home > mjuzik > Change The Station III

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Change The Station III (White Russian Records, 2008)

Vrlo dobra punk-rock kompilacija etikete White Russians Records iz Nijmegena (Nizozemska) na kojoj su se pronašli i naši garažni rock-punkeri Hitchcock iz Zagreba.

Punk-rock je zašao u svoju četvrtu deceniju života i sa rock and rollom ima višestruke poveznice koje ne treba posebno naglašavati. Etiketa White Russian Records (www.whiterussianrecords.com ili www.myspace.com/whiterussianrecords) iz Nijmegena (Nizozemska, nekih 130 km jugoistočno od Amsterdama, 60-70 km od njemačkog Duisburga) je sakupila brojno mnoštvo odličnih punk-rock izvođača, te je objavila svoju novu kompilaciju koju s naše, balkanske strane možemo posmatrati poput Franjićevog "Bombardiranja New Yorka" u punk-rock varijanti. Ovdje su mahom prisutni punk-rock orijentirani sastavi, ali ima i nekih sitnih iznimaka poput BELIEVESADOUBT koji su grunge band sa utjecajima Pearl Jam, Incubus, Linkin Park, Tool i plesnog power-metala koji se pretvara i u sintagme sympho-rock/ska (čudna, ali odlična kombinacija u skladbi "Bullet of trust"), fuzije metal-hardcore punk/industriala A NEW HOPE ("You me and a gun") koji zvuči kao spoj Motorhead, bijesnih RATM, Nine Inch Nails i još bijesnijih The Young Gods spojenih s Ministry, zatim nu-grungeri AFTER SUNSET ("Fight the guilty") koji sviraju poput najnabrušenijih Linkin Park s dozom Soundgardena iz doba "Jesus Christ pose" s albuma "Superunknown" i još mnogih sukladnih post-grunge bandova, te poprilično sladunjavi SKETCH THE SUN ("Bring me down") koji miješaju elektroniku i hip-hop u svoj glasićima obogaćeni teen punk-rock poput veselih Wheatus (jel' se sjećate njihovog hita "Teenage dirtbag" iz 2001.?). Vražje sam muke prošao dok sam pronašao taj album...

Posebno valja izdvojiti odličan uvodni sastav DISCOURSE AVENUE s naslovom "Defence! Defence!" (prva sklaba kompilacije) koji je pljunuti Fugazi iz vremena sjajnog albuma "In On The Killtaker" sa gotovo identičnim vokalom Ian McKayea (meni osobno najbolja skladba čitave kompilacije i čudno je što nije objavljena za Dischord), zatim vrlo dobre ESTATE DRAMA u skladbi "Plastic coloured emotions" gdje se kombinira utjecaj dvoglasja Bad Religion sa nabojem plesnih At The Drive-In i The Jesus Lizard, JENNY JAZZ (pjesma "Today I am free") i YOU KNOW ("Farce") koji miješaju crust vokale sa tipičnim punkerskim dvoglasjima i metal riffovima, PLENTY PANTHER (u odličnoj "Break away") koji su čudnovati punk spoj Pixies, Nirvane, Foo Fighters i QOTSA sa pjevanim i pomalo psycho laid-back elementima, čudnovate THE GREAT DISAPPOINTMENT ("Cinnamon lands & strawberry mouth") sa spojem nu-metala i punka (a i bijesnog brit-popa i sympho-rocka a'la Pars Petrosa) sa kombinacijom uobičajenih i crust vokala u koje se uključuju i ženski hor vokali (jako dobra skladba), te naravno naše HITCHCOCK koji se sa skladbom "All you need" posve izvajaju zbog frenetične plesne ritam sekcije, Zoranove razorne gitare pune odličnih riffova i solaža koje nisu tipične za ovakav ubitačni punk-rock žanr i ekscentričnog vokala.

Svi ostali izvođači kolaboriraju u sektoru od Dead Kennedys, Exploited, Black Flag i Minor Threat do Green Day, Offspring i Overflow, što znači veoma kvalitetno, a ima i emo-punk izvođača.
Skladbe su odlično snimljene tako da je zvuk na vrhunskom nivou sa pročišćenim i razumljivim vokalima koji su odreda na engleskom jeziku, čistom gitarističkom svirkom i besprijekorno dotjeranom produkcijom.
Jedina je šteta što na omotu albuma nije navedeno iz kojih država dolaze ovi izvođači, ali ih se sve redom može pronaći na myspace.com-u. Iskreno rečeno, nisam imao vremena da surfam po internetu i pronalazim podatke o svakom izvođaču, što će mi obožavatelji ovih izvođača veoma zamjeriti. Hej ljudi, i ja moram imati svoj privatni život...

Fina i neopterećena zbirka odličnih, pjevnih i poletnih punk rockera. Domaći punk bandovi bi u ovome mogli pronaći mnoštvo dobrih i kvalitetnih ideja.

Naslovi: 1.DISCOURSE AVENUE - Defence! Defence!, 2.ALL ON BLACK - We are the unfaithful, 3.RENTOKILL - Portrait of conformity, 4.ESTATE DRAMA - Plastic coloured emotions, 5.MAYBEE - Isle of misconception, 6.JENNY JAZZ - Today I am free, 7.BELIEVESADOUBT - Bullet of trust, 8.A NEW HOPE - You me and a gun, 9.FOR JAPAN - Our hands, 10.STARS OVERNIGHT - No control, 11.DRUNKTANK - Taking the children, 12.OUTLIVE - Domestic violence, 13.PLENTY PANTHER - Break away, 14.PUZ - The devil he brings (hate song), 15.SKETCH THE SUN - Bring me down, 16.YOU KNOW - Farce, 17.HITCHCOCK - All you need, 18.FALSE FRIEND - Onewayticket, 19.KILLING OMA - Idolasshole, 20.THE GREAT DISAPPOINTMENT - Cinnamon lands & strawberry mouth, 21.AFTER SUNSET - Fight the guilty

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 01/03/2008


PS: Ajde, dajem truda i navodim redom sve web-adrese ovih izvođača, zaslužili su:
www.myspace.com/discourseavenue
www.myspace.com/allonblackrock
www.myspace.com/rentokill
www.myspace.com/estatedrama
www.myspace.com/maybee
www.myspace.com/jennyjazznet
www.myspace.com/believesadoubt
www.myspace.com/listentoanewhope
www.myspace.com/forjapan
www.myspace.com/starsovernight
www.myspace.com/drunktank
www.myspace.com/outlivehardcore
www.myspace.com/plentypanthermusic
www.myspace.com/puzpunkrock
www.myspace.com/sketchthesun
www.myspace.com/youknowtheband
www.myspace.com/hickokband
www.myspace.com/falsefriendsuckz
www.myspace.com/killingoma
www.myspace.com/tgdband
www.aftersunset.nl
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*