home > mjuzik > 99 Problems/ Luftballons

kontakt | search |

MANGULICA FM: 99 Problems/ Luftballons (Slušaj najglasnije, 2014)

Oneman projekt ranije znan kao Plan koren iz 9 šegači se s vlastitom srpskom turbo-folk kulturom i istovremeno šiba prilično dobre sampling sfere u pogledima breakbeata, big beata i glitcha.

Netko bi ovaj zanimljiv albumčić vjerojatno otkantao na račun dvije samplirane turbo folk pjesme. Naime, iza ovog imena stoji autor koji se uistinu zajebava, a pri tome radi veoma dobar zvučni efekt prožimajući plesne sfere world-music/ethna sa svojeg ognjišta. Ja u principu ne poznajem te pjesme koje je Luka obradio i samplirao, no meni djeluju kao ironične uspomene na zavičaj iz dalekog Hamburga gdje momentalno živi i studira. Kao pokazivanje srednjeg prsta onima koji su ga degradirali zbog tko zna čega i isto tako oni ga neće shvatiti makar je njima u čast napravio i takve kompozicije. Punk. Čisti punk stav.

"Jashar" s akustičnom legato gitarom, 3/4 ritmom i kratko izrezanim samplovima orijentalnih arabeski uz jedan jedini vokalni sample 'život vraća dugove' uvodi u ovu zanimljivu šaržu zajebancije, ponajbolji instrumentalni komad "Rtanj (feat. Nikola Urošević)" s mnogo melodičnih staccato gitara i jasnom distorzijom pretendiraju da obore Goribor u sviračkom zanatu minimalizma, transa i obrednog skandiranja, no to je ustvari samo komad koji idealno može poslužiti za 'intro' jako dobrog i nafuranog koncerta ako je ostatak infrastrukture dovoljno moćan da digne i privuče masu slušatelja. "Vukovi iz pljevalja" ima karakteristike The Chemical Brothers cirka iz sredine prošle decenije, doduše dosta su to plitki beatovi zbog kojih nećete odmah iskočiti na plesni podij ako vam ih neki DJ slučajno pusti, ali su dovoljno dobri za prelaz na big beat i snažne tempove. Da je bombastičnije producirano i naglašeno, te da mediji prate što se dešava na ovoj sceni, ovo bi mogao biti veliki, veliki plesni hit na kome bi svi jako dobro zaradili.

Ali "San džak" će svakog iole osvještenog uvjeriti da ovaj bend, projekt ili što li već jeste ima nakanu izazvati veliku pomutnju turbo-folk melodijama koje se jasno evidentiraju u kompoziciji "Vesna Nirdalac" na koju bi svaki svaki seljačina digao obje ruke u zrak, lomio čaše, cirkusirao po stolu i radio štošta što ne ulazi u moj svjetonazor rockera jer sam jako malo prisustvovao narodnjačkim feštama i nemam pojma kako one izgledaju.

Posljednja i najkopleksnija "Чиков" od čak 15 minuta se doima odličnom ambijentalnom art kompozicijom poput nekih izdanja berlinske etikete Nonine Recordings s nekoliko vrlo dobrih aranžmanskih preobraženja (akustična staccato gitara, eksperimenti, psycho, trip-hop) u koju je uključen i neki, meni nepoznati pjevač nalik na pokojnog Šabana Bajramovića. Filaju ga fretless basovi nalik pokojnom Mick Karnu i odličan elektronski background pomiješan s violinistima i nekom pjesmom, mislim Zvonka Bogdana, a i njega nisam slušao jako dugo ("Aj điha, điha đe"). Jako dobro kreativno miksano i osmišljeno na daleko višljoj razini nego li bi se to očekivalo od autora koji naizgled radi sprdačine, pogotovo dok uslijedi završnica od skoro 5 minuta glitcha, IDM-a, contemporary r'n'b-ija, melodično-ritmičnih eksperimenata, slobodnih improvizacija i onih vragolija na koje su nas davno naučili Mouse On Mars i Aphex Twin.

Ovo nikako nije bezazlen štos projekta koji 'nešto želi' napraviti prodobivši publiku s dvije-tri folk zafrkancije. Ima tih par narodnjačkih fora s kojima želi i može okupiti najgluplju i najbanalniju publiku, kako Џа или Бу kažu 'ljudi su stoka, vođu traže, veruju svemu što im se kaže', ali to bi mu se moglo nadebelo vratiti u glavu ako ga kreteni zaista prihvate kao 'svojeg miljenika'. Možda Mangulica FM to i želi, ali sumnjam s obzirom na prikazane potencijale.Umije se jako dobro šegačiti, zabavan je, veoma radiofoničan i inteligentan da spoji narodnjake s općom rock kulturom. Možda budući Bregović na sasvim novi način...

Naslovi: 1.Jashar, 2.Rtanj (feat. Nikola Urošević), 3.Vukovi iz pljevalja, 4.Brizle (feat. Skreč majstor Ljuban), 5.San džak, 6.Vesna Nirdalac, 7.Чиков

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 13/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*