home > mjuzik > Usa91, live

kontakt | search |

FRONT 242: Usa91, live (Alfa Matrix, 2021)

Front 242 su jedan od rijetkih bendova koje bih još volio pogledati uživo jer ih nikada nisam imao prilike. Premda se nikad nisu razilazili, zadnji studijski album "Pulse" su objavili još 2003., nikada nisu dolazili u Hrvatsku, a ipak su bili aktivni nastupajući širom svijeta i još uvijek postoje, što je dobro znati.
[  ]

"Tyranny (For You)" je ploča koju jako dobro pamtim. Objavljena je taman početkom 1991. kada su počela sva sranja u bivšoj ex-Yu, naglašavala je antagonizam propasti komunizma, rušenje berlinskog zida i uspostavljanje kapitalističkih odnosa u socijalističkim državama. Bila je jako humana, punkersko angažirana ploča koja je i najbolje uspjela u komercijalnom aspektu (USA no.95, UK no.45), ali malo tko za to mari. Tada se doimala kao neka eksperimentalna distopijska priča futurizma koji neće doći poput Cabaret Voltaire, kako su tadašnji, a i kasniji glazbeni kritičari nazivali 'švaštarenjima' i nesuvislim koještarijama 'pijetla koji prerano kukuriče'.
[  ]

Do tada su Jean-Luc De Meyer (vokal) i Daniel Bressanutti (programi) s nestalnom pratećom ekipom napravili čudesa u glavnoj fazi karijere insinuirajući elektronskim instrumentima i elektronskim bubnjevima (Richard Jonckheere) klasičan post-punk bend imavši u arsenalu ogroman MTV hit "Headhunter", a američka vojska ih je slušala za stimulaciju na pohode u Afganistanu i Zaljevskom ratu, a osim toga, izmislili su naziv electro-body music, današnji EBM na drugom albumu "No Comment" (1984) gdje su vješto baratali s vokalnim sampliranjem i ubjedljivo jakom produkcijom koju su uzeli i Cabaret Voltaire, a bome i Kraftwerk i Mark Stewart s Maffiom. O kreativnoj sirotinji zvanoj Depeche Mode i Pet Shop Boys ne treba govoriti.



Kao tada jedan od vodećih bendova EBM žanra s velikom popularnošću u USA, konačno su objavili i ovaj živi zapis s američke turneje 1991. kada su završili svoju glavnu epopeju jer naredna dva studijska albuma "Up Evil" i "Off" (oba 1993), te spomenuti "Pulse" bez obzira na agresivniji, Ministry pristup, nisu polučili valjane rezultate: tu ipak mnogo toga u kompozitorskom pogledu nije štimalo, a to je već bilo vidljivo i na "Tyranny (For You)". Kako jako cjenim ovaj belgijski bend i s ogromnim zaostatkom od punih 30 godina preslušavam ovaj živi zapis, dakako, po prvi puta objavljen, ne mogu suspregnuti iznimno zadovoljstvo onoga što sam i pretpostavljao: oni su fantastičan bend uživo što se tiče žanra. Uvodna "D.S.M., Moldavia" je najavila techno/rave groznicu, iznosi čak 13 minuta ispunjenih vokalima u echu, pojačanih s auto-tune efektima (već tada su to imali!), minimalističkim dinamikama trance stila, nezaobilaznom psihodelijom 'uzmi trip' i krkni se do razvaljenosti prije The Chemical Brothers i svih DJ ekstazija. U tom pogledu, bili su daleko ispred vremena, a sve su svirali analogno! Šteta što se stvar ne zove "Croatia" ili "Bosnia and Herzegovina", ali što su Ameri uopće znali o ratu na Balkanu. Nisu znali niti gdje je Moldavija...
[ Front 242 ]

Front 242   © 2021

Pjesme s "Tyranny (For You)" albuma su dosljedno poredane: tada je zaista bio običaj kada se ide na turneju da se promovira album, a ne kao danas kad vam izvođač izvede jednu-dvije, eventualno tri pjesme, a ostatak repertoara popuni best-of uspješnicama. "Rhytm of time" im je najpopularniji hit u USA (dance, no.11) uz "Tragedy for you" zasjenivši i čuveni "Headhunter", a sve one su ovdje u maksimalno najboljem izdanju. One pjesme koje su se činile neprohodne na albumu poput "Soul manager", "The untold" i završna "Neurobashing" (u kolopletu s "Punish your machine") su sjajno izvedene s obiljem psihodelije i eksperimenata za čisti diskofilski užitak kojeg pruža ovaj kompletan živi zapis kako se barata elektronikom, basovima, samplovima i insinuacijom na gitare.

Voljeli ili ne ovakav plesni, agresivan punk EBM, ovo je neophodan dokument iznimno važnog benda iz prijelomne faze u karijeri kada su ga 'pojeli' Nine Inch Nails, Ministry, a kasnije i Marilyn Manson, Rammstein, te techno/rave/ big beat kultura.

Naslovi: 1.D.S.M., Moldavia, 2.Rhythm of time, 3.Masterhit, 4.Soul manager, 5.The untold, 6.Until death (us do part), 7.Im rhtymus bieiben, 8.Slo-mo, 9.Don't crash, 10.Never stop, 11.Headhunter, 11.Tragedy for you, 12.Welcome to paradise, 13.Punish your machine/ Neurobashing

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 02/05/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*