home > najawa > JABBA STREET FESTIVAL 2009. - Festival urbane kulture @ KSET/ Aquarius / Studenski centar / SKUC-Pauk, 04./05.09.2009.

kontakt | search |

JABBA STREET FESTIVAL 2009. - Festival urbane kulture @ KSET/ Aquarius / Studenski centar / SKUC-Pauk, 04./05.09.2009.

Sa ciljem da pridonese popularizaciji suvremene urbane kulture široj društvenoj zajednici, Udruga za promicanje urbane kulture i audio-vizualnih umjetnosti "Ton" organizira festival urbane kulture - JABBA STREET FESTIVAL, koji će u dva dana dnevnog i večernjeg programa (04. i 05. rujna 2009.) na nekoliko zagrebačkih lokacija (KSET, Aquarius, Studentski centar, SKUC) kroz raznovrsni glazbeno, sportski, umjetnički i edukativni program zadovoljiti apetite svih ljubitelja urbane kulture.
[  ]

Jabba Street Festival izrastao je iz projekta Jabba Street Jam, jednodnevnog glazbeno-sportskog događaja, održanog 2005., 2006. i 2008. godine u Zagrebu. Promovirajući urbanu/uličnu kulturu i amaterski sport, kako bi kroz raznolike sadržaje potakli mlade na kreativnost, bavljenje sportom i aktivno provođenje slobodnog vremena, kroz 3 godine uspješne realizacije projekta Udruga "Ton" privukla je veliki broj mladih koji su i aktivno sudjelovali u kreativnim radionicama programa, povezujući sport, glazbu, ples i likovni izričaj.

Jabba Street Festival objedinjuje sve elemente urbane kulture: glazbu, ekstremne sportove, vizualne umjetnosti, street art te radionice i predavanja na temu glazbe i urbane kulture, koji su sastavni dio dvodnevnog festivalskog programa.

U glazbenom dijelu Jabba Street Festivala nastupiti će eminentni glazbeni gosti sa svjetske klupske scene. Prvi dan festivala kao glavni gost večeri nastupiti će legendarni DJ Craze (USA), službeni tour DJ trenutno najveće hip-hop/r'n'b zvijezde Kanye Westa te jedini svjetski DJ koji je tri puta za redom osvojio titulu svjetskog DMC prvaka, a uz to i dva puta timsko DMC prvenstvo. Drugu večer festivala zagrebačka publika će moći uživati u odličnom glazbenom programu. Iz Londona dolaze The Nextmen (UK) - eklektičan glazbeni dvojac koji je popularnost stekao nastupima na 4 gramofona istovremeno tijekom kojih izvode majstorske remikse, mashupove i bootlege na licu mjesta (u Zagrebu će to biti uz pratnju MC Yunguna), spajajući raznolike žanrove (soul, funk, dancehall, drum'n'bass, hip-hop, dubstep, pop...) te izvodeći razne turntablism vještine. Iz Pariza, oboružana ružičastom synth gitarom i veselim fluorescentnim bojama, na Jabba Street Festival dolazi DJ Missill (FR), jedna od trenutno najtraženijih europskih ženskih DJ-a koja je nastupila na svim najvećim svjetskim festivalima, predstavljajući zabavnu i jednako šarenu glazbenu kombinaciju vlastitog stila koju kritičari opisuju kao"rasturajuću orgiju electra, hip-hopa, booty breaksa, baile funka, dancehalla i grimea".

Osim uglednih svjetskih zvijezda na Jabba Street Festivalu, u klubu Aquarius , prvu večer festivala (nakon breakdance natjecanja, a prije nastupa DJ Crazea) održat će se otvoreno DMC DJ prvenstvo Hrvatske, prema službenoj licenci svjetskog DMC prvenstva. Svjetsko DMC prvenstvo postoji od 1986. godine i najprestižnije je svjetsko natjecanje za DJ-e/turntabliste. (Turntablism je svjetski priznata DJ disciplina manipuliranja zvukom uz korištenje gramofona, vinil ploča te DJ mixera kao glazbenog instrumenta, te je kao DJ disciplina priznata a prisutna je čak i kao kolegij na nekim glazbenim sveučilištima.) Pobjednik ovog natjecanja direktno se kvalificira za finale svjetskog DMC prvenstva koje će se održati 11. i 12. rujna 2009. u Londonu.
[ DJ Craze ]

DJ Craze

O DMC prvaku Hrvatske odlučiti će tročlani žiri u respektabilnom sastavu. DJ Craze (Miami, USA) - jedini DJ koji je u povijesti svjetskog DMC natjecanja osvojio titulu prvaka 3 puta za redom, DJ Fresh Jay (Urbani Zvuk, Zagreb) - jedini hrvatski DJ koji je godinama na svjetskim DMC natjecanjima bio među prvih 10 (najveći uspjeh - 4. mjesto) i DJ Chill (BlackOut, Zagreb) - poznati hrvatski hip hop dj s dugogodišnjim iskustvom u turntablismu.

