home > najawa > GARAGE EXPLOSION 2010 @ Pekarna / Gustaf - Maribor, 08/10/2010

kontakt | search |

GARAGE EXPLOSION 2010 @ Pekarna / Gustaf - Maribor, 08/10/2010

Šesti po redu festival garažnog rock'n'rolla i ove godine nudi brdo odličnih bendova, a ovogodišnji headlineri su legendarni THE MORLOCKS, možda i najveće ime festivala do sada, kojima je jedan album (LP, Wake Me When I'm Dead) uostalom izašao i za našu legendu underground rock'n'rola, Zdenka Franjića i njegov Slušaj najglasnije. Ostao društvo na festivalu činit će im: DMT, MY BUDDY MOOSE, ŠMAJSER, NERO BURNS, DIEGO i BARELY MODERN, stvarno respektabilan ovogodišnji line up!
[ The Morlocks ]

The Morlocks

A evo i copy/paste originalna najava u Slovenščini:

PEKARNA MAGDALENSKE MREŽE
AGD GUSTAF
FV MUSIC
MKNŽ ILIRSKA BISTRICA

v sodelovanju z

BOGOVI ROCK'N'ROLLA IN NIČ SLABŠIMI LJUDMI

predstavljamo...

ROCK'N'ROLL FESTIVAL
GARAGE EXPLOSION 2010

UPAD: 12 EUR
U predprodaji i do 20. sati na dan koncerta: 10 EUR

NASTUPAJU :

THE MORLOCKS (Los Angeles / USA)


DMT (Novi Sad / Srbija)


MY BUDDY MOOSE (Rijeka / HR)

ŠMAJSER (Beograd / Srbija)

NERO BURNS (London - Murska Sobota / VBR - Slovenija)

DIEGO (Ilirska Bistrica / Slovenija)

BARELY MODERN (Logatec / Slovenija)

