home > najawa > DIRTY OLD FESTIVAL XI @ Velika, 15-17/07/2010

kontakt | search |

DIRTY OLD FESTIVAL XI @ Velika, 15-17/07/2010

DOF je jedan od naših najstarijih festivala alternativne glazbe, na pamet mi pada još samo Monte Paradiso i neki manji festivalčići. Do tog statusa rijetko koji festival poživi i ponekad nije dovoljno imat' samo dosta love za organizaciju. Na sreću DOF-a poklopile su se i dodatne okolnosti u njegovu korist pa se tako ove godine održava 11. Dirty Old Festival. Te dodatne okolnosti prije svega je dobra volja ljudi iz organizacije a potom i stvarno idiličan krajolik za održavanje open air festivala zbog kojeg ekipa dolazi i po par dana ranije a ostaju ukampirani i nekoliko dana nakon festivala.
[  ]

U daljnjem tekstu možete pronaći sve informacije koje se tiču rasporeda nastupa, dolaska do festivala, popratnog sadržaja itd... pa čitajte.

Kako ove godine nastupa 18 domaćih izvođača a tek 8 stranih, strane ćemo vam malo pobliže predstaviti jer znamo da o domaćima znate gotovo sve, pustite si njihovu mjuzu sa myspacea i čitajte o ostalima.

Prvi dan u četvrtak nastupaju LA PLEBE, petero latinoamerikanaca koji sviraju ska-punk s mješavinom španjolskih i engleskih društveno angažiranih stihova. Nakon par demo snimki i sudjelovanja na različitim kompilacijama bend je 2005. izdao prvijenac španjolskog naziva Entre Cerveza, Ritmo Y Emocion. Drugi album Hasta La Muerte izdaju 2007. godine, profilirajući se u najbolji punk bend lokalne scene. Ono što je bitno istaknuti je da su oba albuma producirana od strane Billy Goulda, poznatog basista iz benda Faith No More.
Kako sam naziv benda kaže ("La Plebe" - "obični ljudi"), pjesme s oba albuma progovaraju o temama koje muče malog čovjeka u bilo kojem kutku svijeta. La Plebe govore o borbi za slobodu i sreću koje pokušavamo izboriti u svakodnevnom ubrzanom ritmu života, kontrolirani od takozvanih viših sila koje nisu toliko visoke koliko su naoružane, o sveprisutnoj želji za otporom, od popularnog paljenja američke zastave na raznim skupovima do slavljenja života trubom i bubnjevima.

Drugi dan donosi mješavinu bendova a nastupat će idučim redosljedom..
PETAR PUNK (Hrvatska)

DRYFLOOD (Hrvatska)

MAŠINKO(Hrvatska)

BEETAN TONE (Hrvatska)

CONCRETE WORMS (Srbija)

GUNS OF BRIXTON (Francuska)
Medijski okarakterizirani kao predstavnici francuske dub scene, ova četvorka posljednjih sedam godina razvija svoj eksperimentalni i često mračni pristup navedenom muzičkom pravcu. Bend je do sada izdao tri albuma, koje kritičari opisuju različitim imenima, u rasponu od post punka, punk rocka, hardcore punka i dub rocka, ali se svi slažu u ocjeni da ih je teško opisati i da ostavljaju snažan utisak na slušatelje. Bunt prema opresiji jačih u odnosu na slabije te vezanost za londonsku jamajkansku zajednicu koje iskazuju samim odabirom imena benda, reflektira se i u pristupu kreiranju muzike i žestokom odbijanju konformizma i podilaženja većini.

BRKOVI (Hrvatska)

KAWASAKI 3P (Hrvatska)

PASI (Hrvatska)

Le'OPARLEUR (Francuska)
Poznati po brojnim turnejama, punim šarenila, eklektičnih gostiju i sveopćeg strastvenog slavljenja života i mašte, sami sebe opisuju kao pop, rock i latino bend.
Tijekom dugogodišnje karijere prioritet ovog benda bile su i još uvijek jesu live svirke u kojima miješaju zvukove gitare, trube, klarineta, saksofona i trombona, pa čak i kastanjeta i uspješno nas odvode na andaluzijska polja, na ples sa ciganima, pobunu na Kubi, čaj u arapskim pustinjama i na kraju vraćaju u balkanske birtije.

