home > mjuzik > Keeping Time

kontakt | search |

MARY KATHLEEN ERNST: Keeping Time (Innova Recordings, 2014)

Američka pijanistica i kompozitorica Mary Kathleen Ernst iz Virginije dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, te pobjednica različitih takmičenja. Kritika je smatra vodećom damom suvremene američke glazbe, a njezini visoki kreativni i tehnički standard se pročuo i diljem Europe omogučivši joj nastupe u Španjolskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Austriji, susjednoj deželi gdje je nastupila u Ljubljani... Mada radi i stvara više od 30 godina svoj prvi album "Two By Three: Music By Women" objavila je tek 1998., a drugi "American Fantasies" deset godina kasnije i od tada se malčice nešto intenzivnije posvetila vlastitoj diskografiji.

"Keeping Time" joj je tek 5. album, a na njemu je sabrala neke od najdražih joj utjecaja još iz vremena kada je odrastala, istraživala glazbu i sazrijevala u tehničkoj i instrumentalističkoj virtuoznosti.

Centralni dio albuma od čak 21 minutu posvetila je svojoj prijateljici Judith Shatin s kojom je pohađala koledž Julliard School za koju kaže da joj je otvorila oči i glazbene horizonte. Prije ovog albuma napravile su zajednički "Tower Of The Eight Winds" (2010), a sada joj M.K.Ernst vraća izvedbom njenih tema "Chai variations" kojih ima čak 19. Dakako, svi su oni vrlo kratki od kojih nekolicina ne iznosi niti opseg od jedne minute, a u njima se nalaze prave kompozitorske bravure ispresjecane padovima i usponima dinamike i nevjerojatno maštovitim kreacijama.

Osim ovoga, čar albuma su i preostalih 6 obrađenih kompozicija ženskih autora. Svaka je drugačijeg senzibiliteta i ta magija već na samom početku albuma doslovce skače s percepcije na percepciju. Naslovna "Keeping time" iz 2011. potpisnice Vivian Fung kojom se otvara serijal je kratka vesela i vedra etida, a naredna "Secret and glass gardens" (2000, Jennifer Higdon) daleko uzburkanija i nemirnija s mnogo sjetnih i melodramatičnijih trenutaka reflektirajući se prvenstveno na emocije koje pristižu iz srca. "Dream dances" (Katherine Hoover, 2008) je pak, posve mirna, spora i nevjerojatno tiha nabijena snažnom senzualnošću u odmjerenim ritmičkim gibanjima, dok je najstarija "Mosquito" kineske pijanistice Jing Jing Luo iz 1991. zvrkasta solo improvizacija za koju je i sama autorica izjavila da je ubjedljivo najhumorističnija izvedba koju je čula.

Posljednje dvije teme su jedine bliske klasičnoj tradiciji. "Spontaneous D-combustion" (2012) Stefanie de Kenessey sa 4 stavka u trajanju od 16 minuta crpe baštinu impresionizma i post-moderne iz epohe prije 2. svjetskog rata prošarane s veselim melodijama, različitim tempovima i ugođajima, a mogu se primijetiti i napjevi nekih poznatih arija veoma bliskih borbenim partizanskim pjesmama... Posljednja "A recollection" (1995) Nancy Bloomer Deusen je najmirnija, taman za zatvaranje i odjavu u kojoj se osjeća i dostatna količina monotonije.

Piano glazba svoju publiku teško može pronaći u pop i rock potrošnji, međutim slušati ovih 70 minuta i uroniti u njih veoma duboko može uistinu otvoriti vidike naprednim i strastvenim diskofilima koji su se zasitili instantnih shema suhoparnog prangijanja. Impresivna količina tema, različitih varijacija, tehnika, metoda, te 7 posve drugačijih ženskih autora koje pršte iznimnim kreacijama izbijaju iz svake sekunde ovog užitka.

Naslovi: 1.Keeping time, 2.Secret and glass gardens, 3.Dream dances, 4.Mosquito, 5.Chai variations - Theme, 6.Chai variations - Lighthearted, 7.Chai variations - Flowing, 8.Chai variations - Sly, 9.Chai variations - Whimsical, 10.Chai variations - Dark, 11.Chai variations - Shining, 12.Chai variations - Yearning, 13.Chai variations - With cunning, 14.Chai variations - Droll, 15.Chai variations - Majestic, 16.Chai variations - Mysterious, 17.Chai variations - Tender, 18.Chai variations - Deliberate, 19.Chai variations - Pensive, 20.Chai variations - Menacing, 21.Chai variations - Flamboyant, 22.Chai variations - Whirling, 23.Chai variations - Gentle, 24.Chai variations - Theme, 25.Spontaneous D-combustion - Vivace e giocoso, 26.Spontaneous D-combustion - Molto tranquillo, 27.Spontaneous D-combustion - Vivace, 28.A recollection

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 14/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*