home > mjuzik > Gurus of Destruction

kontakt | search |

NUCLEAR ANGELS: Gurus of Destruction (d.i.y., 2021)

Ovaj peterac iz Alma Ate je vjerojatno prvi izvođač iz Kazahstana koji se pojavljuje na našim stranicama. Ne sjećam se ijednog da smo pisali o njemu. A ovi baš i nisu osobito rastrošni s informacijama osim da im je ovo debi album kojeg su pripremali još od 2019., imaju samo facebook stranicu i neku bandcamp na koju se treba prijaviti, no nekako, čini mi se to baš i ne funkcionira najbolje.
[  ]

Album je besprijekorno snimljen i produciran, ima 10 pjesama, iznosi 50 minuta, a ono što sviraju su autorske pjesme u stilu hard rocka koji naginje klasičnom heavy metalu, elem između žestokih Deep Purple, Blue Oyster Cult, Dream Theater, Clutch, pa malo AC/DC, Black Sabbath, prstohvat Saxon, Motorhead, Iron Maiden. Jaka karika im je fantastičan korpulentan frontmen čiji vokal korespondira između Ian Gillana, Ozzyja i Ronnie James Dia; ima visoke falsete, umije pjevati i u akordu, a i kroz njega, a također umije zarolati i bariton, te očito posjeduje vrlo širok raspon oktava koristeći teatralnu magiju sasvim jednostavnih lirskih postulata. Gitaristi pretežiraju klasicizam od uvodnih nježnih staccata ambijentalnog instrumentala "The far side" potkrijepljenog i sa synth harmonijama, preko prvog heavy komada "Nicodemus" zamamno odsviranih riffova s blues breakovima i melodičnim minijaturama dinamički se reda kontemplacija dobrog dijela ostavštine ovakvog stila pomalo protežirajući i progressive konotacije taman između Deep Purple i Dream Theater, dok je daleko brža "King of Gods" solidan nastavak ovakve tradicije još bolje ukorijenjena u progressive manire. Posebice im dobro stoje galopi bez blastbeatova, a puni su snage s vrsno postavljenim riffovima i međuigrama.
[  ]

Prerano ubačena balada "Victim of the unknown" razbija tu frenetičnu snagu na nivo Pink Floyd relacija; istina, pjesma nimalo nije loša, staccata u kombinaciji s poluakustičnim legatima i solažama fino pristaju ovakvim tenzijama, dobre su atmosferične linije i povremene eksplozije, ali greška je postaviti tu pjesmu kao četvrtu po redu. Bolje bi bilo kasnije jer se njome izgubio sjajan početni energični elan. Blueserski hard-rock "Bondage" pokazuje da se energija osjetno gubi i da im kao bendu nije 'power' najosnovniji prioritet već postavljanje čvrste i kompaktne, vrlo čiste svirke bez prljavštine i silovanja, a i bez eksperimentiranja, što je jedan bitan manjak povratka u 70-te godine. Plesna "Nukes & angels" ima suvremeniji šlih na relacijama gothica poput finskih Him, a pun pogodak je naslovna "Gurus of destruction" napucana energijom, vrsnim gitarskim 'pletenjima', povremenim breakovima ambijentalnih dionica, te je po svemu prikazanome vrlo dobar pandam Blue Oyster Cult.I tako redaju pjesme stalno nakon odlične energije spuštajući se u baladične i elegičnije teritorije: "Holy man" je ponovno još jedna laganica odšetavši do terena Bon Jovija, Aerosmith i Guns'n'Roses, da bi se ponovno digli u urnebesno brzom r'n'r/ blues komadu "Vegas fantasy", dok je završna "Love for money" klasičan hard rock s peglajućim ritmom i riffovima, te zavodljivim solažama, ali nepotrebno se nalazi na kraju albuma. Bolje bi bilo da je negdje na prelazima u laganice i elegije, ovako se jednostavno izgubio komercijalni hit potencijal kojeg ima.Jasno, nepotrebno je držati prodike jer je ovo debi album, a koliko se čini, glazbenici su itekako potkovani znanjem i sviračkim vještinama, te kompozitorskim strategijama, pa se doima da su ovakav miš-maš namjerno servirali. Malo čvrste snage, pa red balada što nimalo nije loše. Ide im vrlo dobro, ali, kažem , takvim sistemom se osjetno gubi energija i prkos kojeg se ponekad osjeti u lirskim atributima. Ne kažem da se u Kazahstanu ne smije revalorizirati diskurz socijalno-političkih prilika post-komunizma ili asocijacija na kozmodrum Bajkonur koji je Rusiji iznamljen do 2050. godine, ali ne bi im niti malo škodilo postavljanje drskije, odriješitije i buntovnije poetike. Ovako kako jeste, sve djeluje poput bezbijedno osiguranih hard-rock/ metal veličina USA i Britanije što niti malo ne mare za vitalne svjetske probleme.

Naslovi: 1.The far side (instr.), 2.Nicodemus, 3.King of the Gods, 4.Victims of the unknown, 5.Bondage, 6.Nukes & angels, 7.Gurus of destruction, 8.Holy man, 9.Vegas fantasy, 10.Love for money

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 01/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Impronedelek

SEDAM: Impronedelek (2024)

| 12/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Split

BEE MASK/ PERPETUAL AMNESIA: Split (2006)

| 12/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: AЯK

CROSSFAITH: AЯK (2024)

| 11/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Union of Death

NORILLAG: The Union of Death (2024)

| 10/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Fragile

MY DARKEST TIME: Fragile (2024)

| 10/07/2024 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*