home > mjuzik > Jackals And Vipers In Envy Of Man

kontakt | search |

SIXTOO: Jackals And Vipers In Envy Of Man (Ninja Tune, 2007)

Elektronski produkcijski hip-hop/trip-hop album još jednog kreativnog individualca iz Kanade koji je široj publici poznat po video spotu "Elektrons".

Ovo je one-man projekt čudaka pod imenom Vaughn Robert Squire znanog u određenim independent krugovima i kao Speakerbruiser. Dolazi iz Halifaxa (Nova Scotia, Kanada), momentalno živi i radi u Montrealu, te se glazbom počinje baviti još ranih '90-tih godina prošlog stoljeća. Prvih godina djelovanja objavio je 6 demo snimaka na audio kazetama za Ant Records i Four Ways To Rock pod imenima Sixtoo i Sebutones, a prvim zvaničnim radom pojavljuje se 1997. sa split 12'' singlom "Crystal Senate" potpisan kao Sixtoo & Moka Only kojeg je objavio Hand Solo Records. Pod imenom Sebutones pojavio se samo njegov dugosvirajući debi album "50/50 Where It Counts" (1998., Metaforensic Records), ali je odmah potom odustao od tog imena i svoj naredni opus objavljuje uglavnom pod imenom Sixtoo objavivši do sada 10 albuma i 11 singlova. Pod imenom Six Vicious objavio je dva 7'' singla "No One Leaves" i "Krunk's not dead" (oba 2005. za Bully Records), dok pod imenom S&N ima jedan album "Homages" (2005., Bully Records). 2007. godine su ga vrbovala dva znamenita autora - Amon Tobin i Ghislan Poirer kojima je remiksirao singlove "Kitchen Sink" i "No More Blood". Kroz karijeru se pojavljivao i kao gost na tridesetak albuma žanrovski različitih stilista, a najznačajnija su učešća na albumima DJ Signify "One Last Sleep", Lali Puna "I Thought I Was Over That", Shapeshifters "Planet Of Shapes" i The Goods "Dream Sequence".

"Jackals And Vipers In Envy Of Man" je deseti album potpisan kao Sixtoo i riječ je o instrumentalnom hip-hop/trip-hopu gdje niti jedan od 13 naslova nema ime već su skladbe označene redosljedom od "Part 1" do "Part 13". Riječ je o plesnim skladbama umjerenog tempa koje imaju jednostavnu melodijsku minimalističku potku u kojoj su prisutni svi vitalni elementi uobičajenog pop banda (bas, bubnjevi, gitara, klavijature i elektronski efekti). Uz to najzapaženiju ulogu igra visoka tehnička produkcijska sprema gdje su primjerice basovi u svakoj skladbi tretirani na drugačiji način, te shodno tome i relevantan odabir odgovarajućih efekata koji albumu donose blagi psihodelični ugođaj. Snažna i najdulja skladba je "Part 4" u kojoj je iskorištena hipnotička piano dionica belgijskog jazz kompozitora Jef Neva u minimalističkom ritmičkom okružju vrlo elegantnog trip-hopa kojem može pozavidjeti i sam Unkle. Prave bravure plesnih dubova, psihodelije, uvrnutih efekata i cijelog niza kreativnih ideja iskazano je u plesnom eksperimentalnom broju "Part 7", te u reggae-dub naslovu "Part 9" gdje se na polovici skladbe počinje gubiti autorska sprema ponavljanjem iste scenografije. "Part 10" podsjetiti će na snažan tandem Robbie Shakespeare - Sly Dunbar gdje su samplirani zvukovi fingerpicking violinskih dionica, dok posljednji "Part 13" priziva atmosferu plesnijih Thievery Corporation i vedre pop melodije koja na koncu završava solo dionicom na pianu i odlazi u fade out. Jedina je šteta što neki naslovi koji počinju intrigantnim uvodima traju prekratko što je izgleda boljka ovog autora da unatoč zanimljivom formatu nije imao inspiracije da osmisli adekvatan sadržaj.

Album recentnoj hip-hop/trip-hop i downtempo sceni može poslužiti kao dobra inspirativna karika, no prosječnom slušatelju može stvoriti mnoštvo dosade i praznog hoda zbog instrumentalnog sadržaja, te ga je zato preporučljivo slušati za početak kao popratnu i neobaveznu glazbu sve dok se ne upije njegova blago sofisticirana glazbena filozofija koja mnogo toga duguje DJ Shadowu, DJ Krushu, Unkleu, Massive Attack i Portishead.

Sve se to može probaviti bez ikakvih većih napora, ali uz ovakav relativno neopterećeni i opuštajući laid-back ugođaj nije jedino jasan morbidan omot koji nema veze sa sadržajem albuma.

Diskografija:

The Psyche Intangible (1998)
Psyche Continuum (1998)
Termination Dubs (2000)
Songs I Hate And Other Peoples Moments (2000)
Duration + video (2001)
Almost A Dot On The Map - The Psyche Years (2002)
Antagonist Survival Kit (2003)
Chewing On Glass And Other Miracle Cures (2004)
It's The Mindfu@k Yo! Sit Your Ass Down (2006)
Jackals And Vipers In Envy Of Man (2007)

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 18/04/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*