THE CHUCK NORRIS EXPERIMENT: 20 (Ghost Highway Recordings/ Savage Magic Records, 2024)

U dvije decenije konstantne karijere, ovi Šveđani iz Götteborga su imali oscilacija i kojekakvih bedastoća, pretposljednji album "Shortcuts" (2019) se doimao vrhuncem, no, za rođendansku poskočicu su napravili posvemašno prijatno iznenađenje. Obično se u takvim prilikama rade kompilacije, koncertni zapis ili 'make over' najvećih hitova, ali ne i kod ove petorice karonja što odreda nose imena, to jest pseudonime Chuck.
[  ]

Bez okolišanja, ovdje su dosegli svoj najglasniji i najžešći potencijal kombinirajući punk i AC/DC hard rock riffove koji nisu samo pozerska 'pro forma' satiričnih pljačkaša u vrijeme kada su zalihe dobre skandinavske zajebancije Turbonegro i The Hives iscrpljene. Dosegli su vrh na koji slobodno mogu zabiti svoju death party zastavu na kojoj im je ime izvezeno na japanskom i korejskom jeziku što možebitno aludira i na osvajanje dalekog istoka nakon što su nekoliko puta okončavali 'fight' neuspješnim izletima po američkom divljem zapadu.



Osim što album kompletno zvuči energično i nabijeno elanom zemljotresa, gledajući unatrag, nikada nisu imali ovako fokusiran, čvrst i upečatljiv performans poput samurajskih oštrica teksaškog kauboja čeličnih pesnica koji je kadar učiniti nemoguće. Prve dvije stvarčine "The Knife" s možda malo predugačkim i prenježnim uvodom i "You go boom!" nose oštre šarže, basovi otkidaju uši, a gitare masakriraju podivljalog američkog bizona u trčećem zamahu po preriji. Ne treba baš biti siguran u ispravnost ironične "Prime mover" što je satirično-ljigava kombinacija znane istoimene teme njima utjecajnog, ali i odavno zaboravljenog Zodiac Mindwarpa, može se steći čak i pasivan rezon ovakvog šibanja kao da nešto nije u redu, ali to su Čakovci, odnosno Chuckovci, ha-ha-ha.



Izmjenjujući unakrsno punk'n'roll s hard-rockom, daju auditoriju dvojake seanse uzbudljivih klimaksa s pregršt singlova i video spotova punih duhovitih zajebancija s insertima starih akcijskih filmova. Pristiže hard-rockom natopljen "Jason Voorhees", sjećate se, lik iz popularnog horrora "Petak 13" (1980), potom mačoidno nabrušena "Surprise! (and everybody dies)", pa abnormalno kratka glam rokačina "High times/ Easy livin'" od svega jedne minute (!), a onda se klupko zakuhtava u zabavno krvoproliće "Life in hypercolor" prema death punk hard rock crossover brušenju britve za unakaziti mrskog protivnika. Pa ako se tu stekne dojam pozerstva, pristiže i "Deathshot" vrtoglavom brzinom da samelje preživjele.





I onda, dok se album primiče kraju, očekivala bi se konačno jedna balada, stiskavac za bikere, sirovine, frajere, kauboje i sav muževan patrijarhat, no dobiju se akcijski thrilleri "Out of your league" (čini mi se da to bješe prvi singl) i ubojiti Ramones vampir "Bats" s gostovanjem 'motherfuckera' Schwulenhering Maximusa, pravim imenom Jake Starr iz nekolicine manje znanih bendova Adam West, Goy Division, Jake Starr And The Delicious Fullness, Go Mod Go!, te vlasnika vašingtonske punk-rock etikete Fandango Records.



Sveukupno, album je na pravome mjestu za obljetnicu, otprilike u onom žustrom otkačenom elanu kakav su imali Turbonegro s pokojnim Hans-Erikom Dyvik Husbyjom, alias Hank von Helveteom (počinio samoubojstvo ujesen 2021.), te je vrijedilo čekati ovoliko dugo na pravu death punk'n'hard-rock visokooktansku poslasticu. Energija za overdose.

Naslovi: 1.The knife, 2.You go boom!, 3.Prime mover, 4.Jason Voorhees, 5.Hot damn, 6.Surprise! (and everybody dies), 7.High times/ easy livin', 8.Life in hypercolor, 9.Deadshot, 10.Out of your league, 11.Bats! (feat. Jake Starr)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 29/08/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Greedy Misery

DROPTHEHAMMER: Greedy Misery (2024)

| 13/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Luck And Strange

DAVID GILMOUR: Luck And Strange (2024)

| 12/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: I, EP

ZLOTVOR: I, EP (2024)

| 11/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Right Here, Right Now, live

GHOST: Right Here, Right Now, live (2024)

| 10/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Someplace Else

CROOKS & STRAIGHTS: Someplace Else (2024)

| 09/09/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*