home > mjuzik > First Step

kontakt | search |

TRUS!: First Step (Moonlee Records/Založba Radio Študent/IODA-digital, 2013)

[  ]

  © Anna Ehrlemark

Radikalna vremena iziskuju isto tako i radikalna rješenja, a puno je naznaka da se trenutno nalazimo u takvom jednom stanju gledano s diskografskog ugla. Pronalaze se novi putovi i načini kako obratiti pažnju na sebe i svoj rad. Neki manje a neki više uspješno. Međutim, ova mlada slovenska tročlana skupina je sa svojim debitantskim uratkom uspjela zaintrigirati ne samo kreativno osmišljenim cover artom, na kojemu je sudjelovalo dvanaest umjetnika i gdje prednjači naslovna kubistička ilustracija Leona Zuodara - Lele, već i egzotičnom konstelacijom instrumenata koje koristi kao i sam stilski konglomerat raznih žanrova koje su preradili u svom prvijencu "First Step". Kombinacija basa, syntha, saksofona i bubnjeva već sama po sebi nagovještava da se ovdje ne radi o običnom zvuku, a pridoda li se tome upečatljivi i neobični vokal Jelene Rusjan, dobivamo otprilike neku sliku zašto su Trus! posebna pojava, sigurno vrijedna podrobnije pažnje.

Hrpa raznih glazbenih utjecaja na koje nailazimo u ovih osam pjesama teško se može pobrojati, ali je svakako riječ o inovativnom i svježem pristupu koji se otima točnijem kategoriziranju. Čak štoviše, elementi jazza, alter/garage rocka, post punka i onoga što se može svrstati pod široki pojam elektronike predstavljaju pravu čar ovog albuma, pored činjenice što ovdje imamo već isprobane i iskusne aktere slovenske scene, koji dolaze iz dosta različitih fahova. Ali tek njihova zajednička suradnja je ono što tijek ovih, u prosjeku po četiri minute dugih brojeva čini uglavnom nepredvidljivim i vrlo zanimljivim. S tim da im je završna "Effect of the First Step" u trajanju preko sedam minuta i u kojoj rezimiraju otprilike sve ono što se može čuti prethodno na albumu; od ambijentalnih zvukova i šumova, preko postepenog uvođenja ritmičnih bubnjeva i basa praćenih neobičnim i prostranim melodijama syntha, te vrlo ugodnog jazzy saksofona. Iako se može steći prvotni utisak određene kakofoničnosti ovih komada, oni na višeputno preslušavanje otkrivaju sebi svojstvenu kaotičnu logiku, koja savlada li se makar i površno, iznosi na vidjelo veliku energiju i kreativnost ovog obećavajućeg benda.

Svoju anarhističnu interpretaciju pop glazbe općenito otpočinju odmah uvodnom "Come On" s grubim linijama basa, militantnim bubnjevima Marka Lasiča i disonantnim uplivima syntha, kojima kontrast čine razigrani i veseli vokalni partovi Rusjanove. Dojam da se ovdje radi o vrlo intuitivnom i improviziranom skladanju je sveprisutan i ključan je za razumijevanje muzike ovih Slovenaca. Punkerski, otresiti stil povezan s avangardnim i aranžmanski zahtjevnijim elementima se nastavlja i u idućoj "Blue". Dok obrat dolazi u "Whale Song" s puno pomirljivijim synth-tonovima i s tek mjestimičnim bujicama atmosferičnih crescenda. U "Calling For Reason" na tragu su new-wavea i post punka s hladnim synthovima, te vibrirajućim basom i off-beat ritmom bubnjeva. Priča može u svakom trenutku uzeti jedan sasvim drugi smjer. Što i čini s iduće dvije "Askew" i "Song From Jupiter" gdje je pomoćni vokal saksofoniste Boštjana Simona u korespondenciji s onim od Rusjanove, a u ovoj drugoj Simon preuzima i vodstvo. Međutim one ujedno spadaju u lošiji dio albuma gdje su se poigrali s nezahtjevnim, baladičnih synth-popom. Povratak u formu dešava se u "Tenderness", gdje su si mašti dali većeg prostora. Na početku spomenuta zadnja "Effect of the First Step" idealna je završnica albuma s kojom su u prvi plan postavili eksperimentalnu prirodu svoje muzike. Trus! je mladi i malobrojni bend, čiji članovi pojedinačno igraju više uloga. Po instrumentariju minimalistički i za nezahtjevne, na konfekcijsku robu istrenirane slušatelje vjerojatno nezanimljiv, ili bolje rečeno neshvatljiv. Ali isto tako bend koji iza sebe baca veliku i široku sjenu. Puno se toga još tu krije i tek treba izaći na površinu.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 14/05/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*