home > mjuzik > Savičenta in the morning

kontakt | search |

RISAJKL BIN: Savičenta in the morning (Slušaj najglasnije, 2012)

Franci ponovno o svemu i svačemu uz pratnju eksperimentalne i free-jazz ekipe.

Osamdeseti album neuništivog Francija sa svojom ekipom Risajkl Bin s kojom je snimio i prethodni, vrlo dobar album "Volim Menzu pri koritu" glazbeno je znatno drugačiji. Eksperimentalniji, pun je slobodnih instrumentalističkih formata koji šetaju od free/nu-jazza s mnogo de-kompozicijskih razbijanja do psihodeličnih, ekspresivnih i folk elemenata.

A tekstovi i Francijeva vokalna izvedba su - zna se. Prgavi, neurotični, često konfuzni, ne zna se kome sve upućuje pogrde, koga sve ne kritizira i o kome priča i povremeno zakanta. Kao i po običaju, ovo je djelo striktno akcentirano na spoken-word, pa se tako ovdje nalaze priče o zidaru koji se zapio u oštariji - piceriji, o stanovitoj gospoji Treži, sentimentalnim uspomenama iz djetinjstva o prodaji krave, potom o fiktivnoj ženidbenoj policiji koja 'fata' neoženjene mladiće sa sela koji nikako ne mogu oženiti Porečanke, gradske cure koje se neće udati za seljaka. I tako to...

Priče su mu i dalje zanimljive, pune humora s nešto manje sočnih psovki no inače, a u spoju sa neobičnim glazbenim improvizacijama ostaje i dalje među jednim od najintrigantnijih i najoriginalnijih hrvatskih autora.

Diskografija:

1. Addio Pola (1986, Suzy)
2. Welcome Home (1989, Suzy)
3. Mens Sana In Malvasia Istriana (1990, Helidon)
4. Ich Bin - du bist - und amen (1992, Adam)
5. Rolling Stronz's (1993, Bonaca)
6. Istra ti materina feat. KUD Idijoti (1995, Primitiv C)
7. Monte Ghiro (1996, Fabrica)
8. V življenju kot v filmu - the Franci sings the Žižo (1997, Dilema)
9. Daž daždi - miš prdi (orlićijada) (1998, Errata Corrige)
10. U tunelu usrid mraka… zvizdi pizda petokraka (2001, Mamajola Records)
11. Merack za FAK (2002, Orfej)
12. Etnocid! Vol.1 (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
13. Kobra je u brajdi (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
14. So sprach Milan Rakovac (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
15. Theka Tahiriana (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
16. Instrumentali za Radojicu (2004)
17. Masterplan (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
18. Porno depresija eli srp i čekić is not dead (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
19. Tartaruga S.M.S. - Iska je smisao di ga ni, kretino pjesnički (2005)
20. Budi se istok i zapad, ajde ljubavi pokaži pičku (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
21.'The End' snifonia patetika histriae (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
22. Desant na Srbiju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
23. Ipak je bolje travu pušiti nego Gori Ussi slušati (2005)
24. Odiseja Fiorin - Enivej: sve je kuratz, anke i pitzka, amen (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
25. La vita e una merda l'uomo e una bestia (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
26. Fumo viola eli pizdin dim/ feat. Edi Premate (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
27. Idem platit neke račune, usput ću napraviti novu ploču eli 2+2=4... ma nemoj (2005)
28. Imam novu ploču - drhti mi noga nije to ništa - sad ćeš vidit pizdariju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
29. Amaro bicoto (2005)
30. Is-tri-janci (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
31. Big Bljak - Gran Cazzata Finale, porno depresija - Božićna ploča (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
32. Srce u mozgu mozak u kurcu (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
33. Addio snifonija patetika histriae 17. plus "Pulski jebači apokalipse" hommage 'Rojcu' 1996.-'97.-'98. (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
34. Jebo te horoskop - Aprilska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
35. Naguzi se ljubavi - Majska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
36. Drive in Yugo, thinking red, paint in black, singing bad, junska (2006)
37. Jebeš knjigu - jebeš jelo - kunst je lepo glatko telo, julska (2006)
38. i 39. Bojan Žižović (2007)
40. Sirimmirissjeneboje ili patetika postoperatorija (2007, 2008, Slušaj najglasnije)
41. Nek se širi vira Isusova (2007)
42. Poklon bon-ton-din-don (2007)
43. Zvizda vam materina lipanjska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
44. Power Of Love (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
45. - 46. - 47. Oštar lizator! Porno klinika srp i čekić is not dead, 3cd's (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
48. Bojanova stotka - Novembarska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
49. 43. Istarska - Decembarska/ feat. Blusker Duo (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
50. Istra kurcomanka - Januarska (2008, 2010 Slušaj najglasnije)
51. Istra u meni, ja u Istri - Februarska (2008)
52. More bre splash - Martovska (2008, Slušaj najglasnije)
53. Sotto voce, masaže iz garaže (2008, Slušaj najglasnije)
54. Yu You - Istra bljakeraj - Radovi na pruzi, Istra se guzi (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
55. Noge mi smrde, u srcu su govna/ feat. Blusker Duo (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
56. Pupobljak (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
57. After shawe penisirijada goriussiseja (2008, 2010, Slušaj najglasnije)
58. Bojanova 110. eli Božićna porno priča - 5 godina poslije (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
59. Od A do Я, Fredi je u pravu - ima pravo!, (2008, 2010, Slušaj najglasnije)

Fonja Big Bend:

60. Tko tebe kamenom, ti njega spermom (2009, Slušaj najglasnije)
61. Radi govna postao sam govno (2009, d.i.y.)
62. No xe due senza tre (2010, Slušaj najglasnije)
63. Finale Fonjario Fonja Big Benda (2010, Slušaj najglasnije)

Rostiglio:

64. Boletus Slavonicus feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
65. Bordel Rostiglio feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
66. Za dim spremni! feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
67. Za dim spremni! 2/ feat. Bikamaria (2009, 2010, Slušaj najglasnije)

68. Orlicijada treti put (Nja Nja Mirko fra Slavko feat. Josip B.Maaršić Tinturić), (2009, 2011, Slušaj najglasnije)
69.-70. Caravela Portugesa sa Gori Ussi Winnetou (2010, Slušaj najglasnije)

Francivurijan:

72. Božićna porno pastorala matere cirkve feat. Don Ćićo Đermano (2010, Slušaj najglasnije)
73. Aspalothos Grass feat. Don Ćićo Đermano (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
74. Inđoj, u boj - reci A feat. Don Ćićo Đermano (2010, 2011, Slušaj najglasnije)

Bankrot O'Franz:

75. Haarun, od A do moon (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
76. Fly Me To The Marx (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
77. Bessidarenje srpskohrvatski libar (2011, Slušaj najglasnije)

Francivurijan:

78. Pješkarenje je opasno (2011, Slušaj najglasnije)

Risajkl Bin F:

79. Volim Menzu pri koritu (2011, Slušaj najglasnije)
80. Savičenta in the morning (2012, Slušaj najglasnije)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 11/06/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*