home > mjuzik > From the Rot is a Gift

kontakt | search |

STILL/FORM: From the Rot is a Gift (Hex Records, 2022)

Jeste li raspoloženi za malo post-hardcorea devedesetih izmiješanog sa nemalim uplivom noise rocka? Ako niste onda je to zato što ne znate da jeste. Portlandski sastav na, koliko kužim- svom prvom albumu, za sve granđere i one koji će se na dop tek navući. Zato iskidajte svoje traperice, vežite kariranu košulju oko struka, obucite svoju omiljenu Engine Kid ili Hoover majicu i krećemo lagano.
[  ]

Otvarajuća i naslovna stvar udara neki trapavi tempo sa disonantnim gitarama, taman na razmeđu post-hardcorea, noise rocka i pre-91 grunge rocka kakav nam je baka u žlici kuhala dok smo bili mali. Druga polovica stvari je ono što me zakačilo pred zvučnike da preslušam album do kraja. Nije sad ekstra, ali popunjava sve kućice zadanog izričaja. Alt rockerski fix u nedostatku nečeg dovoljno interesantnog da recenziram. Album se nastavlja sa 'Pig's end', sporijom i težom stvari ali i dalje u tom nekom drečavom stilu. Više grungerska od prethodnice, cementira dojam i ne širi vidike. Disonantne gitare i nezainteresirani vokali, jednostavni aranžmani i stop-go forma riffa, opet najbolji momenti dolaze na zatvaranju pjesme. 'Unhung' nastavlja niz u istom težem post-hardcore stilu, ali da vam dočaram plastično: zvuči kao snimka probe nekog grunge benda koji bi da su ovo devedesete već do prvog albuma počeo zvučati kao 'Ten' od Pearl jam-a pod pritiskom želje za uspje… pardon, imperativom zarade izdavačkih kuća. Razvoj stvari vuče opisni pojam 'beznadno', baš kao i život u post-supkulturnoj žabokrečini individualiziranog identiteta. 'Loyal like dogs' se razvija iz prethodne stvari, i odmah počinje sa kakofonijom gitara iznad napižđenog basa dok vokali i dalje drže distancu i ne prelaze u hardcore način pjevanja, što bi iskreno vjerojatno pokvarilo stvar. Bolje da budu ovako, kao Nirvana wannabe bend iz ere 92-96. Stvar je zapravo dosta atmosferična koliko može biti obzirom na žanr.



'Dead check' je stop & go grunge numera u formi post-hardcore zvuka. Malo fali da bude čistokrvna grunge stvar ali za to bi ipak trebala biti tu i kakva riff gitara da popuni prostor. Ne kažem da je loše, samo utvrđujemo žanrovske sitnice, jer mikroanaliziranje o žanrovskim pizdarijama je omiljeni sport svakog ljubitelja muzike koji drži do vlastitog spolovila. Sentiment koji se najbolje ocrtava u sljedećoj stvari 'Gums', koja bi počela kao bilo koja pankerskija grunge stvar da gitara nije toliko usidrena u domeni noise rocka. Isti težak i beznadan pristup, ali za divno čudo, i na moju radost, ne prelazi niti uzima ikakve reference od sludgea ili post-metala. Devedesete bejbi, kad su se ljudi krpili horsom da zaborave na ono što se danas medijski glorificira. Doduše teško da biste tada mogli negdje van velikih centara doći do ovakve glazbe, vjerojatnije je da biste se zadržali na nekolicini opće poznatih kazeta koje bi vam netko posudio da presnimite. 'I live, you die' prvi put malo podiže tempo, i više je noise rockerska, 'God will understand why you're horny for kids' je homage katoličkoj crkvi (valjda), dok album sa svojim iznimno korisnim self-help naslovom privodi kraju pjesma 'Hydrate' koja bi sa nekim svojim dijelovima mogla biti i stvar Cop Shoot Cop-a ako izbacite gitare i napišete neki manifestični tekst.

Recenzija iznenada. Album dovoljno drugačiji od bilo čega što mi youtube trenutno nudi, i savršeno uparen obzirom na trulu južinu i kišu koje danima more ceo civilizovan svet. Nije loše za ono što jest, bilo bi puno bolje dodatkom još jedne gitare, ali to nije razlog da albumu ne date priliku, pogotovo ako ste se našli u žanrovskim odrednicama. Šprica & out.

Naslovi: 1. From The Rot Is A Gift, 2. Pigs End, 3. Unhung, 4. Loyal, Like Dogs, 5. Dead Check,6. Gums, 7. I Live, You Die, 8. God Will Understand Why You're Horny For Kids 9. Hydrate

Ocjena (1-10): 7,5

marko šiljeg // 18/12/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*