home > najawa > Jazz.hr / proljeće festival @ Mala dvorana Vatroslava Lisinskog, 25-28/04/2015

kontakt | search |

Jazz.hr / proljeće festival @ Mala dvorana Vatroslava Lisinskog, 25-28/04/2015

Prva dva koncerta u Jazz.hr sezoni bila su dobra najava za festival koji je pred nama. Četiri dana vrhunskog jazza s čak tri brilijantna imena domaćih i svjetskih jazz pozornica.


Srijeda, 25. ožujka 2015.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Mala dvorana, 20 sati
Ayako Shirasaki Trio

Japanska pijanistica i skladateljica koja živi u New Yorku, Ayako Shirasaki glasovir svira od svoje pete godine kad je počela transkribirati sola Buda Powella. U japanskim jazz klubovima počela je nastupati kao dvanaestogodišnjakinja. Školovana na području klasične i jazz glazbe (jazz glasovir učila je kod Kennyja Barrona, a skladanje kod Mikea Ebanea), Ayako Shirasaki je pobjednica mnogobrojnih pijanističkih natjecanja. Svoj pristup zasniva na spoju bebopa po uzoru na Buda Powella i romantične elegancije svojstvene Billu Evansu. Njezine se izvedbe odlikuju profinjenošću, maštovitošću, virtuoznošću, invencijom i dubokom osjećajnošću. Tijekom karijere surađivala je s mnogim uglednim jazz glazbenicima kao što su Lewis Nash, Steve Kirby, Kenny Garrett, Clarence Penn, Gene Jackson i Marcus McLaurine. Vodi i vlastite sastave, najčešće trio, a nastupa i solo. Na koncertu u Lisinskom predstavit će se sa svojim triom u izvedbama standarda i vlastitih skladbi, uglavnom sa svojeg novog albuma "Some Other Time".

Četvrtak, 26. ožujka 2015.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Mala dvorana, 20 sati
Alan Broadbent Piano solo

Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, novozelandski pijanist, skladatelj i aranžer Alan Broadbent, koji godinama živi i djeluje u SAD-u, školovan je na području klasične, ali i jazz glazbe. Jedan od njegovih učitelja bio je legendarni Lennie Tristano što je utjecalo na njegvu sklonost prema cool jazzu. U jazz se zaljubio nakon što je kao mladić prisustvovao koncertu Davea Brubecka. Osim što je surađivao s legendarnim jazzistima kao što su Chet Baker, Lee Konitz, Sheila Jordan i Bud Shank, Broadbent je postao član skupine Charlie Haden Quartet West koja je godinama bila proglašavana najboljim svjetskim jazz sastavom. Velika zasluga u tom uspjehu pripada upravo Broadbentu, koji za taj sastav povremeno sklada i piše sve aranžmane.Vodi vlastite skupine, uglavnom trija, s kojima je snimio brojne albume. Kroz improvizacije u svojim pijanističkim interpretacijama Broadbent nastoji proniknuti u dubinu osjećajnosti komunikacije i ljubavi. Kao solo izvođač ili sa svojim trio, te kao skladatelj, pet je puta bio nominiran za nagradu Grammy.

Petak, 27. ožujka 2015.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Mala dvorana, 20 sati
Jimmy Stanić i Scharf Club Swing Quintet

Stjepan Jimmy Stanić je kao dvadesetogodišnjak pokazao iznimnu muzikalnost i sklonost prema jazz glazbi svirajući gitaru i kontrabas i pjevajući. Iako je popularniji kao pjevač zabavnih melodija i izvrstan zabavljač, tijekom cijele karijere ostao je privržen jazzu. Nadahnjujući se jazz glazbenicima: kontrabasistom Rayom Brownom i pjevačem Joe Williams na početku karijere je svirao u zagrebačkim jazz sastavima. Kao kontrabasist se istanuo 1956. kada je na koncertu Dizzyja Gilliespiea u Zagrebu uspješno zamijenio kontrabasista Nelsona Boyda. Osim u Hrvatskoj nastupao je u inozemstvu gdje je upoznao legendarne jazziste kao što su Coleman Hawkins i Julian Cannoball Adderley. Jimmy Stanić često surađuje sa Scharf Club Swing Quintetom, sastavom koji promovira swing glazbu europskog izričaja s mješavinom salonske europske glazbe s početka prošlog stoljeća i tada započete ere swing glazbe u Americi, a zahvaljujući neuobičajenoj kombinaciji glazbala ostvario je osebujan zvuk. Na ovom koncertu izvodit će skladbe sa svojeg novog CD-a.