Treći dan festivala nastupaju...
PETNAESTI CEH (Hrvatska)

ZBUNJENI (Hrvatska)

JOKE (Francuska)
Francuski bend, dobro poznat na ovim prostorima, što prema ljubavi koju većina članova benda iskazuje prema Hrvatskoj (i rakiji i cijeloj zemlji) čim ulove priliku, što prema energičnim i snažnim nastupima. Djeluju od 1992./1993. godine i danas broje osam stalnih članova (uz česte prijatelje i goste), a ove godine izdaju i novi album "Delegue 1.0". Bend je jednako poznat upravo po pozitivnoj energiji koju šire gdje god stignu, kao i po karakterističnom zvuku koji postižu fuzijom rocka, punka, hip hopa i reaggea. Redom dolazeći iz pariških predgrađa, orijentirani na osvještavanje svoje publike o najvećim problemima današnjeg društva, čine skupinu koja je i nakon šest albuma jednako energična i neumorna u izražavanju svojih stavova.

LUDE KRAWE (Hrvatska)

S-KAPADA (Hrvatska)

LEATHERFACE (Velika Britanija)
Leatherface je kultni britanski punk rock bend, koji nakon više od dvadeset godina, izdanih devet albuma i nebrojenih kompilacija trenutno postoji u obliku svetog trojstva gitariste, basista i bubnjara.
Životno istrošeni vokal Frankie Stubbsa, bolno hrapav, gotovo filozofski nerazumljiv dok progovara kroz brojne metafore i aluzije, upotpunjen je dugogodišnjim koncertnim iskustvom cijelog benda. Iako ime benda priziva sjećanje na glavni lik jednog američkog horor filma, slušajući njihove životne lekcije putujemo daleko od užasa teksaške motorne pile prema dugo očekivanom live susretu uljuljkani u brojne mogućnosti koje nam se pružaju, od konzumacije većih količina pive u zadnjim redovima do trljanja kuka o zaštitnu ogradu u prvom redu

THE SKINTS (Velika Britanija)
Još jedan od mladih punk rock bendova s prizvukom dub/reggaea uz dodatak svestrane ženske članice koja svira orgulje, saksofon, melodiku, flautu, a uz to i pjeva. U pet godina postojanja ova londonska četvorka skupila je popriličan broj nastupa diljem Velike Britanije i izdala debi album imena "Live.Breathe.Build.Believe". Samo ime albuma govori ono za što se bend zalaže - sviraj da bi svirao, sviraj da bi živio, živi da bi svirao, a uz to sve se i dobro zabavljaj.

CHERKEZI UNITED (Hrvatska)

Uz glavni stage tu je još i JABBA Stage (sjenica preko potoka) na kojem ćete se moći malo (ne nužno) odmoriti, popiti pifce, popričati, đuskati... a za dane festivala zabavljat će vas: Breaksters(bih), Mikroslav(cro), Kodin (cro), Majo (cro), DJ Pips (cro),
DJ Venom (cro) koji će svaki dan od 16 sati vodit besplatnu DJ-radionicu
DJ - i na malom stageu: DJ Nenad, DJ Kolumbo i DJ Jah Billah

Dododatni Info o Festivalu

Daklem, dolazak, ukoliko od Požege do Velike ne idete svojim prijevozom najbolji način za zaobilaženje gužve je bus. (ne vlak). Nadalje, što se kampinga tiće, nastaniti se možete u obližnjem šumarku ili livadi koja se nalazi unutar festivalskog prostora no tamo možete kampirati samo uz predočenje ulaznice/narukvice. Na festival je zabranjeno unošenje bilo kakvih tekučina (pa čak ako je ista deklarirana kao hrana) pa si skratite muke (prisjetimo se t-mobile inmusica). Ako dolazite vlakom možete ostvariti dodatnih 40% popusta na kartu no o tome više infa kad kliknete ovdje.

Na kraju, cijena festivalske ulaznice iznosi 200kn ili 230 na ulazu a dnevna 110kn ili 130kn na ulazu.
Prodajna mjesta su sljdeća:
Dirty Old Shop - Tratinska 22
Požega - Turistička zajednica
Kutina - caffe bar Noa
Slavonski Brod - caffe bar Snoopy
Nova Gradiška - caffe bar Bolero
Čakovec - caffe bar Had
Našice - caffe bar Aquarius
Donji Miholjac - caffe bar King
Osijek - caffe bar 'K'
Novi Sad - Crna Kuća.

E da, vremenska prognoza za vrjeme trajanja festivala je
[  ]

mario m. // 12/07/2010

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*