home > mjuzik > Perpetuum Mobile

kontakt | search |

PEOPLE LIKE US & ERGO PHIZMIZ: Perpetuum Mobile (Soleilmoon, 2007)

Vicki Bennet je već više od 10 godina poznata britanska underground autorica koja radi čudnovate ekscentrične albume sastavljene isključivo od samplova različite glazbe pri čemu je ponekad potpuno zaobišla rock (i pripadajuću) scenu. Njezin novi, 19. (!!!) album po redu je već prepoznat kao vrhunsko umjetničko avangardno "pop" djelo. Vrlo dobra preporuka svim "meštrima" samplova što se novo, svježe i interesantno može napraviti od zvukova. Novi stil, definitivno! Avangarda svim popularnim "plesnim" zvukovima u 21. stoljeću.

Da budem iskren, za ovaj album uopće ne bi saznao da se stanovita djela iz opusa Slušaj najglasnije records nisu pojavila na prestižnom američkom KZSU radio programu i njihovoj air-play listi. Kada sam vidio da se taj album nalazi na no.1 "classical/experimental" listi alternativnih albuma ispred našeg hrvatskog albuma Tehac - "Edicius.tsXX" (kojeg su Ameri krivo protumačili kao 'Teha', a album kao "Cedicius.XX") odmah sam angažirao našeg Peđu da mi to nabavi jer me strahovito zanimalo što se to događa u svijetu nove i umjetnički 'neandertalske' scene. Zaista se nisam prevario.

Ovaj vrlo bizaran, ali prijatan ekscentrični album djelo je Vicki Bennet, engleske radio voditeljice s radija WFMU koja je DJ i bavi se različitim umjetničkim radovima od čudnovatih instalacija, glazbe za performance, film, kazalište, izložbe, te raznih avangardno/ eksperimentalnih pothvata u pogledu kratkih filmova i korištenja photo shopa. Kroz Bjorkovsko otkačenu karijeru (s kojom usput nema ništa osim moje sitne usporedbe) surađivala je s brojnim ustanovama i službama - Tate Modern London, The National Film Theatre London, Purcell Room London, The ICA, Sydney Opera House, Pompidou Centre Paris, Sonar Barcelona, The Walker Art Center Minneapolis, BBC Channel 4, a u siječnju 2003. nastupila je uživo i na čuvenom John Peel Session BBC Radio 1. Do sada je ostvarila 18 različitih kolaboracija, uglavnom za kratke filmove i festivale po Britaniji, Belgiji i Švedskoj, objavila je 14 različitih nosača zvukova koji joj nisu zvanični albumi (12'', 10'', 7'', 3'', singlovi, split singlovi, split i remix albumi, DVD, kolaboracijski i online mp3 albumi), te je nastupila više od stotinu puta, a osim Britanije nastupila je u Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, USA, Brazilu, Norveškoj, Italiji, Južnoj Koreji, Kanadi, Nizozemskoj, Finskoj, Australiji, Irskoj..., te je u listopadu 2003. nastupila i na Internacionalnom festivalu suvremene umjetnosti u Ljubljani. O tome zaista nisam pojma imao...

Od ovog zaista obimnog diskografskog i poduzetnog posla vrijedi posebno spomenuti kompilacijski remix "People Like Us" iz 1999. gdje je remiksirano ni manje ni više nego 22 imena iz oblasti različite i vrlo čudne glazbe, a između ostalih tu su se našli Coil, Rob Boyd, Death In June, Sniper... A cijelu kompilaciju su dodatno studijski obradili Andy Votel i Badly Drawn Boy.