Festival garažnega rock'n'rolla Garage Explosion, šesti po vrsti, prinaša peklenski program in morda celo največje ime svojega žanra doslej - The Morlocks. Kultna skupina iz Los Angelesa je bila ustanovljena leta 1984 in velja že skoraj za utelešenje, legendo garažnega punka. Od njenih prvotnih članov deluje le še frontman Leighton Koizumi, a tudi ta zasedba ima za sabo že dobrih deset let neumornega koncertiranja in dve izdani plošči. Leta 2007 je izšla avtorska "Easy Listening Fot The Underachiever," tokratni nastop na festivalu pa sledi pravkar izdani "The Morlocks Play Chess," na kateri so The Morlocks priredili dvanajst klasikov založbe Chess Records iz Chicaga, ki je v petdesetih letih 20. stoletja izdajala plošče bluesovskih in rockovskih velikanov, kot so Chuck Berry, Bo Didley ali pa Howlin' Wolf. The Morlocks so tako na najboljši možen način izkazali spoštovanje do nekaj najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini rock'n'rolla, zimzelenčkom na plošči pa nadeli svežo in še udarnejšo podobo, ob kateri zasrbi v petah.
Naslednja legenda na jedilniku festivala je Distorzija motorne testere, oz. DMT, ki prihaja iz Novega Sada. Skupina deluje že dobrih petnajst let, svoj prvi diskografski podatek pa beleži leta 2002. Prvenec so poimenovali kar "DMT" in navdušili z ostrim rock'n'rollom, izstreljenim v srbskem jeziku in dozorelim pod vplivom Ramones, New Bomb Turks in The Devil Dogs. V nadaljevanju so objavili še dve samostojni izdaji, in sicer "Saturday Night Special" in "Rock'n'Roll Radio." Za sabo imajo tri uspešne evropske turneje, zdaj pa je čas še za tretje drvenje po slovenskih odrih.
Reški My Buddy Moose so bili nesporno odkritje festivala Garage Explosion leta 2007, njihova druga, nedavno izdana plošča "Wonderful Feeling Of Emptiness" pa enostavno kliče po "še!" Tudi če razna subjektivna pisanja o najboljšem hrvaškem bendu ta trenutek pustimo ob strani, pa enostavno ne gre preslišati zapeljivega, romantičnega prepletanja country, rhtyhm & blues in rock glasbe. Za tovrstno glasbeno zvrst se je v zadnjih desetletjih uveljavil izraz "americana," a kakor koli, skupina odličnih glasbenikov, ki se ob klasični zasedbi rockovskih instrumentov ne brani niti mandoline - tokrat prihaja z Jadrana.
Zelo nenavadna je zgodba skupine Nero Burns, ki je svojemu delovanju pred kratkim dodala še na kožo pisano izkušnjo, in sicer upravljanje Pošastnega tovornjaka na ljutomerski Paradi pošasti. Pošasti pa ne manjka niti v vzdušju glasbenega ustvarjanja skupine, poimenovanega kot "voodootrashabillybeatpsychosisdeathrayrocknroll." A za lažjo predstavo - gre za prepletanje vplivov punkabillya 50-ih, garažnega punka 60-ih in punk rocka 70-ih. Še bolj nehvaležna je geografska umestitev skupine, ki izvira iz Londona, večino svojega časa pa preživi v Prekmurju. Skratka, zabavno na celi črti!
Beograjski trio Šmajser deluje od leta 2005, njegovi člani pa so že prekaljeni mački srbske garažne rockovske scene. V glasbi skupine prevladujejo igrivi rock'n'roll vzorci ob odlični kitarski tehniki kitarista Vicka, ki nastopa tudi v vlogi vokalista. Njegova izpoved je izrazito čutna, polna brazgotin, pridobljenih na nekompromisni glasbeni poti. Del te je prvenec skupine "Kuršum" iz leta 2007, ki je nastal v pičlih šestih snemalnih urah in ki je več kot vreden končnega preboja, tudi na slovenske odre.
Ilirskobistriški Diego ob celjskih God Damn It Boys veljajo za enega največjih upov mlajše rockovske scene v Sloveniji, pa čeprav s prekinitvami delujejo že vse od leta 2006. Gre za skupino, ki praktično živi in diha v legendarnem klubu MKNŽ, zato je zrelost njenega glasbenega ustvarjanja nedvomno tudi posledica bogatih izkušenj in neprecenljivega stalnega stika z najboljšim, kar se potika po svetovnem rock'n'roll podzemlju.
Prihajajo pa še eni mlajši - vrhniški Barely Modern. Rockovski trio, v klasični zasedbi, se naslanja na novo valovsko rock'n'roll izročilo in je v preteklem letu že prepričal komisijo Radia študent ter prejadral turnejo v sklopu Klubskega maratona 09. Navdušujejo predvsem s svojo brezkompromisnostjo in samozavestjo na odru. Enostavno, igrivo, brez filozofiranja.

In kot ponavadi. Zabava se po neprespani petkovi noči znova seli na zahod. Ilirskobistriški klub MKNŽ bo v soboto, 9. oktobra, gostil še Garage Afterparty s skupinami DMT, Šmajser in Diego, s ponovitvijo v celovečerni koncertni izvedbi. Za rock'n'roll trdoživke!

Informacije o festivalu:
GARAGE.EXPLOSION@GMAIL.COM

http://www.facebook.com/garage.explosion
http://www.myspace.com/garageexplosion
http://garage.blog.hr

Predprodaja (rezervacija) vstopnic:
MISC Infopeka, Trg revolucije 9, 2000 Maribor,
02 300 68 50, 041 481 246.
Vsak delovnik med 10. in 18. uro.

Rezervacije možne tudi po elekronski pošti na naslov garage.explosion@gmail.com.
Zadnji dan sprejemanja rezervacij po elektronski pošti je dan pred festivalom, torej 7.10

faic // 15/09/2010

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*