home > mjuzik > Safety In Numbness

kontakt | search |

SUSIJAT: Safety In Numbness (Sharla Klub, 2015)

Kad sam saznao da je bubnjar ovog makedonskog benda nekad bio u String Forces, prisjetio sam se njihovog sjajnog zagrebačkog koncerta održanog 8.III 2006. u krcatom KSET-u prilikom Et'no Festivala, no uspoređujući slike koje danas još uvijek čuvam, čisto sumnjam da je riječ o istom bubnjaru. Onaj stari je bio punašniji, a sadašnji Lazar Darkovski na crno-bijelo promo fotosu je puno tananiji. Za koncert me vežu odlični utisci world-music benda s Alfridom Tozievom na vokalu i flauti, te elektronski tretmani bubnjeva sa štimungom tada kurentnih d'n'b elemenata i mnogih rasplesanih techno/pop frakcija.
[ SUSIJAT - bend ]

SUSIJAT - bend

Ne, SUSIJAT nije ništa od toga. Njihovo ime koje se piše velikim slovima je makedonski jugoistočni arhaizam s područja Bitole i Prilepa, a znači ni manje, ni više nego ŠMIRGL. Kako mi svakodnevna majčica priroda pokazala, danas ima mladih ljudi koji pojma nemaju što je to. Ne znaju niti što su kliješta, kombinirke, špahtla, špaga, a šmirgl vjerojatno nikad nisu niti vidjeli, djelomično i zato jer je tehnički odgoj skinut s programa osnovne škole. Onima koji znaju što je šmirgl ne treba nikakvo pojašnjenje... Elem, u bendu su uz Darkovskog još Borko Hadžievski (vokal), Dejan Zmejkoski (gitara, ex-KLO) i Nikola Drvosanov (bas, još uvijek aktivan u Jazz O'Nick). Reklo bi se da su u određenu ruku supergrupa zbog višegodišnjeg iskustva pa niti ne čudi njihov rafinirani stil kojeg pokazuju na ovome debi albumu.

Glazba je uronjena u postmodernistički nastavak post-punk/gothica s mjestimičnim fragmentima post-rocka u umjerenim tempovima, a kao najavu albuma prvo su početkom 2015. izbacili dva promo singla, plesan post-punk/funk "Pigs" (samo 2 i pol minute) i znatno mračniji i gitarski eksperimentalniji "Haze" s mrmljajućim naracijama podsjetivši u oba primjera na Joy Division, The Pop Group i ostavštinu zagrebačkih Trobecovih Krušnih Peći. No, stilski su ipak mirniji na ostatku materijala koji tek blago zatapka po abrazivnijem terenu u uvodnoj "Living on a tree", te djelomično i u "The hunger is real" zahvaljujući 'šmirglanju' žica gitarista Zmejkoskog, dok su preostale kompozicije lijene i eterično trome poigravajući se s monotonijom minimalističkih gradacija kojima postižu dinamiku što je najdojmljivije ostvareno u čak 10 minuta dugačkom komadu "No home" na granicama post-rocka i no-wavea današnjih Swans. Vokal Hadžievskog daleko više naginje na proniciljivu furku potištenosti Dave Gahana nego li na ekspresiju otkačenjaka i buntovnika žanra otprije 35 godina, osobito kroz parametre lagane "Speak my mind" u kojoj se i bend zaputio u ambijentalije na pragovima minornog trip-hopa, a zanimljiv retro eksperiment pristiže u posljednjoj "Martin" (feat. Ruben Goswell) gdje slučajno ili namjerno referiraju eskapade Simple Minds s albuma "Empires and Dance". Oni koji pamte neobičnu pjesmu "Twist/ Run/ Repulsion" uočiti će sličnost ideje. Čak je osim bas linija i ritmičke podudarnosti korišten i ženski spoken-word, te gitaristički ekspresivni noise tretman Charile Burchilla. Slučajno? Hm...

Intimistički mračne poetske sfere s frustracijama, nezadovoljstvom, gluhim, slijepim i bezosjećajnim podražajima društva i bliske okoline unose psihotično nemirnu atmosferu pjesama povlačeći i sofisticirane art floskule. Nema konfrontacija i direktnih šamara, ali se nazire pritajena intelektualna refleksija na suvremeni društveni kaos s alegorijama i metaforama. Jedina boljka benda jest što se pretjerano dodvorava tromoj ritmičkoj soluciji; ovdje žestice i šaltanja u veću brzinu uistinu manjka. "Pigs" je prekratka demonstracija snage da bi klasični ili retro post-punk auditorij bio zadovoljen, ali po svemu sudeći bendu to niti nije prioritet. Stvorili su unikatni stil izrastao iz ostavštine nekih vrlo dobro znanih protagonista žanra šmirglajući finim brusnim papirom po grubim i tupim ljudskim osjetilima koja su već toliko nefleksibilna da im prijeti zakržljala rudimentarnost funkcija.

Naslovi: 1.Living on a tree, 2.P.T.S.D., 3.Pigs, 4.Time to make a change, 5.The hunger is real, 6.Rising, 7.Speak my mind, 8.No home, 9.Haze, 10.Martin (feat.Ruben Goswell)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 14/05/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*