home > njuz > Program 2nd Zagreb International Blues Festivala 09-12.06.2011.

kontakt | search |

Program 2nd Zagreb International Blues Festivala 09-12.06.2011.

Četri dana u lipnju Zagreb će biti stjecište fenomenalnih blues događanja ujedinjenih u drugo izdanje Zagreb International Blues festivala. Od 09. do 12. lipnja ZIBF će ugostiti preko dvadeset izvođača iz pet zemalja, promocije albuma, projekcije filmova, glazbene radionice, izložbe slika i još puno popratnih događanja - za sve ljubitelje bluesa nevjerovatna prilika da vide i čuju ponajbolji svjetski i domaći blues.

************************************************************

ČETVRTAK 09.06.

Prvoga dana festivala ZIBF se održava čak na tri različite lokacije.

13.00 - Osnovna škola Sesvetska Sela, Sesvete

Sve počinje u 13 sati Osnovnoj Školi u Sesvetskim selima gdje dva blues glazbenika i istaknuta člana Hrvatskih Blues Snaga višestruko nagrađivani Tomislav Goluban i Nebojša Buhin održavaju glazbenu radionicu za polaznike osnovne škole "Upoznajmo glazbu - Blues in Schools" gdje će najmlađem naraštaju pokušati približiti blues i usaditi ljubav prema toj tradicionalnoj glazbi iz koje je proizašla sva današnja moderna glazba.

18.00 - Roland Galerija, Zvonimirova 13

Nastavak prvog dana biti će od 18 sati u Roland Galeriji gdje će se održati otvorenje prodajne izložbe "Blues Companions" trojce sjajnih slikara i ilustratora - Božidara Milinovića, Vedrana Žanka i Bira Dantesa iz Brazila. Milinović i Žanko su članovi udruge "Umjetnički Orkestar" te autori prvog i drugog vizualnog identiteta Croatian Blues Challenga, a kao poseban gost izložbe brazilski je višestruko nagrađivani karikaturista Bira Dantas. Poznati blues glazbenici na njihovim slikama biti će na prodaju, a cjelokupni iznos prikupljen prodajom slika namjenjen je udruzi za terapijsko jahanje "Krila". Od 18:30 kratki glazbeni blues program izvest će akustični dvojac Mojo Acoustic.

21.30 - klub Hard Place, Šubićeva 55

Prvi dan festivala završit će u klubu Hard Place gdje će se od 21.30 sati održati promocija CD izdanja "Blueshand - 65th anniversary" Tribute to Eric Clapton (Croatia Records/Spona/BlueStone), a nakon toga svojom svirkom će sve prisutne razveseliti Sunnysiders (naši ovogodišnji predstavnici na International Blues chellengeu u Memphisu) i Retro Guru blues orkestar sastavljen od glazbenika - umjetnika.

21:30 promocija CD izdanja "Blueshand - 65th anniversary" Tribute to Eric Clapton (Croatia Records/Spona/BlueStone)

21:45 Sunnysiders

22:20 Retro Guru

***********************************************************

PETAK 10.06.

Drugi dan festivala selimo se u festivalsku arenu smještenu u Studentskom centu, Savska 25, gdje nas očekuju događanja na dvije bine.

MD PARTNER STAGE, DVORANA ITD:

20:00 - 20:35 Otprilike Ovako

20:55 - 21:35 The Tzar Blues Band (SLO)

22:00 - 22:40 The Downstrokes

23:05 - 00:15 Big Daddy Wilson (USA)

big_daddy_wilson-mala.jpgNjegov fenomenalni "crni" glas i još bolje pjesme razveselit će prave sladokusce željne vrhunske blues soul glazbe. I za sebe ima sedam albuma od kojih posljednji "Love is the Key" za poznatu blues kuću "Ruff Records" a 2004. pozvan je da otvori projekciju Wendersovog filma "The Soul of a Man" u Hamburgu.

00:15 - 01:00 Hobo Blues (FR)

hobo blues.jpg"Hobo Blues"su 2010. osvojili nagrade na prestižnim festivalima: "Blues Sur Seine" Festival i The Cahors Blues Festival. Impresivnim glazbenim izražajem svoju glazbu dijele zapanjujućom energijom. "Hobo Blues" u svojim tekstovima govori o životu iz njihove perspektive a njihov motiv je: "hoboin' through the world." Nakon povratka iz Memphisa i Clarksdalea definitivno su odlučili i izabrali svoj pravac izražaja: roots, roots and roots blues music

01:00 - 01:30 44 Blues

01:30 - 02:00 Never 2 Late

AKUSTIKA MUZIKA HR STAGE, ITD CAFFE:

20:35 - 20:55 Dužević & Georgev

21:35 - 22:00 Mojo Acoustic

22:40 - 23:05 Jimmy Matešić

***********************************************************

SUBOTA 11.06.

Treći i glavni dan festivala događa se na tri bine u Studentskom centu, Savska 25, od kojih je jedna na otvorenom (festival se održava bez obzira na vrijeme) i na kojoj nastupa glavna zvijezda festivala dobitnik Blues Music Award za najboljeg tradicionalnog blues izvođača i najboljeg instrumentalista 2011. - Charlie Musselwhite.

