home > najawa > Matthew Shipp (SAD) + Alien Ensemble (Njemačka) + Brio (Hrvatska) 13.11.2009. Teatar &TD, Zagreb

kontakt | search |

Matthew Shipp (SAD) + Alien Ensemble (Njemačka) + Brio (Hrvatska) 13.11.2009. Teatar &TD, Zagreb

Matthew Shipp je još jedno veliko pijanističko ime koje će, ne samo zasvirati na ovom festivalu, već će održati i trodnevnu radionicu, čime nastavlja sada već svojevrsnu tradiciju da vrhunski njujorški glazbenici, a prethodne dvije godine su to bili njegovi prijatelji i bliski suradnici William Parker i Charles Gayle, u sklopu ovog festivala održavaju isto tako vrhunske radionice.

Priča kaže da je Shipp klavir počeo svirati kao šestogodišnjak, a za ljubav prema jazzu vjerojatno je zaslužno i majčino prijateljstvo s poznatim trubačem Cliffordom Brownom. Premda je studirao kod cijenjenog saksofinste i skladatelja Joe Manerija, Shipp kao ključne za njegov glazbeni napredak navodi privatne satove kod Dennisa Sandolea, poznatog prije svega kao učitelja i mentora velikog Johna Coltranea.

Početkom devedestih postaje izrazito aktivan na njujorškoj sceni gdje objavljuje na desetke albuma, od kojih se većina može ubaciti u ladicu s etiketom free jazz, što je i logično s obzirom da je free jazz oduvijek bio u fokusu njegovih glazbenih interesa, ali kako je oduvijek bio sklon eksperimentima s drugim glazbenim vrstama, uz njegovo se ime nerijetko vežu i suvremena klasika, baš kao i hip hop te elektronska glazba.

Sukladno tome je i lista njegovih suradnika uistinu šarolika, pa tako uključuje Davida S. Wareau čijem je sjajnom i za pojam jazza svojevremeno nezamislivo popularnom kvartetu zajedno s Williamom Parkerom još od početka devedesetih, ali i cijeli niz drugih velikana jazza poput Roscoea Mitchella, Mata Maneria ili Daniela Cartera, te neka od najpoznatijih imena njujorškog hip-hopa i elektronike kao što su Antipop Consortium, El-P i DJ Spooky.
[ matthew ship ]

matthew ship

Prije devet godina započeo je iznimno uspješnu suradnju s etiketom Thirsty Ear kad je postao kurator njihove "Blue Series" edicije u sklopu koje je objavio niz sjajnih vlastitih albuma, kao i one glazbenika po vlasitom izboru među kojima su se našli: William Parker, Charlie Hunter, Tim Berne, DJ Spooky, Meat Beat Manifesto, Spring Heel Jack, El-P, Antipop Consortium, Dave Lombardo, Nils Petter Molvaer, Mike Ladd i Vernon Reid.

Zahvaljujući perkusionističkom sviranju klavira, baš kao i neupitnoj apstrakciji toliko karakterističnoj za Cecila Taylora, Shippa nerijetko uspoređuju s ovim genijalcem na što Shipp jednostavno odgovara da je Cecil pripadao prvoj generaciji sljedbenika velikog Theloniousa Monka, a da je on pripadnik četvrte generacije njegovih sljedbenika. I to kakav pripadnik, dodali bismo mi.

Njemački sekstet koji se odaziva na ime Alien Ensemble novi je projekt iza kojeg kao skladatelj i trubač stoji supernadareni njemački glazbenik Micha Acher, poznat po nekolicini izvrsnih bendova koje predvodi zajedno sa svojim bratom Markusom.

To se u prvom redu odnosi na i kod nas izuzetno popularne predvodnike tzv. weilheimske scene, te jedan od najcjenjenijih europskih indie rock bendova - The Notwist, ali i na izvrstan electro-jazz bend Tied & Tickled Trio koji je u svom deseteročlanom izdanju prije šest godina oduševio posjetitelje ovog festivala.
Braća Acher se uvijek rado vraćaju u Zagreb gdje imaju vjernu i entuzijastičnu publiku, pa stoga ni ne čudi da su za svoj premijerni nastup van njemačke Alien Ensemble odabrali upravo ovaj grad.

Pod imenom Brio već godinama stvaraju gajnička braća Krajačić čija su se dva izdanja našla među rijetkim domaćim albumima recenziranim od strane All Music Guidea, ultimativne svjetske internetske glazbene enciklopedije. Iznimno pohvalno mišljenje koje je u tim recenzijama o ovom dvojcu iznio legendarni Eugene Chadbourne zasigurno će im biti podstrek u daljnjem radu, a nakon što smo ih u više navrata na ovom festivalu gledali u potpuno akustičnom izdanju, ovoga nas puta očekuje novo, električno i kudikamo glasnije izdanje ovog improvizatorskog dueta.

Ulaznice po cijeni od 45 kuna možete kupiti u Dirty Old Shopu i na blagajni Teatra &TD. Na ulazu na dan koncerta će biti 60 kuna.

Raspored:
20:00 Matthew Shipp (velika dvorana)
21:30 Alien Ensemble (velika dvorana)
22:30 Brio (polukružna dvorana)

promo guy // 08/11/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*