Dnevni dio festivalskog programa posvećen je edukaciji te sportskim i umjetničkim aktivnostima a ulaz za sve posjetitelje je - besplatan. Prvi dan festivala posjetitelji će moći saznati sve o DJ teoriji, produkciji elektronske glazbe, organizaciji i promociji glazbenih događaja, utjecaju Interneta na glazbu, street artu ili o realizaciji profesionalne karijere u elektronskoj glazbenoj industriji. Znatiželjnici će moći i aktivno sudjelovati u radionicama o DJingu ili produkcije glazbe.
Drugi dan festivala održati će se nekoliko sportskih natjecanja u disciplinama bliskim mladima (ulična košarka, skate, inline skate, BMX), koja će biti popraćena plesnim freestyle nastupima različitih modernih stilova (breakdance, freesytle, popping, locking…) te 'street art' grupnom akcijom desetak umjetnika na otvorenom u organizaciji Boonika art studija i Kaskadera, na temu borbe protiv ubijanja i zlostavljanja životinja.

Detaljne informacije o Jabba Street Festivalu nalaze se na službenoj web stranici festivala www.jabbastreetfestival.com

ULAZNICE:
Ulaz na dnevni dio festivala - predavanja i radionice (petak 04.09.2009., KSET) i 'street jam' (subota 05.09.2009., Studentski Centar) je BESPLATAN.
Ulaznice za večernji dio festivala mogu se kupiti na dan festivala na festivalskim lokacijama - petak 04.09.2009., Aquarius i subota 05.09.2009., SKUC, ili po povoljnijoj cijeni na pretprodajnim mjestima - Punkt 13 (Ilica 24), Dirty Old Shop (Tratinska 22) i KSET (Unska 3).

Cijena jednodnevne ulaznice u pretprodaji je 65 kn a na dan festivala 75 kn.
Cijena festivalske ulaznice u pretprodaji je 100 kn a na dan festivala 120 kn.

RASPORED PROGRAMA:

PETAK 04.09.2009. / 15h - 19h, KSET

Radionice i predavanja
- DJ radionica, radionica produkcije glazbe, predavanja o DJingu, promociji klupske glazbe i organizaciji klupskih događanja, o digitalnoj eri elektronske glazbe te street artu

PETAK 04.09.2009. / 22h / AQUARIUS

22:00h '2 Can Rock That Game' -breakdance natjecanje
- ft. The Get Down Collective (DJ Chill, Kutmasta Mirko & Dirty Harry, Zagreb)
- suci: Floor Killaz, Lord Tweex, Mr. Iko & Twist Rock

23:30h DMC DJ prvenstvo Hrvatske
- voditelj natjecanja - Kandžija (Dallas Rec., Osijek)

Line up:
DJ CRAZE (Miami, USA)
DJ Pips (BigMamma Session, Osijek)
DJ Yesh (JabbaTon, Zagreb)
Kodin (JabbaTon, Zagreb)
VJs: ce60 & Khumche

SUBOTA 05.09.2009. / 12h - 20h / STUDENSKI CENTAR

Street Jam
- streetball, BMX, skate i inline skate natjecanje
- plesni nastupi
- nastupi: Kandžija (Dallas Rec., Osijek) ft. DJ Pips (BigMamma Session, Osijek) & Jabba Crew DJs (JabbaTon, Zagreb)
- street art akcija desetak umjetnika na temu borbe protiv ubijanja i zlostavljanja životinja u organizaciji Boonika art studija i Kaskadera

SUBOTA 05.09.2009/ 22h / SKUC - dvorana Pauk

Line up:
DJ Nesho (JabbaTon, Zagreb)
DJ Corea (Soulheadz, JabbaCrew, Zagreb)
THE NEXTMEN (London, UK) ft. MC YUNGUN (London, UK)
DJ MISSILL (Paris, France)
DJ Rea (JabbaTon, Zagreb)
VJs: ce60 & Khumche

IZVOĐAČI:

