home > mjuzik > The rise of Jimmy Silver

kontakt | search |

VOODOO VEGAS: The rise of Jimmy Silver (DIY, 2013)

Voodoo Vegas? Kao i mnogi, nikad čuo. Srećom, ekipa iz ovog benda ima i svoju web stranicu, gdje se moglo malo više pročitati i saznati. Prije svega, da dolaze iz mjesta Bournemouth, što je na jugozapadu Engleske. Sviraju od 2006. godine, "The rise of Jimmy Silver" je njihov debut album. Samostalno su ga izdali, dok se za distribuciju pobrinuo Cargo Records. Odmah u startu zagrizli su jako, pa produkciju potpisuje Pedro Ferreira (Darkness, Therapy, Joe Strummer & The Mescaleros), koji je svirao udaraljke i otpjevao pomoćne vokale na dvije pjesme. Voodoo Vegas broji pet članova: Lawrence Case (glavni vokal, usna harmonika), Nick Brown (gitara), Meryl Hamilton (gitara), Ash Moulton (bas gitara) i Matt Jolly (bubnjevi). Glazbeni izričaj ovih Engleza bi najlakše opisao kao kombinaciju Guns 'N' Roses i Iron Maiden, ali ipak svirački nemaju takvu snagu da iznesu svoje glazbene dionice ni približno svojim uzorima. Od novijih grupa možda bi najlakše bili usporedivi s Darkness.

Nakon kratkog uvodnog instrumentala, kreće "King without a crown" koja me po gitarističkom uvodu asocirala na hit pjesmu "Sitnije, sestro, sitnije" (prepjev poznatog hita Lepe Brene!) grupe Griva, koji su bili jedni od predstavnika regionalne heavy metal scene u osamdesetima. A stanje se dodatno pogoršalo kad je u svoje vokalne dionice krenuo Lawrence Case. Čovjek ne samo da se trudi zvučati kao svoji idoli, ponajviše kao Bruce Dickinson i Axl Rose, nego i jednako pjeva (skviči), kao da ima specijalni efekt na vokalu koji nosi ime idolizirajućih mu frontmena. Koju god pjesmu slušao, od tih stvari ne mogu pobjeći. To je nešto što mi uopće nije sjelo. Glazbeno mogu razumjeti kad bend idealizira svoje grupe iz mladosti, ali vokalno nikako ne mogu razumjeti zašto moraš biti baš toliko u toj zamci kopiranja idola.



Sljedeća pjesma, "Bullet" me tekstualno i aranžmanski asocira na Alice Cooper i njegovu "Love's a loaded gun". Svirački su cijelo vrijeme više-manje u hard rock strujama, u nijednom trenutku nemaju želju glazbeno otići negdje drugdje, neovisno sviraju li brže pjesme ili par smirenijih numera. Još jedan domaći band na koji me podsjećaju je Osmi putnik. Hard rock grupa u kojoj je nekad pjevao Gibonni, imao je svojevremeno istu glazbenu priču kao i Voodoo Vegas danas. Ali Đibo je već tada bio tekstualno bio puno jači, a vokalno je bio svoj, bez obzira na mnogo glazbenih utjecaja sa strane.

Akustična "What I pay" pokazuje da Voodoo Vegas imaju i svoju akustičnu stranu, pomalo ulazeći u vode akustičnog bluesa. Tema "muškarci su s Marsa, a žene s Venere" je kako na ovoj pjesmi, tako i mnogim drugim na albumu već prežvakana. Već to je dovoljno da ovaj album nema neku dubinu i posebnu poruku. "Lost in confusion" me pak svojom baladnom atmosferom podsjetila na The Kelly Family i njihov hit "Fell in Love with an Alien". Koliko to može biti kompliment Voodoo Vegasu koji se zasigurno ponose svojim rokerskim stavom, prosudite sami.

Zadnja stvar na ovom cd-u "Jimmy Silver" ("I love rock 'n' roll, in my heart and in my soul, I love rock 'n' roll, it's so good I loose control"), natjerala me da stisnem eject na cd playeru i izvučem cd van prije neg što je album došao svom kraju. Tisuću petsto trideset i sedma (ili koja već) pjesma koja pjeva o ljubavi prema rokenrolu nije nešto što sam htio opet slušati.

Svirački, Voodoo Vegas su kvalitetna grupa. Cijela postava funkcionira kao dobro podmazani mehanizam. Svojim hard rockom privući će klince koji su željni žestokih gitara i melodioznih refrena i one starije kojima kroz krv teče samo hard rock bez imalo skretanja lijevo ili desno. Oni drugi koji slušaju puno širi dijapazon glazbe, ovaj cd će samo proći kroz ruke kao jedan od albuma na kojem su izgubili svojih nešto manje od 35 dragocjenih minuta.

Naslovi: 1. Intro, 2. King Without A Crown, 3. Bullet, 4. No More, 5. What I Pay, 6. Interlude, 7. Mary Jane, 8. Ferry Song, 9. Lost In Confusion, 10. So Unkind, 11. Jimmy Silver

ocjena albuma [1-10]: 4

jura // 26/02/2014


PS: Za ljubitelje ovakvog zvuka, u suradnji s bendom, prvi koji se javi na mejl (nagradnjacha@terapija.net), u subjektu mejla napiše "voodoo", a u mejlu svoje ime i prezime, te adresu, poslat ćemo primjerak ovog albuma.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*