home > najawa > BEAT THE ODDS II @ Močvara, 18/09/2018

kontakt | search |

BEAT THE ODDS II @ Močvara, 18/09/2018

JESI FREE?
BEAT THE ODDS II


upad: 25 KN

U trećoj sezoni Močvarinog programa "Jesi free?" nastavljamo s promocijom glazbe vezane uz konotaciju slobodne i improvizirane... Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i muzičara iz Hrvatske i svijeta, podržat će se scena kojoj usprkos medijske senzibiliziranosti nedostaje aktivniji prostor djelovanja. Serija koncerata "Jesi free?" u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. - 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave.

BEAT THE ODDS II
prijevod - pobijediti prepreke (HR)

Elisabeth Coudoux - violončelo
Ricardo Jacinto - violončelo
Félicie Bazelaire - kontrabas
Pascal Niggenkemper - kontrabas

Elektroakustičarska postava dvaju violončela i kontrabasa postavljenih u kvadrat jedno nasuprot drugog, trećeg i četvrtog... bas-pojačala, baš kao i zvučnici, nalaze se iza svakog glazbenika stvarajući kvadrofoničko okruženje.
Motor postavljen preko kobilice omogućuje da o žice glazbala udara propeler kojeg pokreću motorići raznolikih brzina, kojima se upravlja pedalom s poda. Pulsirajući organizmi (beatovi), zadržani zvukovi (dronovi), kao i lični glazbeni rječnik svakog od četiriju glazbenika stvara fascinantni svijet zvuka.

* Projekt je započeo tijekom boravka u GMEA u Albiju, Francuskoj tijekom rane 2017. u Centre de Création Musicale d'Albi
* s velikodušnom podrškom trinamica koji je omogućio motore za ansambl.

"Jedan od najslobodoumnijih basista na sceni" po pisanju New York City Jazz Records,"genij zvučnog istraživanja" prema Chicago Readeru, franko-njemački basist i skladatelj Pascal Niggenkemper stvara glazbu koja zamućuje pograničnu zonu između improvizirane glazbe, čistog zvuka i eksperimentalne glazbe s istančanim glazbenim jezikom premreženim novim tehnikama za bas. Dosad najzapaženiji s dvostrukim triom "le 7eme continent" pod naslovom "talking trash" u Vive le Jazz festivalu u Kolnu, koncert je emitirao WDR3 Radio, s objavom CD-a pri Clean Feedu i nastupima u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Republici Češkoj.

Pored ostalog, nastupa na Vision Festivalu. Od 1999. do 2005. godine bio je glazbeno aktivan u Kolnu gdje je studirao jazz i klasični kontrabas na Hochschule für Musik. Nakon što je 2005. godine dobio DAAD-ovu stipendiju, seli u New York. Od 2008. do 2010. godine, Pascal predvodi PNTrio s Tyshawnom Soreyjem i Robinom Verheyenom, s kojima objavljuje CD-e, "pasàpas" i "urban creatures", ekstenzivno nastupajući diljem Europe uz nastupe na Jazzcologne Festivalu, Jazzherbst Konstanz kao i Kennedy Centru u Washingtonu, uz snimanja za WDR i BR Radio.

Po narudžbi berlinske franšize festivala Jazzdor Strasbourg, Pascal je pokrenuo septet vision7 koji će nastupati u Jazzdor Strasbourg-Berlin, Vive le Jazz u Kolnu, Jazz à la Cité u Parizu, Pori Jazz u Finskoj, popraćen CD-om "Lucky Prime" kao prvo u nizu izdanja za Clean Feed Records. U triju sa Simonom Nabatovom i Geraldom Cleaverom, snima CD/LP "Upcoming Hurricane" za NoBusiness Records koji se pojavljuje među "Albumima 2011. godine" kod 'The New York City Jazz Record, uz nastupe u Kanadi i SAD-u. Svoj solo-rad pod naslovom "look with thine ears", premijerno predstavlja za Jazzdor Festival u Strasbourgu u studenom 2013. CD s nastupa je bio objavljen za Clean Feed, a izveden u radijskoj emisiji 'a l'improviste' pri France Musique.

Vodi grupu baloni s Frantzom Loriotom (viola) i Joachimom Badenhorstom (klarineti) s kojima je objavio 3 CD-a "fremdenzimmer", "Belleke" & "Ripples" u razdoblju od 2011-2015 za Clean Feed Records, kao i PascAli, duo za dva preparirana basa sa Seanom Alijem i Miner's Pick s Thomasom Hebererom. U New Yorku, s prijateljima vodi seriju kućnih koncerata ze couch, u kojoj se svakog mjeseca umjetnici susreću da predstave svoj rad.

