home > najawa > PURE GROUND - I/II @ Attack, 01/06/2015

kontakt | search |

PURE GROUND - I/II @ Attack, 01/06/2015

PURE GROUND - I/II - muzikfantastique SKRIVENI PULS

Za početak mjeseca lipnja AKC Attack i MF / muzikfantastique pripremaju dvostruku dozu fine analogne elektronike.

PONEDJELJAK 1/6/2015
KLUB ATTACK pierottijeva 11
od 21 h ulaz = minimalna donacija 30 kn

PURE GROUND | minimal industrial wave (Los Angeles)
PREMIJERNI ZAGREBAČKI PURE GROUND NASTUP UŽIVO

U sklopu europske turneje, zagrebačkoj publici u Klubu Attack premijerno će se predstaviti Pure Ground minimal industrial wave duo osnovan u Los Angelesu 2012. godine. Članovi benda G. Holger i J. Short imaju više od deset godina iskustva, kako u pop, tako i u eksperimentalnim glazbenim vodama. U stvaranju svoje "humane elektronike" koriste isključivo analogne instrumente i opremu.

Pure Ground u svoj zvučni izričaj uključuju jednak udio skladnih i neskladnih proturječnih elemenata kojima slažu sebi svojstvenu ritmičku elektroniku. Aktualnu distopijsku realnost i utjecaje recentnih suvremenih ratova u svojim tekstovima isprepliću znanstvenom fantastikom i hororima 20. stoljeća.

Ne ograničavajući se samo na glazbeni segment i kompoziciju, bend veliku pažnju posvećuje analognim video radovima i vizualima koje prikazuju za vrijeme svojih nastupa, a koji su prisutni i kao samostalna video izdanja ili kao umjetnički omoti audio izdanja. Pure Ground objavili su nekoliko kazetnih, video i vinilnih izdanja. Na aktualnoj europskoj turneji promoviraju album "Standard Of Living" upravo objavljen na Chondritic Sound etiketi.

U svojoj bogatoj glazbenoj karijeri nastupali su ili će tek svirati s mnogim žanrovski povezanim poznatim bendovima: Lust for Youth, Pharmakon, Martial Canterel, High-Functioning Flesh, Absolute Body Control, Agent Side Grinder, Kas Product, Nine Circles, Alone, No More, Severed Heads, Front 242...

I/II | synth-pop experimental minimal (Zagreb)
OPROŠTAJNI ZAGREBAČKI I/II NASTUP UŽIVO

U svojstvu specijalnog gosta kao podrška Pure Ground u Klub Attack stiže nam napola živ / napola mrtav, samozatajni izvođač iz Zagreba - I/II alias Ivan Antunović.

Ivan je veliki štovatelj elektronske glazbene scene, s vremenom i sam postavši njenim aktivnim sudionikom. Štoviše, njegov eksperimentalni pristup elektronici, istovremeno inspiriranoj pop-glazbom, "synth-noir" i "disco lockdown" pionirima sedamdesetih i osamdesetih, zaintrigirao je inozemnu publiku i izdavače; radove su mu do sada objavili njemački (T)reue um (T)reue, Genetic Music i Aufnahme + Wiedergabe, kanadski Electric Voice, zatim Domestica iz Barcelone uz niz domaćih nezavisnih izdavača - NAUK, Novo doba i Room Tracks a aktualno izdanje koje promovira u klubu Attack, najnoviji je mini-album "Earthquakes Usually Come Around At Night", u izdanju nezavisne etikete Totally Wired Records iz Beča.

Svoje konkretnije početke bilježi u drugoj polovici devedesetih, isprva kao "Mekanismo va morir" a ubrzo nakon toga u duetu Narrow, kojeg s Robertom Sorićem pokreće krajem 1997. godine. Duo je marljivo i vrlo samozatajno (gotovo u izolaciji) djelovao malo više od 10 godina, sporadično objavljujući odabrane uratke pod okriljem njihove tadašnje vlastite etikete "Aside Thorns". Iz tog razloga, Narrow glazba na skroman prijem javnosti nailazi tek polovicom 2000-ih (iako svoj prvi zvanični javni performance bilježe u zagrebačkom Lapidariju, sada već davne 1999. godine).