DJ CRAZE (Miami, USA)
Kad mu je odmalena govorila kako u životu može učiniti sve što poželi, mama ga nije lagala. DJ Craze od ranog je djetinjstva želio postati najboljim DJ-em na svijetu i to mu je i uspjelo. Štoviše, triput! Čudo za gramofonima, rodom iz Nicarague, sa stalnom adresom u Miamiju, prvi je i jedini DJ koji je triput za redom uspio osvojiti svjetsko DMC natjecanje ('98, '99 i '00. godine), zadobivši status jednog od najboljih turntablista u povijesti. U međuvremenu je zajedno s A-Trakom, Infamousom i Kleverom osnovao Allies' crew s kojim osvaja svjetsko DMC timsko natjecanje potukavši dotadašnje svjetske prvake Scratch Pervertse. Izdao je niz glazbenih uradaka i albuma za uspješne drum'n'bass labele kao što su Cartel Recordings i Breakbeat Kaos, kao i neka izdanja za svjetski kultne labele poput Ninja Tune Recordsa, OM Recordsa i K7 recordsa, te je u više navrata proputovao zemaljsku kuglu uzduž i poprijeko, nastupajući u svim značajnijim klubovima i na svim značajnijim glazbenim festivalima u svijetu, dijeleći pozornicu i družeći se s glazbenicima poput Chromea, Oiza, Kille Kele, SHY Fx-a i DJ Assaulta. Počevši s hip-hopom a nastavivši preko drum'n'bassa, Craze je posljednjih godina svoj glazbeni izričaj zaokrenuo prema mješavini miami bassa, booty housea, baltimore cluba, ghettotecha i old-school electra a atraktivnost njegovih nastupa prepoznala je i trenutno najveća hip-hop/r'n'b zvijezda KANYE WEST koji ga je angažirao kao svog tour DJ-a na njegovoj posljednjoj turneji "Glow in the Dark" 2008. godine.
www.djcraze.com
www.myspace.com/crazearoni
[ DJ Craze ]

DJ Craze

THE NEXTMEN (London, UK)
Iza ovog britanskog dvojca kojeg čine glazbenici/producenti/DJ-i umjetničkih imena Brad Baloo i Dom Search stoji pozamašan broj crtica kojima se u glazbenome CV-u mogu pohvaliti. Popularnost su stekli svojim sada već poznatim nastupima na 4 gramofona istovremeno tijekom kojih izvode majstorske remikse, mashupove i bootlege na licu mjesta, najčešće uz verbalnu pratnju MC-a, spajajući raznolike žanrove glazbe (dancehall, drum'n'bass, apstraktni hip-hop, soul, funk, dubstep, indie, leftfield, ambient, pop...) te izvodeći razne turntablism vještine. Započevši svoje stvaralaštvo u hip-hop vodama The Nextmen su 2000. godine izdali svoj prvi album "Amongst the Madness", a samo par tjedana prije ovog festivala Universal Music Group objavio je njihov četvrti studijski album po redu pod nazivom "Join The Dots", a uvršteni su i u reggae kompilaciju "Blunted in the Backroom" u izdanju Antidote Recordsa. Na svoja 4 albuma te tijekom brojnih nastupa surađivali su s pozamašnim brojem britanskih, američkih i jamajčanskih glazbenika i grupa, poput Cuttyja Ranksa, Fort Knox Five, Demolition Mana, DJ Yode, MC Wreca, MS Dynamite i Rodney P-a, a osim vlastitih uradaka The Nextmen su sudjelovali u produkciji albuma grupa kao što su Public Enemy, Blackalicious, Groove Armada, Morcheeba, The Pharcyde i Plan B. Zagrebačka publika ovom će ih prigodom imati priliku vidjeti i čuti zajedno s MC-em Yungunom (aka Essa), jednim od vodećih britanskih hip-hop MC-a koji je nedavno objavio pjesmu s Guruom Jazzmatazzom iz Gangstarra , a uskoro i očekuje objavljivanje vlastitog albuma.
www.thenextmen.com
www.myspace.com/thenextmen
[ The Nextmen ]

