home > mjuzik > On the Wings of Unknown

kontakt | search |

DVORAC: On the Wings of Unknown (d.i.y./ bandcamp, 2023)

Iza ovog imena stoji meni nepoznat Vir, kompletan autor i glazbenik koji je počeo cirka 2018. (znači možebitno mlađahni u ranim 20-im godinama), a godinama se baktao s opremom sastavljujući prvo izdanje "Chalice" koje je objavio tek 2022., ali kako nije bio zadovoljan s njime, povukao ga je s bandcamp stranice, no ostaje u njegovom katalogu (ima ga na youtube). Pa, tko zna, možda se jednog dana ponovno osvrne na njega…
[  ]

Kako god, on je ponovno snimio 3 pjesme s njega, upravo i vitalne jer čine okosnicu ovog debi albuma. Sam je iznio podulju autobiografsku storiju o stvaranju: "Witch on the moon" je bila prva pjesma koju je napravio za ovaj projekt potaknuta melankolijom i depresijom, a kako je proces stvaranja tekao dalje, unatoč tome što je zasebna tema, povezana je s kompletnom fabulom kroz rakurs legende u kojoj su stvarni događaji uljepšani i sofisticirani. Naime, ovdje je riječ o nedavno postavljenom kralju nakon očeve smrti i o mračnoj kulisi funkcioniranja sistema prateći nekadašnjeg princa u novim okolnostima, a tu ima svačega dramaturški potkrijepljenog na engleskom jeziku s prilično dobrim, grčevito potisnutim vokalizacijama.

Full album:



Rad je prožet brojnim sviračkim vizurama počevši od lijepog instrumentalnog gitarističkog staccato uvoda "Descent" s laid backom syntha koji se poprilično koristi u svrhu atmosfera i ambijentalnosti, osim toga, paralelno je nadosnimio nekoliko gitarskih dionica kompletiravši zanimljiv siže. Pa ipak, ovdje ima dosta toga što se odvaja od standarda blacka, prije svega tu je 4/4 ritam s tek ponešto blastbeatova i više bi se reklo da je ovo black rock s gothic solucijama, posebice u starom komadu "Black wall of sleep" kompleksnog aranžmana s tremolima, akustičnim neo-folk dionicama i završnicom fijuka vjetra ili nečeg sličnog tome, a to se pretapa u početni baladični senzibilitet "When the moon brings light in darkness". Drugi dio kompozicije je njegov standardni, ajde, može se konstatirati, način metamorfoze blacka s kojim ga prije svega veže vokalni sukus (ima i ponekih vriskova) pazeći na gitarsku i harmoničnu strukturu bogato prošaranih detalja s vješto osmišljenim miksom koji nije daleko od progressive post-blacka koji umije ući i u doom rezonance.
[ Dvorac - Vir ]

Dvorac - Vir   © 2023

Kroz melodičan pasaž ističe se pop/ shoegaze manir "Freezing in the mountain cave of an ethereal being" koji ima ponešto na pragovima Ride, pa čak i My Bloody Valentine, a ne zaboravmo, takvu fuziju je još prije tridesetak ljeta rabio ozloglašeni Black Jude (Nachtmystium). Središnji dio kompozicije je opet akustični interval sa skokom u umjereni tempo, ambijentalni break s novim naletom neo-folka u kome izbjegava monotonu eteričnost minimalizma stalno gradirajući stepenastu melodiju, to jest, podjednako su kreativne i ambijentalne atmosferizacije, kao i žestoke eksplozije, a ono što oduševljava su povremene 'nijeme' vokalne arije, koliko mi se čini, efektno satkane sa syntha. Naslovna "On the wings of unknown" je treća stara pjesma u novom ruhu kompleksnog zahvata: skoro prve dvije minute su lijepa staccata, a onda blastbeat pržiona koja može biti komad, pa većine tipične blejkerije, no kompozicija ima slojevite fuzije i ne drži se dvotaktne dinamike, nego isprekidane dramatike, što pokazuje veliki autorski potencijal, a dio oko pete i pol minute čak ulazi i u rock riffove s energičnim krešendima i psihodeličnim momentima, te rijetkim solo izbojcima ne pokušavajući vitlati 'catchy' ili 'guitar hero' cifranjima.

Zadnji dio je zaseban: najdulja skladba "Pawn king's thoughts" je izoštreni instrumental od skoro 9 minuta valovite i uzburkane cinematic sinteze u kojoj se dosta brzo izmjenjuju kadrovi od romantike, frustracija i melankolije sve do završnog ushićenja što sve idealno sjeda na spomenutu "Witch on the moon" koja komotno može da parira Alcestu.
[  ]

Sveukupan dojam je impresivan za debi album, tijek je fluidan, stepenast, slojevit i išaran privlačnim melodijama, produkcija relativno solidna, dostatno prljava, a sama gitarska tehnika pokazuje stanovito majstorstvo, osobito u staccatima koja ponekad i zasjene samu esenciju čvrstog riffa. S druge strane, riff je možda ovdje izgubio osnovni prioritet postavljajući etiku 'reda radi', te je hrabro korespondiran izbjegavajući headbanging manirizam, odnosno kompletan materijal pršti kreativnom slobodom ne dozvoljavajući striktne žanrovske šablone, a to je rijetka privilegija domaće i regionalne black scene. Štoviše, mišljenja sam da ovaj autor pokazuje i eksperimentalne sklonosti, te da ima u resursu još mnogo toga inovantnog. Za početak, ovo je sjajan, samo isuviše samozatajan debi.

Naslovi: 1.Descent, 2.Black wall of sleep, 3.When the moon brings light in darkness, 4.Freezing in the mountain cave of an ethereal being, 5.On the wings of unknown, 6.Pawn king's thoughts, 7.Witch on the moon

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 20/08/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Greedy Misery

DROPTHEHAMMER: Greedy Misery (2024)

| 13/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Luck And Strange

DAVID GILMOUR: Luck And Strange (2024)

| 12/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: I, EP

ZLOTVOR: I, EP (2024)

| 11/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Right Here, Right Now, live

GHOST: Right Here, Right Now, live (2024)

| 10/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Someplace Else

CROOKS & STRAIGHTS: Someplace Else (2024)

| 09/09/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*