home > mjuzik > Chelsea Light Moving

kontakt | search |

CHELSEA LIGHT MOVING: Chelsea Light Moving (Matador Records, 2013)

Kvartet kojeg je pokrenuo Thurston Moore 2012. nakon raspada Sonic Youth prozvao se po odlomku iz knjige "Ljubav izgrađena na vatri" Willa Hermesa o povijesti glazbenog njujorškog undergrounda od 1972. do 1978. U knjizi se autor bavi nepoznatim i javnosti nevidljivim stvarima budućih velikana, a između ostalog navodi kako je Philip Glass u to vrijeme još kao neafirmirani avangardist pokušavao doći do neke zarade. U lokalnim novinama dao je oglas da pokreće vlastitu firmu, te je na kombi postavio ogroman natpis Chelsea Light Moving s kojim se vozikao po gradu iznamljivajući prostore i koncertne dvorane u kojima je i sam nastupao.
[ Chelsea Light Moving ]

Chelsea Light Moving

Uz Thurstona na gitari i vokalu, bend čine ne osobito poznati glazbenici - Samara Lubelski (bas, Hall Of Fame, The Sonora Pine, Jackie-O-Motherfucker), Keith Wood (gitara, Hush Arbors) i John Moloney (bubnjevi). Samara je još ranije radila s Thurstonom svirajući mu violinu na solo albumu, a Keith je između ostalog znao gostovati u projektima Current 93 i Six Organs Of Admittance.



Na ovom debiju dobio se uglavnom i većinom mirniji kulerski Sonic Youth bez eksperimenata i s vrlo malo de-kompozicijskih struktura, tj. za sve eskapade i egzibicije zadužen je Thurston koji svira prljavije riffove, pomalo noisira i struže, ali nema one snažne post-punk/noise snage starog benda. Pjesme unatoč tome ne odišu tromošću, lijenošću ili letargijom. Ima dostatne snage u nekim trenucima, izlazaka u ležerniji punk i obilja laganijih dionica kompleksno aranžiranih u dovoljno uzbudljive sadržaje. Tri ranije realizirana singla ulijevala su nade da bend neće biti kratkog daha. Vrlo snažan i žestok "Burroughs" posvećen je čuvenom književniku beatnik generacije Williamu S. Burroughsu (najpoznatiji po "Golom ručku"), a sofisticirano odražava Thurstonovo razočaranje u ljubavi nakon razvoda s Kim Gordon.



Drugi singl "Groovy & Linda" u znatno mekšem izdanju raspreda legendarnu priču o Lindi Fitzpatrick i Groovyiju Hutchinsonu koji su ubijeni koncem 60-ih u hippy komuni East Villagea. Pjesma je dramatično naglašena breakovima s nekoliko rascijepkanih aranžmana i filmski uprizorenim soundtrackom. A treći "Frank O'Hara hit" već je posve lagan komad što se tiče tempa, no nimalo patetičan s referencama nekih pjesama Sonic Youth albuma "A Thousand Leaves" (1998). Govori o ubojstvu pjesnika Frank O'Hare 24.VII 1966. na Fire Islandu u New Yorku, te je i za njega uprizoren dokumentaristički popratni video s brojnim znanim licima tog perioda.



Već samo po ova prva tri singla dalo se zaključiti kako je CLM artistički orijentiran bend koji se bavi preispitivanjem lokalnih junaka, legendama i prošlošću subkulture velike jabuke u vrijeme najvećeg procvata rocka i borbi raznih zajednica i pojedinaca za ljudska prava. Na albumu se nalazi još nekoliko sličnih angažiranih tema - "Empires of time" je posvećena čuvenom Roky Ericksonu vođi i gitaristu The 13th Floor Elevators, "Lip" se bavi mešetarima s Wall Streeta i građanskim protestima u vrijeme početka nedavne svjetske krize i recesije, a u gotovo svakoj od preostalih 5 kompozicija nailazi se na mnoštvo sitnih pikanterija iz društvenog i kulturološkog života ispričanih na ironičan i ciničan način.

Hitova ima pregršt za razmatranje, te je na završnici upriličena i vrlo žestoka sirova punk obrada "Communist eyes" The Germs, razarača kakvu primjerice Sonic Youth nisu napravili barem dvije posljednje decenije. Bend i album svakako ističu Thurstonovu ideološku snagu umjetnika kao anarhista, gnijevnog i bijesnog nakon svega što mu se desilo, a frustracije je ovdje idealno ispoljio pronašavši ih u odlično sastavljenom konglomeratu realnog života, te aktualnih i minulih zbivanja koja je razmatrao. Album je svakako daleko bolji i kreativniji od njegovih solističkih radova "Psychic Hearts" (1995), "Trees Outside The Academy" (2007) i posljednjeg, vrlo blijedog "Demolished Thoughts" (2011, UK no.119) na kome se pozabavio akustikom i americanom koja mu baš i ne pristaje osobito.

Novi album Chelsea Light Moving "Love Life" najavljen je za ovu 2014., te ako je suditi po svemu ovome što je Thurston uradio u posljednje 3 godine (plus rad s black metal bendom Twilight na sjajnom albumu "III: Beneath Trident's Tomb"), razlaz Sonic Youth mu je dao strahoviti kreativni poticaj kojeg je očito u demokratskim zakonitostima benda mogao ispoljavati samo povremeno što ga očito nije u potpunosti zadovoljavalo.

Naslovi: 1.Heavenmetal, 2.Sleeping where I fall, 3.Alighted, 4.Empires of time, 5.Groovy & Linda, 6.Lip, 7.Burroughs, 8.Mohawk, 9.Frank O'Hara hit, 10.Communist eyes

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 08/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*