home > mjuzik > Eleven Axis

kontakt | search |

CHILDREN EGOISM: Eleven Axis (Noecho Records, 2009)

Radi se o autoru iz Niša koji se potpisuje kao Children Egoism, a startao je s radom koncem 2006. kao efekt ljubavi i mržnje. Interesantno da je odmah sa prvim radom "Disturbance, The 13th" startao u sklopu split cd-a na RONF Records iz Španjolske. Potom je naredni rad, split cd sa OvO objavio na PMK Records, a naredna sva split izdanja sa Ecoute La Merde i Pastures (iz USA) na Underground Pollution Records i Detournemont Productions samo u obliku audio kaseta c-15!!! Tri pjesme su mu objavljene u sklopu prvog net izdanja No Bottom Records, a pojavljivao se i na cd&net kompilacijama "Ronf Rec.sampler vol.2", "Lessons Of Critical Thinking" i "Postindustrial Changes". Na tim početnim radovima križao je noisecore, dark-wave, psihodeličnu i electro-industrial glazbu.

Svoj novi rad nazvan "Eleven Axis" zbirno je uokvirio u kombinaciju elektro-akustike u drone varijacijama uvjetno rečeno ambijentalne psihodelične glazbe. Rad je vrlo kratak; iznosi svega 13 minuta i sadrži 6 veoma kratkih kompozicija u kojima se jasno naziru osnovne konotacije kuda ovaj autor stremi, a to je originalnost i nepovredivost izraza bez ikakvih stereotipnih ponavljanja sadržaja. Štoviše, u tom pogledu moglo bi se ustanoviti i da je riječ o ambijentalnoj hardcore stilizaciji sa čistim i jasnim jezgrovitim fabulama koje slušatelju daju otvorene vizije i psihodelične pomaknute maštarije baš upravo na kontradiktornostima ljubavi i mržnje. Premda je u kompozicijskom pogledu oslonac na instrumentalističkoj izvedbi, Children Egoism kao vodeće lajt-motive koristi vokale (samplirane i analogne) koji su samo u funkciji osnovne harmonije ili pratećeg dark-efekta (o svijetlu ovdje nema riječi). Glazba je štura i jednostavna, minorna u svojem osnovnom kosturu sa vodećom linijom, ali je posve optimalna u cijelom sklopu minimalističke harmonijske stilizacije.
[  ]

Uvodna "Mon(((o)))ton" donosi duboku post electro-industrial/noise psihodeliju s obilatim reverbom, "Insect" je pravi pravcati doom/drone ambijentalni komad kakvog znaju isporučiti zagrebački doom/etno-metalci S.O.M. u svojoj akustičnoj varijanti (ima tu i elemenata Jesu, a i debelog underground neo-folka uz pratnju električne gitare), dok su "Lyssadegma" i "Sunstairs" još usporeniji komadi u down-tempu (čitaj drone). Sva ova tri posljednje navedena broja imaju osnovnu ritmičku potporu turbulentno usporenog takta bubnja, bas pedale i činele. "Lyssadegma" ima i neurotične posve narazumljive pozadinske black-metal/drone krikove, a "Sunstairs" sadrži uz usporeni takt samo nekoliko sampliranih (možda i živih?) ženskih vokala koji se na način melodički pjevane vox-extended tehnike Meredith Monk mantrički razlijevaju po svojim uzajamnim harmonijama. S ambijentalnim mračnim uvodnikom "Crowcrowd" i podebljanom gitarističkom minimal ekspresijom ovo je najjednostavnija skladba djela zbog svojeg dvosložnog aranžmana, te djeluje tek kao predložak za nešto daleko složenije u čemu manjkaju jasniji i određeniji fragmenti (najbliskiji su psihodeličnom doom-metalu), dok je posljednja "Mould glitch" puna vokalnih samplova, šapata (na engleskom jeziku) i zavijajućih etno mantri poput mješavine grko-katoličke liturgije s islamom uz pratnju vjerojatno sampliranog zvuka violončela i gusla (tako barem zvuči).

Kada se promotri i sam omot koji kao da je izvađen iz neke pejzažne scene dramatičnog psycho-horrora, niti ovaj rad nije daleko odmaknuo od slične fabule. Da se kojim slučajem Children Egoism koji puta uputi u dublje i slojevitije razmatranje horror tematike, mogao bi napraviti sasvim solidan electro/doom-metal jer je pokazao da mu elektronika leži isto dobro kao i gitarska distorzija. Apstrakcije mu očigledno veoma dobro stoje, ne ponavlja ih i tipičan je predstavnik dadaističkog razmatranja glazbene umjetnosti. Nije pop orijentiran i slika kratke crtice u kojima jedan-dva-tri tona predstavljaju gomilu riječi.

Pogodno djelce za horror soundtrack, baš kao što i sam autor kaže, ljubavi i mržnje stopljene u jedan konglomerat sa kratkim sličicama. Ovo je tek malecki spot od kojeg bi se mogao napraviti čitav film.

Tko zna kakav će biti kompletan album...

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 06/05/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*