lancuje kao novinarka i fotografkinja, ali se jednako dugo bavi promocijom i odnosima s javnošću. Od tamo neke 2006. je urednik/novinar glazbenog-foto priloga hrvatskih izdanja internacionalnih magazina "T3″ i "Digital Foto", ali surađuje i s brojnim drugim magazinima. Jedna je od vodećih faca na glazbenom portalu www.soundguardian.com. Članica je glasačkog tijela glazbene nagrade PORIN. Fotografski surađuje s mnogim domaćim web portalima. Vanjski je suradnik foto medijske agencije PIXSELL. Specijalizirana je za live koncertnu, event fotografiju - no i za sve ostalo promotivnu, putopisnu, reportažnu i bokeh fotografiju. Dosta neizainteresirana za postavljanje izložbi ipak ih je par napravila: vlastiti glazbeni foto event "FotoGerila" u dva navrata, grupna izložba na Photodaysima 2009 u Rovinju, multimedijalna u sklopu HGF-a… Početkom 2012. priprema samostalnu izložbu u Zagrebu s temom koja NEĆE BITI koncertna fotografija! Surađivat će i na velikoj izložbi i foto-monografiji 2012 o (da , opet!) svjetskim rock glazbenicima.
[  ]

Ima par naslovnica, Sonyevu nagradu, objave na službenim web stranicama svjetskih rock izvođača U2, Muse i Lenny Kravitza, te Gibonnija, njegovu reklamnu kampanju za CD "acoustic:electric"… Njena kolekcija koncertnih fotografija ubraja svjetsku kremu izvođača: Alicia Keys, Arcade Fire, Apocalyptica, Bruce Springsteen, Beyonce, Bon Jovi, Barbara Hendricks, Bryan Ferry, Macy Gray , Backstreet Boys, Coldplay, Cesaria Evora, Carlos Santana, Charlie Musselwhite, Deep Purple, Eros Ramazzotti, Elton John, Guns'n'Roses, Iggy Pop, James Brown, Joan Baez, Joe Cocker, Jean Michel Jarre, Lenny Kravitz, Muse, Massive Attack, Mark Knopfler, Placido Domingo, Roger Waters, Simple Minds, Simply Red, Shakira, Sade, Salomon Burke, Tom Jones, U2, ZZ Top, Zucchero…

Službene stranice Anastazije Vržina: www.anastazijavrzina.com

Željko Jelenski je umjetnički fotograf koji stvara već 23 godine i pripada naraštaju buntovnog duha zagrebačkog Novog vala. Do danas je održao 35 samostalne izložbe. Specijalizirao se za portretnu koncertnu fotografiju, a fotografirao je mnoge svjetske glazbenike poput: Franka Zappe, Carlosa Santane, Davida Bowieja, Tine Turner, Keitha Richardsa, Lou Reeda, Skunk Anansie, Johna Mayalla, Roberta Planta, Jimmyja Pagea, Joea Cockera, Stinga, Brucea Springsteena, Lennyja Kravitza, Fun Lovin Criminalsa, The Edgea (U2), Micka Jonesa (The Clash), Alicea Coopera, Roberta Smitha (The Cure), Mobyja, Iggy Popa, Nicka Cavea, B.B. Kinga, Macy Gray, Stacey Kent, Patriciu Barber, Jamesa Cartera, Sonnyja Rollinsa, Stevea Vaija, Bryana Ferryja, Petera Gabriela…

Uskoro priprema i foto-monografiju o svjetskim rock glazbenicima velikog formata. 2009. izdao je knjigu fotografija jazz glazbenika "Jazz Me Up By Jelenski" za koju je na Photodaysima 2010 u Rovinju pohvaljen u kategoriji za publicistiku, a ove je godine izdao i kalendar.

Fotografira i krajolike i specifične detalje prirode. Foto-monografijom grada Lubenica s otoka Cresa izdanom 2010. "Drevnost u sadašnjosti - Lubenice" stvorio je jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica. Trenutno radi na foto-monografiji otoka Paga. Ovogodišnji je finalist i drugonagrađeni za fotografiju godine za kulturu i umjetnost Zbora fotoreportera, za fotografiju pjevačice Skin (Skunk Anansie). Također je ove godine sudjelovao je i u velikom projektu "Prijatelji mora - More kao platno", putujućoj izložbi kroz 15 hrvatskih gradova koju je ovo ljeto vidjelo preko milijun ljudi…

Službene stranice Željka Jelenskog: www.photo-jelenski.com
Izložba "Straight to R'n'R" je primjereno prodajna: po blagdanskim promotivnim cijenama (do 31.12.!) moći će se kupiti izloženi setovi, po setu s okvirom cijena je 900 kn, a koji mogu zaljubljenicima u glazbu i fotografiju biti izvrstan blagdanski dar pod bor.

Na izložbi posjetioce očekuje naravno i dobra glazba i igra s vrijednim nagradama. Pa zar nismo u najveselijem razdoblju godine?

Ulaz je naravno slobodan, a šank željan društva.

promo girl // 22/12/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*