home > mjuzik > Prvi

kontakt | search |

VOBLER: Prvi (Aquarius Records, 2012)

[ Vobler ]

Vobler

Strastveni ribolovci oni su svi. Dugi izleti u prirodu, na rijeku. Pažljive pripreme, strpljivo čekanje i samoća. Dugi sati razmišljanja o sebi, životu. O jučer, danas i o sutra. Sve je se to pretočilo u debitantski album sisačke grupe Vobler. Sedmeročlanog rock sastava, čija neobična ljubav prema ribolovu je odredila i samo ime benda. Vobler, umjetni mamac, koji u vodi oponaša pokrete nekakve ribice. Prije nekih pet godina ovi siščani odlučuju pak postati rock-ribari. Redale su se pjesme. Nastupi. Od kojih treba izdvojiti humanitarni koncert skupa s TBF-om, Zabranjenim Pušenjem i Hladnim Pivom. Sudbina je tako htjela da su iz istog grada kao i poznati producent Bobby G (aka Boško Grubić), s trenutnom američkom adresom. Prilikom njegovog boravka 2010.-e u rodnom Sisku, u samo dva dana snimljen je spot za njihovu pjesmu "Pomiri se s tim". Pjesma koja je potom, zahvaljujući i profesionalno odrađenom spotu, naišla na dobar odjek u široj javnosti. Uslijedila je suradnja s Aquarius Recordsom, čiji je rezultat njihov dugosvirajući prvijenac imenom "Prvi".

Dugo je nastajalo ovih deset pjesama. Neke od njih datiraju i prije samog oformljenja benda 2007. godine. U početku egzistirajući kao bezimeni projekt, zamisao gitariste Igora Lupisa da konačno snimi neke svoje autorske pjesme. Isto kao što je se u sljedeće dvije godine konstantno mijenjala postava, tako je se mijenjao i oblik tih prvih pjesama. Da bi se sa spomenutom pjesmom "Pomiri se s tim" 2009. godine konačno međusobno uštimali. Te udarili kamen temeljac za budući zvuk, koji se zasniva na klasičnom rock izričaju. Smiren, iskusan i zreo rock pretežno tihih tonova kao glazbeni ekvivalent njihovoj zajedničkoj strasti, ribolovu.



U centru ovih skladbi stoji vokal Domagoja Sarkotića. Odlučan, čvrst ali istovremeno sjetan i samozatajan. Točno onakav kakav i odgovara za ovakve pitome rock pjesme. Čiji akcent leži na raskošnim aranžmanima i interakciji dvaju gitara Igora Lupisa i Gorana Runjaića. Podebljane zvukovima akustične gitare Harisa Čehića, te klavijaturom Marina Pavlovića i ritmičnom podlogom basa Gorana Mutavdžije i bubnjeva Danka Lupisa. Ovi zakleti rockeri nikada ne gube kontrolu. Pažljivo odmjerene i često, čak i prečesto i previše melankolične skladbe dominiraju cijelim albumom. Sanjive dionice klavijature, diskretne melodije gitara, kako električnih tako i pratnja akustične kao u pjesmama "U mraku" ili "Daleko od svih" hvataju isti onaj ugođaj maglovitih i usamljenih jutara dočekanih pecajući na obali neke rijeke. O konačnom pronalaženju sebe, uživanju u mirnoći, kako vanjskoj tako i onoj unutarnjoj je riječ u ovim pjesmama. Samo povremeno između njih se probijaju rasne gitarske solaže kao u skladbi "Daleko od svih". Da zapravo imaju energije, bez obzira na svu svoju ozbiljnost ovi siščani pokazuju u skladbama poput "Nestani", "Tragovi" ili "Ponovo rođen". Isto kao i u laganim polu-baladama "Vjetrom" ili "Tragovi". Međutim, ono što ovdje većinom nedostaje je nekakav upečatljiv refren, riff ili ritam. Rijetko koja od ovih pjesama zapinje za uho. Jednostavno je premalo onih karizmatičnih momenata kakvih se može naći, na primjer, u izvrsnoj "Sam" ili u uvodnoj i najbržoj "Nestani" i hitoidnoj "Pomiri se s tim". Gdje se uspješno razbija monotonija ali koja ipak čvrsto drži veliki dio ovog albuma. Točno kao i ribolov, u kome tako zdušno uživaju članovi ovog sastava; zanimacija za koju je potrebno herojsko strpljenje, a trenuci ushićenja su po pravilu vrlo rijetki. Tako i ovim skladbama većinom manjka na vatrenosti, pikantnih detalja, pa i drskosti. Inače bi pored kvalitetne produkcije i zavidnog sviračkog umijeća, ovaj album bio uspješan prvi korak ovog bez sumnje sposobnog benda. Ali koji je se ipak pomalo zagubio u prekomjernoj introvertiranosti. Razmišljajući previše o sebi, zapostavili kako to sve zvuči drugima.

ocjena albuma [1-10]: 6

z. marković // 16/04/2012


PS: Vobler će slušati Hrvoje Markovinović iz Siska.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*