home > najawa > FILMOVI O GLAZBI NA 2. ZAGREBDOX-u, pt.1

kontakt | search |

FILMOVI O GLAZBI NA 2. ZAGREBDOX-u, pt.1

Međunarodni festival dokumentarnog filma imena ZagrebDox i ove godine obogajuće kulturni život veljače hrvatske metropole i donosi nove užitke ljubiteljima dokumentarnog filma. Ove će se godine on održati 19 > 26/02 i to na više lokacija u Bandić gradu.

O samom programu festivala više možete naći na službenim stranicama istoga, a mi ćemo vam ovdje, u suradnji sa vrlo susretljivom Selmom iz Press službe festa, u nastavcima predstaviti dokumentarne filmove tematski vezane uz glazbu koji će ove godine biti prikazani u sklopu posebnog programa pod nazivom "Sport i Glazba". Oni će se ujedno i natjecati za nagradu ZLATNI PEČAT, a o pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu Milka Babović, Mile Kekin i Dalibor Matanić.

Danas, prvi nastavak i prva 3 naslova!

Screaming Masterpiece / Gargandi Snilld, 2005., Island, SAD, Danska

Nagrade: Edda Awards, Island (2005)
Režija: Ari Alexander Ergis Magnússon
Scenarij: Ari Alexander Ergis Magnússon
Fotografija: Bergsteinn Björgúlfsson
Glazba: Amína, Apparat Organ Quartet, Björk, Jóhann Jóhannsson, Mugison, Múm, Nilfisk, Quarashi, Sigur Rós, Steindór Andersen, The Sugarcubes, Trabant, Vinyl
Producent: Ari Alexander Ergis Magnússon, Thor S. Sigurjónsson, Skúli Fr. Malmquist
Službeni site: www.screamingmasterpiece.com

Visokobudžetni dokumentarac priča o islandskoj glazbenoj sceni istražujući fenomen male nacije koja usprkos tome obiluje kreativnim, vrlo individualnim glazbenicima. Od onih internacionalno prepoznatih talenata poput Björk, Sigur Rósa i Muma do onih manje poznatih, ali ne i manje zanimljivih poput Apparat Organ Quarteta, koji njeguju ljubav prema starim elektronskim instrumentima, neispravnim sintesajzerima, progresivnom rocku i soundtrackima starih talijanskih horor filmova, tekstopisca Mugisona ili tinejdžerske atrakcije, grupe Nilfisk. Na glavno pitanje filma, gdje leže temelji islandske glazbe i zašto su Islanđani zaluđeni njome, odgovor daje cijenjena grupica akademika, novinara, povjesničara i samih umjetnika. Nije zgorega spomenuti i obilje koncertnih snimaka navedenih glazbenika.
[

"1000 years of icelandic pop music" - zvuči obećavajuće!

O autoru
Ari Alexander Ergis Magnusson rođen je 1968. godine u Reykjaviku, na Islandu. 'Screaming Masterpiece' možemo smatrati njegovim debitantskim dugometražnim filmom jer je do njega radio 'making of' filmove o radovima redatelja Fridrika Thóra Fridrikssona te surađivao u produkciji video spotova.

Petak, 24. veljače, u 21h - kino Europa
Subota, 25.veljače, u 17h - kino Europa

Stand Up for Reggae, Francuska, 2004

Režija: Jérôme Laperrousaz
Scenarij: Jérôme Laperrousaz
Fotografija: Guillaume Martin
Glazba: Lady Saw, Buju Banton, Toots and the Maytals, Gregory Isaac, Bunny Wailer, Bounty K

Prije no što je Kolumbo otkrio Jamajku 1494. godine, otok je naseljavao narod Arawaka. Izrazito miroljubive urođenike španjolski i engleski kolonizatori su prvo iskorištavali, a na kraju i istrijebili zamijenivši ih robovima iz Afrike. Pet stoljeća kasnije, najjači izvozni proizvod s Jamajke je reggae glazba. Laperrousaza zanima kako se glasovi i identiteti potlačenih iz čijih je grla reggae potekao nose s globalizacijskim svjetskim trendovima zbog kojih se ta glazba i vizualni identitet, koji uključuje nošenje dreadlocksa, kult Marleya i marihuane munjevitom brzinom širi svijetom i zadobiva milijune poklonika.
[  ]

Francuz Jérôme Laperrousaz rođen je 1948. Karijeru dokumentariste započinje 1969. s uratkom 'Continental Circus', nastavlja 1970. s 'Amougies' (Music Power - European Music Revolution), 1980. s 'Third World', gdje se Bob Marley pojavljuje u jednoj od uloga, te 2003. '&#192; l'école des étoiles<'. Izlet u sci-fi vode imao je 1975. s filmom 'Hu-Man'.

Ponedjeljak, 20. veljače, u 21h - kino Europa
Utorak, 21.veljače, u 17h - kino Europa

Miles Electric: A Different Kind of Blue, SAD

Režija: Murray Lerner
Fotografija: Kramer Morgenthau
Glazba: Godem Choudhary, Ray Day, Judy Karp

Krajem šezdesetih glazbenik Miles Davis je, ohrabren zvukovima s ulica i radija te gitarističkim bravurama Jimmyja Hendrixa, u svoje 'jamminge' uključio električne gitare i glasovire. Nakon toga, njegove su improvizacije bile obogaćene elementima rocka i funka ('In a Silent Way' i 'Bitches Brew'). Kritičari i tvrdokorni jazzeri skočili su na slavnog muzičara optuživši ga da se jeftino prodao. Vrhunac je bio njegov nastup na festivalu 'Isle of Wight' pred 600 000 posjetitelja. Lerner je zabilježio prizore iz tog tranzicijskog razdoblja američke glazbe koji su u filmu obogaćeni reminiscencijama Chicka Corea, Keitha Jarretta, Davea Hollanda, i onih na koje je Davis utjecao (Carlos Santana, Herbie Hancock, Joni Mitchell).

Murray Lerner je karijeru započeo četrdesetih kao producent kratkih filmova i niskobudžetnih vesterna. 1967. producira i režira 'Festival', dokumentarac o tadašnjoj muzičkoj sceni (Joan Baez, Bob Dylan, Johnny Cash) nakon kojeg specijalizira glazbene teme s dvosatnim uratkom iz engleske faze, 'Message to Love: The Isle of Wight Festival'. 1980. nastaje i 'From Mao to Mozart: Isaac Stern in China' u kojem prati violinista na turneji po Kini.

Srijeda, 22.veljače, u 21h - kino Europa
Četvrtak, 23. veljače, u 17h - kino Europa


Nastavak prikaza filmova čitajte na omiljenom e-zineu kroz nekoliko dana...

sale // 08/02/2006

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Nina Romiæ krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romiæ krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*