home > mjuzik > Wrongdoers

kontakt | search |

NORMA JEAN: Wrongdoers (Razor & Tie, 2013)

Kod Chris Daya, jedinog originalnog člana postave iz 1997. uistinu nema oscilacija. Taj gitarist je otprilike ono što je Mark E.Smith za The Fall ili Johnny Lydon za Public Image Ltd., preživio je 3 formacije benda s 3 frontmena i 7 letećih glazbenika, a sad doživljava i četvrtu reformu postave, ali je nevjerojatno da nimalo nije izgubio na kreativnom nadahnuću. Svakim novim albumom, otkako je nakon Josh Scogina i Brad Norrisa došao frontmen i gitarist Cory Brandan Putman, kao da mu rastu krila u širinu i dužinu razvaljujući sa sve većim stilskim opsegom. Smatralo se da je fokus ostvaren četvrtim albumom "The Anti Mother" (2008, USA no.29) gdje su skrenuli djelomično u atmosferičan sludge/post-metal, no naredni, odnosno prošli "Meridional" (2010, USA no.45) je iznenadio miksom svega i svačega s teškom i mračnom fluktacijom, te su ga mnogi proglasili ovovremenim remek-djelom metalcorea.

Bend, točnije ime sastava je steklo ogroman ugled tik uz stjegonoše žanra Converge i The Dillinger Escape Plan, mnogi relativno noviji i mlađi izvođači odaju mu priznanje ne skrivajući jasno vidljive utjecaje koji se odražavaju na njihov rad, a uspjeh koji je došao nakon desetak godina karijere bio je rezultat ogromnog Dayevog truda da održi osnovnu progresivnu liniju bez obzira na stalne peripetije s nestašnim, a često i nezadovoljnim 'nadničarima' koje je imao oko sebe. Osnovani su u Douglasvilleu (Georgia, USA), a ako netko slučajno ne zna, naziv su uzeli od pravog imena i prezimena Marylin Monroe. Po lirskoj konstituciji su pozitivistički bend nadahnut religijskim i duhovnim temama, te se sam uvrštava u christian-rock/metal scenu s derivatima metalcorea što je odmah na početku diskografske karijere obzanjeno kroz prva dva albuma "Bless The Martyr And Kiss The Child" (2002) i "O God, The Aftermath" (2005) koji je na veliko iznenađenje dosegao USA no.62 i no.1 na Christian-listi albuma.

Novi album je s obzirom na reformu članstva podosta zvrzlaniji i rastrganiji u svirci jer su adaptacije nove postave uslijedile netom nakon završetka posljednje promotivne turneje odlaskom 2012. originalnog basista Jake Schulza, te kratkoročnih gitarista i bubnjara. Na samom početku s tromijim otvaračem "Hive minds" putuju u klasičan noise-rock The Jesus Lizard ispitujući teren (u sličnom izdanju je još i daleko brža "The potter has no hands"), ali već u narednim "If you got it at five, you got it at fifty" (snimljen zgodan video s mliječnim tulumom) i naslovnoj "Wrongdoers" se vraćaju na svoje kompleksnije područje metalcorea, no znatno razblaženijeg s melodičnim refrenima. Još jedan novitet je i daleko čišći vokal Brandana koji tokom albuma sve manje rabi svoje poznate krikove i grčevito bolne dionice.



Iznenađujuće mirna "Sword in mouth, fire eyes" s tek nekoliko udara i šuseva pokazuje sasvim novo lice na razmeđi indie-rocka, groovea, noisea i tek djelomičnih natruha metalcorea, a veoma melodične arije ukazuju da se Day ozbiljno prihvatio zadatka da kad-tad pokuša napisati hit-pjesmu. Tek neznatno rešetanje u kratkoj "The lash whistled like a singing wind" i prilično rastrganim "Neck in the hemp", "Triffids" i "Funeral singer" ponovno vraćaju stari sjaj benda, a završna "Sun dies, blood moon" u trajanju od čak 14 minuta iznenađuje kompleksnom post-rock/metal strukturom žestokih dijelova s laganim fazama u kojima su ugošćeni gudači i klavijaturist.

Djelo nije posve fokusirano na očekivano divljaštvo upravo zbog smirenijeg Brandanovog vokala i nekoliko relativno laganijih, odnosno umjerenijih brojeva zbog čega je pretrpio na energičnosti. Ali složenost njihovih kompozicija, kao i niz nekoliko stilskih novina i dalje pokazuje stalnu formu osovine benda da se fleksibilno komodira s novom postavom koja će vjerojatno odraditi samo turneju, a potom se rasturiti. I onda se kroz opet neke 2-3 godine može očekivati neka nova ekipa s opet nekim novim inačicama. Album je dosegao USA no.37, a premda su u Europi nadaleko poznat i razvikan bend (osobito kod francuskih i švicarskih fanova), Britanija ih još nije usvojila kao značajnog predstavnika ovog vrlo popularnog žanra.

Naslovi: 1.Hive minds, 2.If you got it at five, you got it at fifty, 3.Wrongdoers, 4.The potter has no hands, 5.Sword in mouth, fire eyes, 6.Afterhour animals, 7.The lash whistled like a singing wind, 8.Neck in the hemp, 9.Triffids, 10.Funeral singer, 11.Sun dies, blood moon

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 29/10/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*