home > mjuzik > Osam

kontakt | search |

BRAIN PRODUCTION: Osam (d.i.y. - Brain Production), 2013)

Brain Production su bend iz Krka, a cijela priča unatoč prvom albumu koji je izašao ove godine i nije tako svježa. Bend službeno postoji od 2007. godine a trenutno ga čine Teo Marević na basu i kao prateći vokal, Skender Ahmetović - glavni vokal, Izidor Vasilić na bubnjevima, Kristijan Vasilić na gitari, a od nedavno novi član je i Nino Marević koji je sa još jednom gitarom upotpunio zvuk.

Mnoge muke mučile su ih od kad su se okupili kao bend, no,one koje se konkretno tiču i ovog albuma odnose se na neimanje dostupnosti cijenom prihvatljivog a dobrog studija u kojem radi netko tko će razumjeti kakav zvuk bend želi postići i htjeti raditi. Jer ipak, realno je puno manji trošak i neosporivo je lakše do željenog dogovora doći ako se nalazite npr. u Zagrebu, nego ako ste ograničeni na to da do studija morate svaki puta putovati, pogotovo ako neki članovi benda žive u Zagrebu a neki na Krku. Tako se usred snimanja desilo i to da je već gotovo čitav snimljeni materijal ne jednom doslovce bačen u smeće i ostale su samo dvije opcije na biranje. Snimiti to ponovno ili ne snimiti. Srećom, bend se konačno odlučio da sam stvori uvijete potrebene da bi snimili materijal i upakirali ga u gotov proizvod. Ako se pitate jel im uspjelo, rekao bih da jest.
Većinu posla oko miksanja preuzeo je bubnjar, tekstove je sve uglavnom napisao Teo, a kompletnu glazbenu kulisu stvarali bi zajedno. Samim time dobili su album u koji je svatko utkao dovoljno svoje osobnosti , a to se najjednostavnije može zaključiti i po tome što gotovo svaka pjesma ima neku svoju priču.Veoma puno sličnosti sa žestokim, za ovu priliku nazovimo ih mainstream, bendovima osigurala im je to da već pri prvom slušanju album zvuči kao nešto na što je uho već naviklo, iako to ne mislim u kontekstu da je bend doslovce kopirao tuđe dionice, već na to da se u zvuku veoma bistro može razlučiti kakvu vrstu glazbe i koje bendove članovi vole.

Album počinje sa nabrijanom ''Ševe i stabla'' kojoj se u sredinu zavukla lagana dionica koja je ipak tek zatišje pred završnicu na gitari kakve se ne bi posramio niti McCready u nekoj od svojih prtljarija kakvima je sklon. ''Nostre madam'' lagano je zamisliti ako se sjetite System of a Down. Točnije, njima specifičnih melodičnih dionica kojih se nisu ustručavali koristiti i zbog kojih su između ostalog i bili zanimljivi. ''Dead desert'' bi pak kao zasebne cjeline bez problema mogli podijeliti na tri različite pjesme. Prva bi bila u stilu At the drive-in-a i završila sa iskorištenih 2/3 teksta, druga bi bila kratka instrumentalna punk rokačina koje se ne bi posramili niti Butthole Surfersi, a treća, veoma kratka (17 sekundi) punkerska vratolomija kakve se znaju nalazit po raznim albumima od Bad Religion, NoMeansNo, ili hrpe drugih izvođača koji su izbacili ovakve uratke.



Tekstovi na ovaj ili onaj način govore o gnjevu i koječemu ostalome, no nije teško zaključiti i pogledati s njihove perspektive kao recimo u pjesmi ''Gladan i žedan'',

''Gladan sam jako, al' ne obične hrane
Plodova i lišća šta vise s grane
Gladan sam vjetra, slobode sam gladan
Stvarno sam sjeban, stvarno sam gladan''


A iza nje taman bi se nadovezala pjesma ''Ne budi pasivan''. čija se priča između ostalog može preslikati i na aktualnu priču oko famoznog referenduma u kojoj se pokazalo na koliko nisku stepenicu su određeni pojedinci spremni stati, pa čak i toliko daleko da nam se zbog njih trenutno cijela Europa, ako ne čudi, onda smije ili negoduje. No ipak takvi tekstovi nisu izuzetak sami za sebe, niti su jedina tematika albuma koji je na trenutke bijesan, na trenutak diže ruke od svega ili pak nešto sasvim treće. Jednoličnosti nema niti u tekstovima niti u muzičkom pogledu, a zbog već spomenute sličnosti s nemalim brojem ostalih izvođača, istovremeno dijeluju veoma slušljivo, no ne i revolucionarno. Tako se kroz njega povlače elementi heavy-stoner ali i noise/punka, ilitiga uglavnom čvršćeg zvuka, često međusobno kombiniranog unutar samih pjesama. Inače, zanimljivo je i da je Brain Production prvi krčki rokerski bend koji je ikad izdao album, a još k tome ga i samostalno objavio.

ocjena albuma [1-10]: 8

mario m. // 02/12/2013


PS: 19.12. u KSET-u imaju promociju albuma na kojoj im, kao što pretpostavljamo već znate, kao predgrupa sviraju Ruiz koji su na nagovor BP-a pristali odraditi koncert iako su se službeno rastali i neaktivni su već neko vrijeme.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*