home > najawa > Przystanek Woodstock Festival 02-04/08/2012 Kostrzyn, Poljska

kontakt | search |

Przystanek Woodstock Festival 02-04/08/2012 Kostrzyn, Poljska

Znate li koji je najveći europski glazbeni festival po posjeti? Kada su mene to pitali prije nekoliko mjeseci prva asocijacija su mi bili razvikani Glastonbury ili Rock am Ring/Park? Potpuno pogrešno. Čak i oba naša "lokalna" festivala, Exit i Sziget, svaki svojom posjetom debelo nadmašuju i Glastonbury i njemačku masovku. Ali ima jedan koji po broju posjetitelja nadmašuje ukupni zbroj Exita i Szigeta. Siguran sam da ovo niste znali: Przystanek Woodstock lani je okupio preko 700.000 posjetitelja i neprikosnoveno nosi titulu najvećeg europskog (vjerojatno i svjetskog) open air festivala.
[  ]

Ovaj Woodstock nije onaj sa Bethel farme, upstate New York, Przystanek Woodstock održava se u prvom vikendu kolovoza na ledini pored Kostrzyna na Odri, upstate Poland, u blizini njemačke granice. Festival postoji još od 1995. godine i organizira ga Wielka Orkiestra Swiatecznej Pomocy, najveća i najuglednija poljska dobrotvorna organizacija čija je glavna aktivnost usmjerena na opremanje dječjih bolnica. Iz toga proizlazi i općeniti neprofitni karakter festivala, cijeli događaj je besplatan za sve posjetitelje pa se tako i od izvođača traži da nastupaju bez naknade. Čak se i za red i sigurnost na festivalu brinu volonterske festivalske patrole. Takav neprofitni koncept ovog događaja izgleda povlači i nedostatak medijske zastupljenosti, npr. usprkos spomenutoj veličini festivala ja sam prvi puta doznao za njega prije mjesec dana i to slučajnim upoznavanjem sa dečkima iz benda Carrantuohill za šankom pub-a u poljskom Poznanu. Samo nekoliko tjedana kasnije pakiram se za Woodstock na poziv novih prijatelja iz Carrantuohilla koji ove godine i uređuju program Folk stagea na festivalu.

U ovom trenutku objavljen je program samo glavnog stagea, on uključuje žanrovski šaroliku postavu od trubača Fanfara Ciocarlia preko Asian Dub Foundation buntovnika i Gorzow filharmonijskog orkestra pa do Machine Head metala, industrijalaca Ministry, Anti-Flag punka, reggaea Marley juniora ili svima nam dobro poznate Dubioze Kolektiv. Program Folk stagea još nije dostupan, trenutno imam samo informaciju da irska diva Eleonor McEvoy nastupa uz pratnju Carrantuohilla u petak na tom stageu.
[  ]

Značajna godina za festival bila je 2009. kada je svečano obilježena obljetnica 40 godina od originalnog Woodstocka i tom prilikom na festivalu je gostovao i Michael Lang, organizator tog povijesnog događaja na Bethel farmi 1969. godine. Zanimljivo nama je i da su prije tri godine, prema riječima Adama iz Carrantuohilla, hrvatske boje na glavnom stageu Woodstocka više nego uspješno branili zagrebački Cinkuši.

Dakle ulaz i kampiranje na festivalu su besplatni, a više od festivalu, bilo na poljskom ili engleskom, pogledajte na Przystanek Woodstock stranici.
[  ]

Za kraj ove najave i jedan trivijalan podatak o festivalu. Zanimalo me što znači riječ Przystanek u službenom nazivu festivala. Google Translator je to preveo kao "postaja" (u kontekstu željezničke postaje). U stvari mi i nije trebao Translator za ovo, Przystanek zaista zvuči kao "pristanište". Ti srodni slavenski jezici… Ovo tumačenje nije zadovoljilo moju znatiželju ali sam naknadno na Internetu pronašao objašnjenje: Northern Exposure, legendarni Život na Sjeveru, u Poljskoj je bio preveden kao Przystanek Alaska (Postaja Aljaska). Serija je u prvoj polovici devedesetih bila izuzetno popularna i u Poljskoj te se pokretačima festivala te 1995. godine činila prikladna referenca imena festivala na TV seriju koja promovira načela i duh koji su htjeli prenijeti na festival.

krešo // 16/07/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*