home > njuz > Petak na 9. ZFF-u

kontakt | search |

Petak na 9. ZFF-u

Deveti Zagreb Film Festival piše posljednja ovogodišnja poglavlja jer... kraj filmskih projekcija se naslućuje na horizontu. Svejedno, još je dovoljno atraktivnih naslova u festivalskoj zalihi!

Petak, kao uostalom i svih prethodnih dana u Europi počet će disati punim plućima u 12 i 30 kad mladi posjetitelji dolaze na Bibijadu. Danas ih očekuje norveška Zlatna karta, komedija Arilda Andresena o odrastanju i o najtežoj lekciji za školarca: naučiti preuzeti rizik. Dvanaestogodišnji Jo užasava se uobičajenih stvari - školskih nasilnika, nogometa na tjelesnom, djevojaka, prelaženja ceste... Dolazak nove djevojke u školu promijenit će sve. Zajednička crta današnjih filmova u Europi jest mladost glavnih protagonista. Nizozemsko-belgijski Lena Christophea van Rompaeya igrat će od 19.30 i uvest će nas u ljubavnim brigama izmućen svijet nesigurne sedamnaestogodišnjakinje. Brige druge vrste muče dvadesetogodišnjake iz slovenskog filma Izlet debitanta Nejca Gazvode koji će igrati od 22 sata. Osim ljubavi oni će u ovom vjerodostojnom, jednostavnom no pamtljivom filmu otkriti što doista znači prijateljstvo, ali i prijelaz iz adolescencije u svijet odraslih. Filmovi iz kratkometražne konkurencije bit će prikazani i danas, prije Lene pogledajte nagrađivane irske Duhove Petera McDonalda o mukama mladog ministranta i zaljubljenika u Liverpool. Petnaestominutni Prijelaz ukrajinske redateljice Maryne Vrode igrat će prije Izleta, a riječ je o filmu koji otkriva kako postati pobjednik Cannesa promišljajući pitanje je li važnije živjeti ili promatrati život.

Tuškanac će u petak biti obilježen dobrim dokumentarcima. Od 16 i 30 posjetitelji će moći pogledati film Ayle Gottschlich Kandidati o osnovnoškolskoj stvarnosti mladog Yannika koji demokratske principe pokušava iskoristiti ne bi li popravio vlastiti status u razredu. Odmah nakon Kandidata bit će prikazan i vrlo hvaljena te nagradama ovjenčana priča o odrastanju u Poljskoj Piotra Stasika, autora filma, ali i teškim životnim prilikama u suvremenoj Rusiji. Naslov filma je Posljednji dan ljeta. Nakon projekcije filma biti će održan Q&A s Gaby Babić, direktoricom festivala goEast iz Wiesbadena, te s redateljem Stasikom. Upravo je njegov film ove godine nagrađen na goEastu, stoga će se goEast ZFF-u predstaviti i filmskim favoritom i konceptom.

Da dan u Tuškancu ne bude posve dokumentaran pobrinut će se u 19 sati film Angela Ciancija Zadnji kat lijevo, dobitnik nagrade FIPRESCI u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea. U 21 sat u Tuškancu igrat će i vrlo zanimljivi Afrički izbori Jarretha J. Merza o ganskim političkim (ne)prilikama. U predizborno vrijeme svako političko promišljanje je posebno potrebno, stoga nakon Afričkih izbora, od 23 sata slijedi jedna posebna projekcija hrvatskih političkih predizbornih spotova od 1990. do 2011. Zanimljivo će biti vidjeti bivše političke protagoniste koji su danas pritvoreni protagonisti, gradonačelnike koji to danas više nisu, saborske zastupnike koji izgaraju za jednu stranku, a danas pripadaju njenom antipodu... Projekciju će pratiti glazbeni program a po uzoru na njujorški underground standup sve skupa će biti uživo moderirano, te će u samom finalu večeri biti odabran i najbolji predizborni spot.

Muzej suvremene umjetnosti ćeu 21 sat ugostiti uspjeli njemački film Zaustavljen Andreasa Dresena, slojevit film o četrdesetogodišnjem Franku s inoperabilnim tumorom na ovogodišnjem je festivalu u Cannesu nagrađen u prestižnoj konkurenciji Un certain regard. Posebno zanimljivo će biti i na projekciji dvaju edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u zagrebačkom plesnom centru od 23 sata. Filmove Ikina sudbina i Endemični sifilis režirao je Kamilo Brössler 1933. godine, a snimanje se odvijalo u Širokom Brijegu, Posušju i Mostaru. Filmove će najaviti umjetnički savjetnici Antonio Nuić i Ante Magzan, a kako je riječ o nijemim filmovima glazbenu će pratnju osigurati profesorica harmonike Anamarija Nerad. Svi koji su propustili film Oblak Miroslava Sikavice imaju novu priliku ne samo vidjeti ovaj dokumentarac o tragičnoj pogibiji Luke Ritza, već i razgovarati s redateljem nakon projekcije u Dokukinu u 21 sat.

Noćnim pticama se nude brojne mogućnosti, najraznolikije od početka festivala. U kinu Europa glazbu će puštati DJ Mario Kovač, a u Maraschinu Danny Bwoy. U Jabuci će biti Lunapark - DJ Dabi i kolegica mu Franciska.

robert tabula // 21/10/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover: NOVA IZDANJA: Achachak, Živa, Radio Aktiv, Who See & TriXstar, Kvadratura kruga, Harry the Kid, Jabadera, She Brought Me Gasoline, Špurijus.

NOVA IZDANJA: Achachak, Živa, Radio Aktiv, Who See & TriXstar, Kvadratura kruga, Harry the Kid, Jabadera, She Brought Me Gasoline, Špurijus.

| 08/12/2021 | terapija |

>> opširnije


cover: čestitkama za 20. rođendan Terapije pridružuje se i ANDRIJA

čestitkama za 20. rođendan Terapije pridružuje se i ANDRIJA

| 07/12/2021 | terapija |

>> opširnije


cover: čestitka Terapiji za 20. rođendan od benda PLANETA UŽASA

čestitka Terapiji za 20. rođendan od benda PLANETA UŽASA

| 07/12/2021 | terapija |

>> opširnije


cover: TONY & GUY nazdravljaju 20. rođendanu Terapije

TONY & GUY nazdravljaju 20. rođendanu Terapije

| 07/12/2021 | terapija |

>> opširnije


cover: RootsInSession predstavljaju

RootsInSession predstavljaju "Domajkla" miks

| 07/12/2021 | promo girl |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*