home > mjuzik > Ciklično kruženje godišnjih doba ili kako sam prerastao nihilizam

kontakt | search |

THE KARMAKUMULATOR: Ciklično kruženje godišnjih doba ili kako sam prerastao nihilizam (Guranje s litice/ Slušaj najglasnije, 2015)

Eksperiment sam po sebi ne mora nužno donijeti i neke konzekventne rezultate. Nameće se to mišljenje mnogo puta u ekstravagantnoj glazbi koja nije baš za svakoga i nema veliki krug auditorija premda se od takve scene u principu očekuju i najavangardniji dosezi. Oni koji hrabro krče nove teritorije i spoznaje, postavljaju neke nove principe, razbarušuju maštu i potiču na razvoj najčudnovatijih, često puta do bizarnosti i kaotičnih sfera postavljenih metoda, teza i pristupa.

Evo, drugi album splitskog eksperimentalnog audio projekta The Karmakumulator na čijem čelu stoji Igor Mihovilović je tek djelićak nečega što bi moglo biti mnogo intrigantnije da nije ono što jest - kompilacija različitih snimaka nastalih od 2008. naovamo, a jedan od njih datira još iz 1982., posljednji na ovome albumu - "Voice piece for (boy) soprano (Yoko Ono cover)" u kome se čuje dražesno ciktanje novorođenog djeteta, tek starog nekoliko mjeseci.

Kompilacija je opet sama po sebi nakrcana defijelom različitih stilova i žanrova u kojima dominiraju minimalizam, elektronika, drone, harsh i gitarski noise s remiks zahvatima i posezanjima u konkretnu glazbu što djeluje namjenskom, onom vrlo pogodnom za soundtrack ili neke vizualne pozadinske prezentacije. Malo toga uopće govori svojom suštinom budući da je minijaturna i s glazbene strane poprilično siromašna tehničkom i instrumentalističkom spregom, a daleko više je vezana uz sam format i oblik. Bez priče i mnogo vokala, te neke koherentne fabule koja se tek možda nazire u ponekim sitnim detaljima teško je dokučiti i sam naslov kompilacije izuzev ako nije riječ o čistoj frazi - protoku vremena i nekom odrastanju uz par zanimljivih obrada i kolaboracija, ali samo u naslovima poput "Halloween (Sonic Youth cover)", "T.L.A.S.I.L.A. remix" (rad s američkim bendom To Live And Shave In LA), "Puding guščje jetrice (collab w. Xtematic)", "Milk it (Nirvana cover)", "Why (collab w. F.O.F.)", "Tonemo (EKV cover)", "Tiho/ Bajka (Satan Panonski cover)"... Sve su to u principu samo ekspresivne, koji puta i abrazivno-egzibicijske igrarije na zadane teme skupa s ostalom kolekcijom materijala što iznosi čak 75 minuta šarolikog zvučnog dnevnika u kome tišina i minijaturne, te jedva čujne frekvencije predstavljaju dio glazbe bez adekvatnog suzvučja orijentiravši se na kolažnu kombinaciju breakova i naglih iskoraka u škripu i lomljenje one osnovice neke, nazovimo 'lijepe' glazbe. Ih-ah, takve se ovdje ponajmanje može naći, tek samo u obrisima ambijentalno-atmosferičnih kontura, ali za ovaj projekt to nimalo nije važno.

Odnosno, ovakva gruba, pa i vrlo teška glazba za slušanje i shvaćanje zna biti itekako konceptualna i artistički dekorirana kad je u nekom zajednički povezanom kontekstu kao smislenoj cjelini, međutim, ovdje je na račun čiste kompilacije neprekidni skok s percepcije na percepciju, a to je glavni razlog što se album doima manje intrigantnim štivom poput zbirke nepovezanog slijeda događaja gdje je daleko zanimljivije promatrati priloženi informativni dio iz kojeg se saznaje da su manje-više svi snimci objavljivani na audio-kasetama i cd-ovima po USA, Hrvatskoj, Poljskoj, BiH i Sloveniji, a bome neki i na vinilu. Daleko ih je praktičnije promatrati kao zasebne momente u kreativnom opusu The Karmakumulatora koji ionako zbunjuje svojom neobičnošću i nepodložnim pristupom ka stvaranju zvuka negirajući vitalne zakonitosti glazbe.

Naslovi: 1.Zdravko, 2.Ne (za svaiga), 3.Aqua purificata, 4.Halloween (Sonic Youth cover), 5.Ciklično kruženje godišnjih doba, 6.T.L.A.S.I.L.A. remix, 7.Nintendo varicocele (aspersion of seatbelt priest alt. ver), 8.Puding guščje jetrice (collab w. Xtematic), 9.Lysozyme expansion, 10.Milk it (Nirvana cover), 11.Why (collab w. F.O.F.), 12.Traumatski doživljaji lasice, 13.Tonemo (EKV cover), 14.Tiho/ Bajka (Satan Panonski cover), 15.4:53, 16.Voice piece for (boy) soprano (Yoko Ono cover)

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 16/01/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*