home > mjuzik > Rack Attack 2.0

kontakt | search |

MOLOKAI: Rack Attack 2.0 (d.i.y., 2014)

Za neupućene, Molokai je havajski otok, peti po veličini. Ime otoka za naziv svog trija preuzeli su ovi mladi dečki iz Makedonije. Sviraju instrumentalni surf punk, inspiraciju nalaze u grupama Fugazi, Man or Astro-Man, Polska Malca, Slacktone i mnogim drugim. Poznati su po tom da su prvi donijeli surf zvuk kako u Bitolu, tako i u cijelu Makedoniju. Njihov debut, You Surf, We Send Piranhas izašao je krajem 2012. godine za utjecajnu nezavisnu lokalnu diskografsku kuću, Napravi Zaedno. Posljednji album, Rack Attack 2.0, izdali su samostalno. Oba su prisutna na bandcampu uz mogućnost besplatnog downloada. U tri godine postojanja uspjeli su odsvirati četrdesetak koncerata, te odraditi balkansku turneju, što je uspjelo samo nekolicini tinejdžerskih makedonskih izvođača. Coveri njihovih albuma su preuzeti iz jednostavne on-line igrice za koju su radili glazbu. Članovi grupe poimenice su Damjan Manevski (gitara), Bojan Stanić (bubnjevi) i Damjan Grujo (bas gitara).
[ Molokai ]

Molokai   © Višnja Vračanić

Slušajući ovaj album, prvo što me iznenadilo je kratkoća njegova trajanja, sve skupa je zbuksano u ispod pola sata i deset pjesama. Ali moram biti iskren, obzirom da Molokai sviraju instrumentalnu glazbu u formi surf punka, da bi veća dužina albuma stvarala pomalo i monotoniju. Ovako je sve idealno zaokruženo. Gledano kroz instrumente, gitara je pogonsko gorivo i okosnica oko koje se vrti cijela priča. Tu je Damjan M. napravio sjajan posao, a da bi cijela priča hodala iza sebe je morao imati i poštenu pozadinsku ritam sekciju.

Zarazna melodija koja se razvija u "John Travolta in the Castle Revolta", tjera vas da cupkate i vraća vas u zarazne ritmove plesne glazbe. Ulovio sam se da mi "Travolta" ostaje u uhu i nakon nekoliko preslušavanja albuma. Album ustvari počinje psihodeličnim uvodom u pjesmi "The Beast of the Bottomless Lake", gdje uopće ne bi pomislili da se ovdje radi o surferskoj svirci. Vrlo brzo se pjesma transformira u brži ritam. Ako je trebalo suditi po prve dvije pjesme ovo bi bila čista surf ploča, sa malo ili vrlo malo upliva punk rocka. I naravno, usporedba s The Bambi Molestersima bila bi neizbježna. No, s prvim taktovima "Double Rack Attack" album počinje jašiti i po punk rock obrascima, pomalo i s prizvukom Crampsa. Jednako žestoko, ako ne i mrvicu žešće nastavlja se na pjesmi "Grujo #1". U toj pjesmi oduševila me ritam sekcija, koja je držala čvrstoću i pokazala jednaku ulogu kao i vodeća gitara. Zvuk se na trenutak smiruje kroz pjesmu "Stanich #1", ali vrlo brzo se album vraća na žešći kolosjek. Kroz "The ClockTower Experiment" album doživljava svoj vrhunac, pjesma ima najveću žestinu i brzinu na albumu, te najviše povezuje surf i punk. Posebno u ovoj pjesmi su mahnite i nepredvidive bubnjarske donice koje su me itakako dojmile. Bojan Stanić me tu čak malo asocirao na Ikue More iz DNA. Pjesma "Planet of the Ood" svoj je naslov preuzela iz britanske znanstveno fantastične tv serije, Doctor Who i melodijskim djelovanjem ima sjajno izražen apokaliptičko futuristički prizvuk.

Kako sam i napisao kroz tekst, slušajući ovaj album, više puta sam se pitao naginje li on više surfu ili punku, no dao bih veću prednost valovima. Obzirom da je ovo instrumentalna glazba i prilično brza, mahnitost sviranja ovih devetnaestogodišnjaka podsjetila me na Azru i njihov epohalni live, Ravno do dna. Dok je Azrin album iz Kulušića odsviran precizno, skoro na metronom, ovdje je to ipak malo raskalašenije. Ali Molokai neovisno o tome imaju kvalitetu i pozitivan duh. Obzirom na njihovu mladost, iz godine u godinu kvaliteta im može samo rasti.

Naslovi: 1. The Beast of the Bottomless Lake, 2. John Travolta in the Castle Revolta, 3. Double Rack Attack, 4. Grujo #1, 5. Stanich #1, 6. Creepy Heap from the Deep, 7. The ClockTower Experiment, 8. Planet of the Ood, 9. The End of Time: molokraj 1.0, 10. The End of Time: molokraj 2.0

ocjena albuma [1-10]: 7

jura // 04/09/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*