Elisabeth Coudoux (r. Fügemann) je čelistica na razmeđi raznolikih muzičkih žanrova: slobodne improvizacije, eksperimentalne glazbe, nove komponirane glazbe i jazza. Nakon studija klasičnog violončela Elisabeth nastavlja s jazz/studijima u Kölnu kod Franka Gratkowskog i prof. Dietera Manderscheida. Pored vlastitih projekata (Emißatett), nastupa s mnogim ansamblima i surađuje u interdisciplinarnim projektima s plesačima, vizualnim umjetnicima i piscima. Pokretačica je i članica IMPAKT-a, novopokrenutog kolektiva za slobodnu improvizaciju u Kölnu.

Ricardo Jacinto (1975.), živi i radi na relaciji Lisabon-Belfast, kao umjetnik i glazbenik s fokusom na suodnos prostora i zvuka. Trenutno dovršava doktorat pri Sonic Arts Research Center u Belfastu. Magistrirao je studij Arhitekture na University of Lisbon-Faculty of Architecture, Sculpture and Advanced Visual Arts pri Ar.Co u Lisabonu. Tijekom studija je pohađao predmete na School of Visual Arts, New York, kao i glazbene studije pri Hot Clube de Portugal i Academia de Amadores de Música (Lisabon).

Od 1998. godine predstavlja svoj rad u pojedinačnim i grupnim izložbama, koncertima i performansima, u Portugalu i inozemstvu. Surađivao je izdašno s drugim umjetnicima, muzičarima, arhitektima i performerima. Pokretač je Kulturnog udruženja OSSO. Prepoznat je kao svestrani glazbenik na lisabonskoj sceni, nastupao je diljem Portugala, u Japanu i Norveškoj (Gabriel Ferrandini, Nuno Torres, Franziska Schroeder, Rodrigo Pinheiro, David Maranha, Shiori Usui, Hernani Faustino, Ernesto Rodrigues, Luis Lopes, C Spencer Yeh, Jean-Luc Guionnet…). Pored toga, izlaže svoje instalacije u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Austriji.

Kontrabasistica i čelistica Félicie Bazelaire, dobitnica je nagrade za violončelo Konservatorija u Reimu i Mastera za kontrabas na Pariškom konzervatoriju. Podučava kontrabas u glazbenoj školi Vallée de Chevreuse. Kao čelistica Hodos Ensemble, Félicie surađuje s Ensemblom Intercontemporain. Od 2012 svira skladbe za solo-kontrabas iz suvremenog repertoara (Cage, Feldmann, Scelsi...), kao i radove mlađih skladatelja poput Badaroux, Beliah, Haddad, Lingens...

promo girl // 12/09/2018

Share    

> najawa [last wanz]

cover: At The Gates, Nifelheim, Deserted Fear @ Tvornica, 12/12/2019

At The Gates, Nifelheim, Deserted Fear @ Tvornica, 12/12/2019

| 14/06/2019 | promo guy |

>> opširnije


cover: SUPERUHO 2019 - dolazi Bob Mould

SUPERUHO 2019 - dolazi Bob Mould

| 13/06/2019 | promo guy |

>> opširnije


cover: ANIMAL DRIVE PRIJE WHITESNAKEA NA ŠALATI! ŠRC ŠALATA - ZAGREB SRIJEDA, 3. SRPNJA

ANIMAL DRIVE PRIJE WHITESNAKEA NA ŠALATI! ŠRC ŠALATA - ZAGREB SRIJEDA, 3. SRPNJA

| 12/06/2019 | promo guy |

>> opširnije


cover: LAIBACH I TRAM 11 U SKLOPU LJETA U MSU

LAIBACH I TRAM 11 U SKLOPU LJETA U MSU

| 12/06/2019 | promo girl |

>> opširnije


cover: MAR @ Močvara, 11/06/2019

MAR @ Močvara, 11/06/2019

| 10/06/2019 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
 • 20/06/2019 | zg, boogaloo club
  cannibal corpse
  >> najawa @ terapija.net
 • 23/06/2019 | zg, kset
  nytt land
  >> najawa @ terapija.net
 • 24/06/2019 > 26/06/2019 | zg, inmusic festival
  the cure
  foals
  suede
  garbage
  the hives
  johnny marr
  lp
  thievery corporation
  kurt vile & the violators
  frank turner & the sleeping souls
  peter bjorn and john
  skindred
  zeal & ardor
  lysistrata
  super besse
  fontaines d.c.
  black honey
  gato preto
  siddharta
  the ills
  run sofa
  kandžija i gole žene
  mangroove
  edi east trance blues
  phantasmagoria
  bang bang
  ichabod
  billie joan
  stephany stefan
  the gentleman
  >> najawa @ terapija.net
 • 26/06/2019 | zg, attack
  the hills mover
  >> najawa @ terapija.net
 • 28/06/2019 > 29/06/2019 | [srb], rtanj
  17. mount of artan fest
  --------------------------
  la morte viene dallo spazio iz italije
  sex blender iz ukrajine
  void forger iz rumunije
  madvro iz smedereva
  negative slug iz hrvatske
  pree tone iz ukrajine
  desert runners iz grčke
  hesperian death horse iz hrvatske
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*