home > mjuzik > Distorted Mind

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Distorted Mind (D-Trash Records, 2010)

Kompilacija break/speed/digital hardcore i pripadajućih brzih i brutalnijih techno/electro stilova predstavlja izvođače od Australije i USA do Belgije, Nizozemske, Rusije i Hrvatske.

Kanadska internet etiketa D-Trash Records 28.I 2010. objavila je dvostruku kompilaciju na kojoj je prisutno 15 izvođača sa 24 pjesme. Etiketa postoji od 1998., pokrenuli su je Cupwar i DJ Rabies, te promovira ekstremne oblike plesne elektronske glazbe od breakcore, gabbera, rhytmic noise do techna, jungle i d'n'b scene. Do sada su objavili 6 profesionalno otisnutih cd-ova i 90-ak albuma koji su dostupni za download, te surađuju s razvikanim njemačkim Digital Hardcore.

Ova kompilacija je utoliko interesantnija jer se na noj nalazi i jedan hrvatski izvođač, DISBREAKZ koji je prisutan sa dvije opako nabrušene pjesme. "BreakFuckingCore rhythm feat. Meduza" koja otvara prvi dio kompilacije je samplirana verzija čuvenog hita "Twilight zone" 2Unlimited iz 1992. sa nekolicinom vox i urnebesnih ritmički rastrganih dodataka, a "Chaotic, dadaist & dissonant mathbreak raving" je opaki hardcore s elementima rave zvukova koji su miksani sa mnoštvom samplova između kojih sam jedino uspio prepoznati urlik iz C&C Music Factory hita "Gonna make you sweat". Većina materijala koji iznosi više od 2 sata je urnebesnih electro/techno hardcore/gabber ritmova sa obiljem breakbeat i breakcore aranžmana, sve pjesme su miksane jedna u drugu s vrlo kratkim prelazima, te su uglavnom nošene uobičajenim komercijalnim pristupom od 3-4 minute. U početnom dijelu kojeg uz Disbreakz nastavljaju nešto lakši i plesni australski MOTHBALL Z i američki MICROPHYST, prava najezda pristiže sa još jednim australskim izvođačem, SURREALIZT koji u minimalističkom broju "Overload" rešeta s opakim, već pomalo zaboravljenim gabber/hardcore technom, a izuzetno brutalne eskapade prisutne su kod američkog MIDI FISTER (pjesme "Sexually frustrated" i "Ready to die" s drugog dijela albuma), nizozemskog FFF ("Never crossover!!" i nešto lakše, psihodelične "Fickgesicht"), te ruskih SHOTGUN ORCHESTRA (u vrlo bijesnoj "La rage") i DISTONN ("NHL 96"). Kompilacija sadrži i iznenađujuće laganih, skoro ambijentalnih kompozicija poput ruskog DEM TUNE ("Night London") koji kombinira jungle, dark-wave i psihodeliju, a slobodan miks svega i svačega iskoristili su još jedni ruski predstavnici, DUMB FIX koji su u pjesmi "Slut" na vrlo ironičan comedy način između nekolicine samplova iskoristili Modern Talking hit "You're my heart, you're my soul" i Led Zeppelin. I kada se presluša prvi dio kompilacije, drugi je gotovo predvidljive naravi jer se na njemu nalaze osim dva izuzetka (ukrajinski ALEX TUNE u brzom techno/gabber komadu "Troubleshoot test" i belgijski TIMMY TURNTABLE sa "This is a place for crazy people" u mekšem psycho-breakbeatu) gotovo svi izvođači koji su uvršteni na prvom dijelu. Svi oni manje-više koriste svoje prepoznatljive tehničke obrasce samplirane mix tehnike, aranžmani im odudaraju po raznolikim kreativnim dosjetkama sa up and down tempovima, brojnim vokalnim dionicama i mnogim eksperimentalnim noiserskim upadicama koje su na granici harsh/noise-techna. O tome koliko je ovakva glazba pogodna za ples, dovoljno je povući paralelu sa punk-hardcore i death/speed-metal stilistikom i sve je daleko jasnije.

Naslovi: CD1: 1.DISBREAKZ - BreakFuckingCore rhythm feat. Meduza, 2.MOTHBALL Z - Eat my funk ballz, 3.MICROPHYST - Turbo bastard, 4.SURRELIZT - Overload, 5.DEM TUNE - Night London, 6.MIDI FISTER - Sexually frustrated, 7.FFF - Never crossover!!, 8.SHOTGUN ORCHESTRA - La rage, 9.CAT-GRRL - Grrlvert, 10.DISTONN - NHL 96, 11.DUMB FIX - Slut, 12.XACKSECKS - Bust-A-Grind, 13.MALADROIT - Cthulhupod rising

CD 2: 1.ALEX TUNE - Troubleshoot test, 2.SURREALIZT - Fugazi, 3.DISBREAKZ - Chaotic, dadaist & dissonant mathbreak raving, 4.DISTONN - Tiri-tura, 5.MIDI FISTER - Ready to die, 6.TIMMY TURNTABLE - This is a place for crazy people, 7.FFF - Fickgesicht, 8.MOTHBALL Z - Badass MF gorilla, 9.CAT-GRLL - The revolution is your boyfriend, 10.DUMB FIX - Bastards, 11.MALADROIT - Messius Irae

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 22/02/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*