Petak, 27. ožujka 2015.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Mala dvorana, 20 sati
Nove nade Marjan Marjanović

Tradicionalna smotra Nove nade jazza "Marjan Marjanović", koju već godinama organizira Hrvatsko društvo skladatelja, jedina je koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike. Na ovoj su se manifestaciji širem krugu ljubitelja jazza predstavili deseci, uglavnom mladih jazzista od kojih su mnogi poslije tog nastupa ostvarili uspješne samostalne karijere. Provjerite skriva li se među sudionicima ovogodišnje smotre neka od budućih zvijezda naše jazz scene.

Subota, 28. ožujka 2015.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Mala dvorana, 20 sati
Alan Broadbent i Jazz orkestar HRT-a

Alan Broadbent je usavršavao pisanje aranžmana pohađajući Berklee School of Music, a tu je vještnu brusio surađujući sa simfonijskim orkestarima i slavnim glazbenicima koji su dali velik doprinos na području orkestranog jazza. Između ostalih tri je godine bio član orkestra Woodyja Hermana, a surađivao je i s Nelsonom Riddleom, Johnnyjem Mandelom i Henryjem Mancinijem. Zahvaljujući aranžmanima što ih je pisao za orkestar Woodyja Hermana, bio je proglašen najboljim aranžerom te je dvaput bio nominiran i za nagradu Grammy koju je naposljetku dva puta osvojio: za aranžman skladbe "When I Fall in Love" s albuma "Stardust" pjevačice Natalie Cole, te za aranžman skladbe "Lonely Town" s albuma "The Art Of The Song" Charlie Haden Quarteta West, koju je kao gošća sastava pjevala Shirley Horn. Djeluje kao glazbeni producent, aranžer i dirigent za slavne jazz i pop glazbenike, među ostalima za Mela Tormea, Paula McCartneya i Diane Krall. U svojoj prvoj suradnji s Jazz orkestrom HRT-a Broadbent će se predstaviti kao pijanist, skladatelj, aranžer i dirigent.

Jazz.hr / 2015: koncerti u sezoni
Nakon festivala Jazz.hr/proljeće 2015, slušat ćemo američki all star sastav Oregon (9.4.), u kojem sviraju četvorica uglednih multiinstrumentalista, već 45 godina svira kreativnu i prepoznatljivu glazbu jedinstvena zvuka zasnovanu na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom, ali i tradicijskom glazbom raznih naroda. Pijanist Steve Kuhn (7.5.), poznat po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, ugled je stekao svirajući s vlastitim trijom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju. Transhistria Ensemble pjevačice Tamare Obrovac (28.5.), dobitnice nagrade International HDS-a, vodi nas na još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvukove zanimljivih istarskih dijalekata i nepredvidive međuigre glazbenika na pozornici.

Ulaznice za Jazz.hr / 2015
Ulaznice su u prodaji na blagajni KD Vatroslava Lisinskog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 9 do 14 sati, te vikendom 2 sata prije koncerta.tel: 01 612 11 66,
e-mail: blagajna@lisinski.hr www.ulaznice.hr

Cijene ulaznica za Jazz.hr / 2015
pojedinačna ulaznica za koncerte 25., 26. i 28.3. 100 kn
pojedinačna ulaznica za koncert 27.3. 70 kn
paket ulaznica za 4 koncerta festivala 300 kn
o popustima se informirajte prilikom kupnje ulaznica

Termini koncerata
Svi koncerti Jazz.hr-a održavaju se u Maloj dvorani Lisinski s početkom u 20 sati.

Izložba plakata manifestacija Jazz.hr, povodom 25. rođendana festivala
Manifestacije Jazz.hr uvijek su bile popraćene vizualnim identitetima, najčešće na plakatima. Ponajbolja grafička rješenja prvih 25 godina Jazz.hr-a možete vidjeti na izložbi plakata u predvorju Male dvorane. Izložbu možete pogledati za cijelog trajanja festivala. Veselimo se vašem dolasku!

promo girl // 23/03/2015

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*