Svoje zvučne radove Vicki Bennet objavljuje od 1991. pod umjetničkim imenom People Like Us, a za ovaj album pozvala je poznatog britanskog kompozitora za zborove Ergo Phizmiza s kojim je u kolaboraciji sastavila ovaj neobičan album u trajanju od 65 minuta. Riječ je o 'downloadiranju' stotina i stotina samplova koji su izrezani u različite zvučne fragmente, te su neobičnom DJ-mix vještinom sklopljeni u 18 čudnovatih kompozicija. Kroz album se protežu raznoliki zvučni i vokalni efekti za koje je zadužen Ergo Phizmiz - od kreacija Frankensteinovih glasova, cvrkuta ptičica, udaranja žlicama, urlika majmuna, zvukova s pijanki, potezanja patenta na šlicu za hlače, nabijanja s jabukama, psećeg lajanja, zvuka pucanja kuhanih kobasica, vergla... Zvučno, ovaj je album presjek glazbene tradicije unazad stotinjak godina, pa se tako mogu čuti samplovi japanskih filmova, raznih crtića, glazbe s Hawaia, francuskog can-cana, američke kaubojade i špageti western filmova (pucanj pištolja), kabaretske glazbe iz ranih 20-tih godina prošlog stoljeća, alpskog jodlanja, zvukovi eksperimentalnih radova klasične elektro-akustike, limene glazbe, glazbe za sprovode, različitih samplova iz engleske kazališne glazbe (pogotovo iz komedija), s mnogo škripavih zvukova prastarih gramafona, te ritmova sambe, latino-glazbe, tanga, mamba, cha-cha-cha, bossanove, flamenca, čardaša, valcera, različite folk-glazbe (u predposljednjem i gotovo nemoguće izvedenom broju "Porter's porcelain perpetuum" se pojavljuju i zvukovi balkansko/romskog prizvuka). Za skladbu "Flanagan's wake" je uzela sample od techno-trance underground majstora Eat Static s albuma "Crash And Burn", tako da se ipak predodžba o samoj Vicki Bennet okreće u suvremenom smjeru. No, nikako ne treba zaobići njezinu strahovitu ljubav ka klasičnoj glazbi i nadasve neočekivanim glazbenim, u njenom slučaju lucidnim, ali vrlo prijatno-slušljivim elementima.
Skladbe su dobile svoj avangardno-suvremeni plesni i simpatično vedar oblik zahvaljujući digitalnom procesu obrade koji namjerno ponekad zvuči kao da je napravljen 'greškom' s mnogo lo-fi produkcije, pucketanja, šumova i poznatih preskakivanja cd-playera s obiljem starinskog štiha specifičnog za prastare nijeme crno-bijele filmove.
Onaj tko voli ideje Kurt Weila, Igor Stravinskog, Richard Wagnera, John Zorna, Public Enemy, Arnold Schoeneberga (dodekafonija), Tom Waitsa, Meredith Monk, The Residents, Laurie Anderson iz ranih '80-tih i još nekih u ovom slučaju nebitnih kompozitora, kao i naravno cijelu draž ex-vremena produhovljenu na novi način DJ tehnike s pomoću suvremene tehnologije, shvatiti će vrijednost ovog nadasve produhovljenog i kreativnog albuma.
Kritike za ovaj album ne može biti, samo pohvale. Jedan od najkreativnijih albuma 2007. godine. Bez obzira što niti jedan instrument nije odsviran uživo. Bravo!

Diskografija:
Lassie House/ Jumble Massive (1991)
Lowest Common Dominator (1994)
It's Terrorific! (1994, objavljeno samo na DAT-u)
Beware The Whim Reaper (1996)
Jumble Massive (1996)
Hate People Like You (1997)
People Like Us Meet The Jet Black Hair People In Concert (1999)
People Like Us And Sniper Play The Three DJ's Of The Apocalypse (2007, with Sniper)
A Fistfull Of Knuckless (2000)
Thermos Explorer (2000)
Recyclopaedia Britannica - Selected Works 1992-2002 (2002)
Nothing Special (2003, with Kenny G)
A Call For Silence (2004)
Windpipe Moods (2004)
24 Hours Like Ours (2004)
Story Without End (2005, DVD)
All Together Now (2006)
Perpetuum Mobile (2007, with Ergo Phizmiz)
On The Roof Of London (2007)

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 13/10/2007

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Guilt Shrine

GENERATION OF VIPERS: Guilt Shrine (2024)

| 06/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kerrang

MRT: Kerrang (2024)

| 05/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Beyond This Fiction

WHITE HILLS: Beyond This Fiction (2024)

| 04/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Spiritual Warfare, demo EP

ČERNOBOG: Spiritual Warfare, demo EP (2024)

| 03/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: American Standard

UNIFORM: American Standard (2024)

| 03/09/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*