The Nextmen

YUNGUN (London, UK)
Yungun aka Essa stekao je status jednog od vodećih britanskih hip-hop MC-a. Kročivši što dalje od utabanih staza hip-hop stereotipa, 2004. godine se predstavlja široj publici svojim debitantskim albumom 'The Essance'. Prvijenac je odmah prepoznat kao jedan od najdotjeranijih britanskih hip-hop albuma zbog svoje raznolikosti koja se očituje plesnim ritmovima, ozbiljnim promišljanjima pa čak i ludim dvojezičnim španjolsko-engleskim rimama. Radijski DJ-i i urednici ga obožavaju pa tako njegove pjesme redovito nalaze mjesto u emisijama vodećih ljudi sa scene kao što su Zane Lowe, Benji B, Ras Kwame, Rodney P, Shortee Blitz, MK... Surađivao je s mnogim umjetnicima kao što su Jehst, Lowkey, Katalyst, a nedavno je snimio pjesmu s Guruom iz legendarnih Gangstarr. U Zagreb dolazi kao pojačanje i pratnja The Nextmenima.
www.myspace.com/yungunmusic
[ MC Yungun ]

MC Yungun


MISSILL (Paris, FRA)
U bogatstvu i šarenilu suvremene francuske elektronske scene nije se lako istaknuti, no ova talentirana Parižanka ima i više nego dovoljno raketnog pogona za osvajanje svijeta. Na globalnu glazbenu scenu ušla je 2005. godine s kompilacijom "Mash-up", a do današnjeg dana niže uspjeh za uspjehom, neprestano šireći domete svoje kreativnosti. Oboružana svojom ružičastom synth gitarom i veselim fluorescentnim bojama Missill broji više od 400 nastupa diljem svijeta predstavljajući zabavnu i jednako tako šarenu glazbenu kombinaciju vlastitog stila koju glazbeni kritičari opisuju kao"rasturajuću orgiju electra, hip-hopa, booty breaksa, baile funka, dancehalla i grimea". S posljednjim albumom "Targets" pokupila je mnoštvo pohvala, a na njemu su gostovali MC-i Dynamite i BluRum13, brazilski pjevač Edu K te DJ Chernobyl, jedan od producenata grupe Bonde do Role. No, uz glazbu, DJ vještine, pjevačke i producentske talente, Missill se bavi i vizualnom umjetnošću, etablirajući svoje multitalente i kao grafički i modni dizajner, dizajnirajući liniju vlastite odjeće i kolekciju plastičnih lutkica te bivajući jednom od najpoznatijih graffiti i street art umjetnica u Francuskoj s brojnim izložbama svojih radova iza sebe. Stoga, kako i kaže njen najpoznatiji crtani lik - Don't f*** with Missill!
www.missill.com
www.myspace.com/djmissill
[ Missill ]

Missill

ORGANIZATOR FESTIVALA:

Udruga "Ton" osnovana je s ciljem promoviranja urbane kulture i audio-vizualnih umjetnosti, a proizašla je iz djelovanja ljudi okupljenih oko organizacije glazbenog programa JabbaTon koji se već 4 godine održava na mjesečnoj bazi u klubu KSET, a povremeno i na drugim lokacijama diljem Hrvatske. Misao vodilja JabbaTona u prvom je redu vesela i opuštena zabava provučena kroz humor i naglašenu interakciju publike, naravno, s težištem na kvalitetnoj i recentnoj klupskoj glazbi koja se može svesti pod nazivnik "slomljenih ritmova". Tu su i neizbježne video projekcije, plesni nastupi i nastupi raznih drugih izvođača poput MC-a, beatboxera, bendova pa čak i PJ-a (palačinka jockeya). Ovisno o prigodi i raspoloženju, na JabbaTonu se mogu čuti zvuci raznolikih glazbenih žanrova kao što su grime, breakbeat, electro, bassline, b-more, ghettotech, drum'n'bass, jungle, turntablism, reggae, dancehall, baile funk, hip-hop, funk i balkan beats, a program je do sad ugostio mnoga značajna imena elektronske scene kao što su Jon More (Coldcut), Mo' Horizons, DJ Quest, Karl Moestl, Deekline, Beni G (Jack Beats), Ed Solo, Odissi, JFB, JME & Skepta (Boy Better Know), Ghetto, Durrty Goodz, Mayhem…
Uz glazbene projekte, udruga "Ton" sudjelovala je i na mnogim humanitarnim i edukativnim projektima iz čega treba izdvojiti trogodišnji kontinuirani projekt "DJ radionica", suradnju s udrugom S.O.S. telefon s ciljem prevencije rizičnog ponašanja i ovisnosti te prošlogodišnju Božićnu akciju prikupljana sredstava za djecu s onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici.

www.myspace.com/jabbaton
www.facebook.com/JabbaTon
www.twitter/JabbaTon
www.jabbastreetfestival.com

maja // 24/08/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*