home > najawa > JESI FREE? -> CENE RESNIK/DANIELLE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija), G.A.P. (Zagreb) @ Močvara, Zg, 04/09/2016

kontakt | search |

JESI FREE? -> CENE RESNIK/DANIELLE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija), G.A.P. (Zagreb) @ Močvara, Zg, 04/09/2016

Močvara u novu sezonu kreće s novim programom "Jesi free?" koji otvara vrata slobodnoj improviziranoj glazbi. Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i muzičara iz Hrvatske i svijeta, podržat će se scena kojoj trenutno nedostaje prostor djelovanja, kako fizički tako i medijski. Serija koncerata "Jesi free?" u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. - 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave.
[  ]



CENE RESNIK/DANIELE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija)



Tenor-saksofonista Danielea d'Agaroa iz Trsta upoznali smo zahvaljujući projektu "Operation Charlie" s kojim je nastupio 2012. na Ljubljanskom jazz festivalu, nastalom kao hommage američkom film-noiru, a u produkciji slovenskih glazbenika, gdje je svirao i njegov večerašnji gost - Cene Resnik iz Ljubljane. No, D'Agaro se talijanskoj kulturnoj javnosti predstavio tek u posljednjih deset godina s Daniele D'Agaro Adriatics Orchestra, nakon dugog europskog puta koji je preko Berlina vodio u Amsterdam osamdesetih. Debitiravši krajem sedamdesetih s Miteleuropa Orchestrom perkusionista i skladatelja Andree Centazza, u Nizozemskoj se kalio s J.C. Tans Orchestra, M.O.B. južnoafričkog tenor-saksofonista Seana Bergina, kao i sa Sunchild gitarista Frankyja Douglasa. A pločom je "Lingua Franca" u društvu čelista Tristana Honsingera i kontrabasista Ernsta Gleruma okrunio i svoje osamdesete; 90-ih će trio prerasti u kvintet s pjevačem Molom Syllom iz Senegala i skladateljem/elektrikom Richardom Teitelbaumom iz SAD. S Berginom i kolegom Tobyjem Deliusom nastavlja svirati osamdesetih u Trio San Francisco, razvijajući slog afričkog folklora i jazz-improvizacije kao a capella sastav triju tenora. Svoje je djelatnosti u Italiji reaktivirao krajem '90-ih, izvođenjem duhovne glazbe Dukea Ellingtona u suradnji s orguljašem Maurom Costantinijem, u izazovnom slogu koji prati post-gregorijansku tradiciju u slobodnoj improvizaciji. A nakon angažmana u Globe Unity Orhestra, prvim free-jazz orkestrom na svijetu koji ove godine slavi 50-godišnjicu, d'Agaro je s njegovim liderom, pijanistom Alexandrom von Schlippenbachom, ostvario i zapažen album "Daedalus". Na pločama "Strandjuters" i "Chicago Overtones", objavljenim kod izdavača HatHut prije tucet godina, predvodio je čikaške kolege kao što su Kent Kessler, Jeb Bishop, Han Bennink i Ernst Glerum. Svojim nizozemskim partnerstvima oplemenit će i Daniele D'Agaro Adriatics Orchestra, u društvu talijanskih glazbenika, što uključuje i plesni performans-ritual smješten u šumsko okružje s obrednim prinošenjem lubenice. A pored albuma "Comeglians", s njima je snimio "Mountains, Love & Humour", koji oslikava bukoličko-karnevalesknu atmosferu stare europske klupske svite.
Tenor-saksofonista Ceneta Resnika, usprkos završenom formalnom studiju jazz-glazbe na konzervatoriju u Klagenfurtu, uvijek je više zanimala rubna, kreativna glazba, instant-kompozicija, a svakako i slobodno improvizirana glazbena igra. Osim Trojnika, s kolegama Tomaž Grom (kontrabas) i Vid Drašler (bubnjevi), vodi vlastiti trio Watch for Dogs s Giovannijem Maierom (kontrabas) i Zlatkom Kaučičem (bubnjevi). Zanima ga povezivanje prirode zvuka sa stanjem uma, također i kroz tehnike meditacije, koje proučava u Indiji.

G.A.P. (Zagreb)

Večer će otvoriti zagrebački post-free-jazz kvartet G.A.P., odnosno Il Gruppo delle Azioni Progressive, na sceni već dvadesetak godina, kao jedan od najprepoznatljivijih zagrebačkih underground sastava. Nakon dva albuma i nastupa u Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, surađivali su s Charlesom Gayleom, Anthonyjem Colemanom i Belom Mariasem, a kao posljednja akvizicija tu je i ragga-hop pjevač Johnny Solo iz Seattlea. Članovi su Luka Peršić (saksofoni), Jerko Valdevit (saksofoni), Maroje Peršić (kontrabas), Nikola Šurmanović (bubnjevi)...

promo guy // 31/08/2016

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

| 13/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

| 11/03/2024 | promo girl |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*