Narrow s radom prestaju 2009., nakon čega Ivan simbolički nastavlja kao solo izvođač, sklon zbunjivanju javnosti svojim paralelnim glazbenim izletima. Kao preostala "polovica" ugašenog dueta Narrow, simbolički odabire pseudonim "I/II" (isprva "1/2") i nadalje se njegova priča počinje granati u svojevrsni "bezbroj" identiteta zbog čega su mu kolege sa scene - Nikola Vitković i Nenad Vujić Hogon nadjenuli etiketu "One man scene".

Danas Ivan uređuje i vodi vlastitu samizdat mikro-etiketu, simboličkog naziva "0.5" - isprva zamišljen isključivo za testna izdanja "I/II", 0.5 je s vremenom postao svijet za sebe, u kojem su do danas svoje malo-veliko mjesto zauzeli i drugi zanimljivi autori - Videododir, Alone In Heaven, Popsimonova, Zarkoff, The Bridge, Ilegalne Emocije, Noi Kabat, Soft Riot, Simon Fisher Turner, Colin Lloyd Tucker, Hemendex i My Robot Friend.

U sklopu vlastitog samizdatskog svijeta, Ivan bi povremeno i sam osvanuo pod drugim pseudonimom: Split Personalities, The Fall Guy, Dissident... 2012. godine započinje s izdavanjem fanzina "Small Doses" u kojem predstavlja odabrane informacije iz svijeta kulture, a grafički dizajn (što mu je ujedno i profesija) redovito potpisuje kao "Nieuw NDG".

Ne zaboravimo spomenuti i još uvijek aktualni paralelni manifest "Umrijeti za strojem" (u okviru kojeg je Ivan djelovao nevezano uz 0.5 priču, još od 2006. godine), te blisku suradnju s provokativnim srpskim rodonačelnicima "digitalnog Weltschmerza" - Zastrenienie. U međuvremenu, našao je vremena i za produkciju šašavog Valtera Horvata koji je zauzvrat remiksirao neke od izvođača na 0.5 etiketi. Ostvario je par prigodnih studijskih suradnji - sa sisačkim pionirom IDM-a Sinišom Lupisom (njihov suradnički projekt Neither/Nor), sintetičkim magom Microslavom te post-punk legendom Colinom Lloydom Tuckerom. Ivanove su pak radove remiksirali No Name No Fame i Soft Riot, a retrospektivnu kompilaciju radova Umrijeti za strojem objavio je i Zdenko Franjić za svoju etiketu Slušaj najglasnije!, 2012. godine. Iste godine, Liz Wendelbo iz dueta Xeno & Oaklander uvrstila je jednu od snimki Umrijeti za strojem na svoju godišnju top ten ljestvicu favorita, koja je i službeno bila objavljena u njujorškom časopisu "Artforum". I Jason Amm, poznatiji kao Solvent, u jednom je trenutku Narrow i Umrijeti za strojem vinilna izdanja proglasio svojim favoritima. O Ivanovom radu, proteklih godinu dana u nekoliko je navrata pisao i čuveni bečki časopis SKUG, uz prigodne recenzije na domaćim glazbenim portalima.

I dok će se samizdat-priča oko 0.5 će nastaviti uz nova izdanja koja su u pripremi, Ivan je objavom mini-albuma "Earthquakes Usually Come Around At Night" odlučio zatvoriti jedno opsežno i poprilično razbacano poglavlje krcato njegovim vlastitim potpisima...

Prije, između i nakon koncerata:

muzikfantastique SKRIVENI PULS prigodna "human electronics" intro/outro plesaonica

zadovoljite sve svoje plesne želje i potrebe
za moguće žuljeve i muskulfiber nismo odgovorni

promo guy // 23/05/2015

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*