HOHNER OUTDOOR STAGE:

19:00 - 19:30 M.Evačić & Čardaš Blues Band

19:35 - 20:05 Tomislav Goluban & LPFB

20:15 - 21:10 Drago Mlinarec

drago_mlinarec_01.jpg"Kaj god blues" je vjerovatno prvi hrvatski blues uradak i velika nam je čast da autor prve blues pjesme svira na Zagreb International Blues Festivalu. Kantautor Drago Mlinarec bitno je obilježio hrvatsku rock glazbu kao njezin prvi autorski glas. "Grupa 220" potkraj studenoga 1966. snima Mlinarčevu pjesmu "Osmijeh" koju Radio Zagreb promovira u hit čiji masovni odjek pobuđuje zanimanje tadašnjeg "Jugotona" te u ožujku 1967. izlazi njezina prva EP ploča. U studenome 1968. "Grupa 220" objavljuje LP "Naši dani" koji je odavno stekao zasluženi status antologijskog, prvog autorskog izdanja toga formata u rock glazbi bivše države. Opus Drage Mlinarca osigurao je hrvatskoj rock glazbi trajan i presudan biljeg izvornosti ne samo u godinama afirmacije njezina prava glasa, nego i u razdoblju kada je, zahvaljujući i Mlinarčevim kantautorskim i diskografskim istupima, već postala sastavnim dijelom naše glazbene scene.

21:30 - 23:00 Charlie Musselwhite (USA)

Charlie-promo-new.jpgCharlie Musselwhite zajedno sa Paulom Butterfieldom, bio je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih blues glazbenika iz one poznate ere 'white blues movement' sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Legendarni Big Joe Williams za njega je rekao: 'Charlie Musselwhite is one of the greatest living harp players of country blues. He is right up there with Sonny Boy Williamson, and he's been my harp player ever since Sonny Boy got killed.' Svoje mjesto u "Blues Hall Of Fame" zaslužio je 2010, osvojio je 6 nominacija za Grammy Awards, a čak 26 puta osvojio Blues Music Awards - dvije posljednje 05.svibnja 2011 - za najboljeg usnoharmonikaša i najboljeg tradicionalnog muškog blues izvođača. Iza sebe ima 30 snimljenih albuma a posljednji "The Well" objavljen 2010. vratio ga je u diskografsku kuću Alligator Records pod čijim je okriljem snimio tri sjajna albuma tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.

MD PARTNER STAGE, DVORANA ITD:

23:10 - 23:50 Gfrerer, Mally & Gasselsberger Trio (AUT)
gfrere_mally_graselberger.jpgIako na prvi pogled dolaze iz različitih glazbenih svjetova, no oni spajaju blues, folk, i tradicionalnu glazbu te njihove vokalne i autorske sposobnosti u posebnu, intrigantnu tkaninu zvuka koja otkriva nove fascinantne nijanse u glazbi. Ovi izvanredni umjetnici izvode uglavnom vlastiti repertoar na koji je dijelom utjecala tradicija Steve Earlea ili Townes Van Zandta ali i radovi Muddy Watersa, Lightnin' Hopkinsa, John Lee Hookera i njima sličnih. Bez imitiranja "od note do note", naglasak je ipak na osobnom stilu izvođača što daje svježu originalnost. Istančan i odlično isprepleten način izvođenja, kao i njihov odličan osjećaj za dobru atmosferu garantiraju uzbuđujuću večer.

00:15 - 01:00 Carl Reuter (UK) & The Harpoons

01:25 - 02:00 Ben Dover

AKUSTIKA MUZIKA HR STAGE, ITD CAFFE:

23:50 - 00:15 Angels of Blues

01:00 - 01:25 Vragolovich & Geci

***********************************************************

NEDJELJA 12.06.

Četvrti i završni dan festivala održati će se u klubu Hard Place kao svojevrsni party svih izvođača uz projekciju filma i promociju CD-a.

20:30 projekcija filma "The Howlin Wolf Story" autora Don McGlynna u suradnji sa DORF festivalom Vinkovci

Dokumentarac o Chesteru A. Burnettu, poznatijem kao Howlin' Wolfu? Vjerojatno je od njega među Mississippi Delta pjevačima značajniji tek Muddy Waters, koji je krenuo na putovanje na sjever i bio zapravo pionir u električnoj izvedbi bluesa. Wolf je bio velik i naočit čovjek sa jedinstvenim i neponovljivim snažnim vokalom ali i nevjerojatnim dugotrajnim utjecajem na mnoge generacije rockera koji se pak svi pojavljuju u tom 90-minutnom filmu. Ovaj film bi trebao postati primjer za dokumentarce ovakvog tipa.

21:55 promocija CD izdanja BlueSax! Live season 2009/10.(Croatia Records/Spona/BlueStone)

22:00 Mačke

22:40 Puzzle Blues Band

***********************************************************

Festivalske ulaznice u prodaji po 150 kuna. ULAZNICA VRIJEDI ZA SVA ČETIRI DANA FESTIVALA!

Pretprodajna mjesta - Hard Place - Šubićeva 55, Rockmark - Berislavićeva 13, Integral - Pothodnik, Free Bird - Tratinska 50, Dirty Old Shop - Tratinska 33, Dancing Bear - Gundulićeva 7 i na svim prodajnim mjestima eventima te online na www.eventim.hr

promo guy // 15/05/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Kolaboracijski album RATEL FURAX & MAN IN THE SHADOW

Kolaboracijski album RATEL FURAX & MAN IN THE SHADOW "Chloroforme"

| 21/07/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Lov na vještice - Istina o goth sceni" - Povijesni pregled goth kulture

| 18/07/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: OGENJ i ANALIZA UMA imaju nove singlove!

OGENJ i ANALIZA UMA imaju nove singlove!

| 18/07/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: kultni ŠO!MAZGOON singlom

kultni ŠO!MAZGOON singlom "Maške" najavljuju novi album

| 16/07/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Valid najavljuje album ljubavnim duetom

Valid najavljuje album ljubavnim duetom "NeverQuestion" s NeishomNeshae

| 16/07/2024 | ivana |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*