home > mjuzik > Samo senke prolaze / Alternator

kontakt | search |

NAFTA: Samo senke prolaze / Alternator (Slušaj najglasnije, 2013)

Još jedan u nizu bendova iz Subotice kojeg mi, barem ovdje u Hrvatskoj otkrivamo s podosta zakašnjenja. Zdena im je ovom prilikom reizdao dva albuma iz 2008. i 2011. što su bili objavljeni za Sunčana ploča Records, ali moglo se to realizirati i u dotičnim vremenima.

Bend je prema priloženim godinama popisa skladbi na albumima očito startao s radom negdje koncem 20. stoljeća i osim promjene basiste konstantno radi kao klasičan trojac svirajući melodičan hard rock s elementima garaže, alternative i blagog post-grungea katkad zaprživši križanac ranog oldschool thrasha i hardcore punka poput moćne pjesme "Liberta de luxe" na pragovima Motorhead.
[  ]

NAFTA - Samo senke prolaze (Sunčana ploča Records, 2008)

Prvi album ima 14 pjesama koje datiraju od 2002. do 2007. godine, solidno je produciran, te ima 'šus i druk'. Na njemu su svirali Bane S. Vukosavljević (vokal, gitara), Draža (bas) i Aleksa (bubnjevi), a u potencijalnom hitu "Glasovi" simpatične prateće vokale otpjevale su Božica i Ivana.

Materijal pršti standardnim hard-rock riffovima s ponekom solažom i wah-wah efektom, dovoljno je energičan i melodičan zahvaljujući homogenim basovima, a kao suprotnost ovoj prilično opaljenoj svirci postavlja se ugodan i čist, te vrlo jednostavan harmoničan vokal koji može funkcionirati u cijelom spektru žanrova. Specifikum albuma čine tekstovi na srpskom s potpuno ozbiljnim i zdravim pristupom u kome je mnogo toga nabijeno optimizmom, pozitivnim emocijama i strastima ("Mesec", "Sa tobom imam sve", "Krećem se ka suncu"), ali i ponekim sitnim kritikama društva ("Svačija sloboda je drugačija", "Suvo more", "Balkansko zavijanje", "Cena slobode") i individualnih hedonističkih svjetonazora ("Novac radi novca", "Život nije supermarket", "Novi Kastro").

Album zvuči prijatno retrospektivno i opuštajuće upravo zahvaljujući vokalu koji nije bijesan mada bi s nekom urlikajućom interpretacijom ovi dobro sročeni inteligentni tekstovi dobili sasvim drugačije atribute. Vrijedi spomenuti blago psihodeličan akustičan instrumental "Aurora borealis", te bonus skladbu "Ti (garage exclusive)" u kojoj je bend prikazao sasvim drugačije performanse plesnom jazzy ritmikom, staccato gitarom i zanimljivim eksperimentalnim samplovima.

Naslovi: 1.Svačija sloboda je drugačija, 2.Mesec, 3.Suvo more, 4.Balkansko zavijanje, 5.Glasovi, 6.Sa tobom imam sve, 7.Novac radi novca, 8.Liberta de luxe, 9.Život nije supermarket, 10.Novi Kastro, 11.Krećem se ka suncu, 12.Aurora borealis (instr.), 13.Cena slobode, 14.Ti (garage exclusive)

Ocjena (1-10): 7
[  ]

NAFTA - Alternator (Sunčana ploča Records, 2011)

S novim basistom (Risto), Nafta je na drugom albumu dala 7 novih pjesama i 5 znatno starijih datuma od čega neke datiraju još iz 1999. godine. Sve su one dakako studijski snimljene gotovo po ničemu se znatno ne razlikovavši od debi albuma. Stoga se sam po sebi nameće faktor svih onih bendova koji snime jedan dobar album i onda ga nanovo repetiraju tonući u vlastitoj prosječnosti.

Činjenica jest da bend radi solidne hard-rock pjesme u brzim ili umjerenim tempovima ("Duga vožnja", "Na putu za raj", "Večeras je sreća na našoj strani" i ponajbolja "Monstrum" s psihodeličnim gitarskim dekorom), vrlo pogodne su za radio difuziju u rangu Partibrejkersa, Majki, Kojota, Sheitansa, No Rules i sličnih izvođača koji preferiraju bliske žanrovske karakteristike s idealno odmjerenim supstancama. Neke skladbe počinju vrlo primamljivo s kratkim psycho efektima i par uvodnih intrigantnih taktova, no nakon izvjesnog vremena, recimo četvrte-pete pjesme sav taj šmek se počinje valjati u kontra smjeru. Umjesto da album podiže zavodljivost koje mu uistinu ne manjka zahvaljujući pozitivističkim tekstovima i ugodnom Banetovom vokalu, njegova dinamika stagnira praktički kroz čitavih prvih 9 pjesama. Ništa se osim fino izabranih riffova, solaža i melodija ne dešava osobito zanimljivo, a ponajmanje neizvjesno premda je svaka skladba za sebe malo remek djelce poput mnogih klasika spomenutih bendova.

Tek kad dođe akustična "Na jezeru" nafilana blueserskim slide efektima i lijepi instrumental "Aurora australis" isprepleten amplificiranim i distorziranim gitarama u pozadini razbija se to 'peglanje'. Za potpunu uzbudljivost "Alternatora" manjka uspona i padova, pa i poneka čista stiskavac balada, iskoraka iz zacrtanih shema, hrabrijih eksperimenata i sviračkih inovacija. Ovako sve skupa zvuči kao napucana kolekcija hitova koji se vrlo brzo utope u predvidljivim kalupima. Samo da je više smionosti utisak bi bio puno bolji.

Naslovi: 1.Duga vožnja, 2.Monstrum, 3.Severac, 4.Na putu za raj, 5.Večeras je sreća na našoj strani, 6.Svemir, 7.Dilema, 8.Kraj tebe, 9.Sve je naše, 10.Na jezeru, 11.Aurora australis (instr.), 12.Sa tobom imam sve (live)

Ocjena (1-10): 6

horvi // 20/08/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*