home > mjuzik > Loše loše

kontakt | search |

BOLESNA ŠTENAD: Loše loše (Manekeni Bigza, 2012)

Neka besmisao bude s vama - u debitantskom albumu "Loše loše" beogradskog trash-punk benda Bolesna Štenad se slavi groteska. Vratolomni pokušaj trivijalizacije svakodnevice. U kome se slušatelj konfrontira s tekstovima koji su često na granici "dobrog ukusa". Recept je naizgled jednostavan: uzeti neki događaj ili situaciju i pretvoriti to u farsu. Kroz potenciranje nečega prikazati svu banalnost i besmislenost istog. Ali prije svega se s tim želi reći da se ništa ne treba uzimati tom mjerom za ozbiljno, da se ne bi moglo na osnovu toga dobro našaliti. Jer poznato je da humor liječi dušu i produžava život.

Dočim ovaj bend i sam sebe ne uzima puno za ozbiljno i tako na neki način utjelovljuje svoje pjesme. Za to je samo dovoljno pročitati kako su sami opisali svoj nastanak: Bend Bolesna Štenad je napravljen po uputstvu iz priručnika "Kako napraviti bend". Točnije, po modelu 14b. Koji kaže da je za bend potrebno imati dva ženska člana, jednog automehaničara i jednu lamu. Tako je za pjevača i gitaristu postavljen Aleksandar Marković, koji ima za to podoban nadimak - Lama. Dva ženska mjesta su popunile Sanja Tišma - Matiš (bubnjevi) i Jovana Radojević - Gljudum (bas). Tu je još i Zoran Mladenović - Kiza (gitara, back-vokal) (koji je vjerojatno i automehaničar).
[ Bolesna Štenad ]

Bolesna Štenad

Album sadrži deset pjesama, koje su nastale pod producentskom palicom Nikole Vranjkovića iz benda Block Out. Što se s tehničke strane ispostavilo kao pun pogodak. I da bude odmah ustvrđeno; naziv albuma "Loše loše" se sigurno ne može odnositi na njegovu produkcijsku kvalitetu. Dok se oko njegovog sadržaja mogu i vjerojatno hoće lomiti koplja. Također je potrebno znati da Bolesna Štenad s ovakvim "usmjerenjem" ne stoje usamljeni na srpskoj underground sceni. Njima stilski srodni bend Bekstvo iz La Zmija je nedavno izdao svoj album prvijenac, koji je po mnogo čemu bio čisti promašaj.

Međutim, Bolesna Štenad su naprosto puno kvalitetniji bend od gore spomenutog. Fragmentiranje i banaliziranje života ovdje je izvedeno na puno sofisticiraniji i duhovitiji način. Inteligentna društvena kritika umotana u crni humor i cinizam u ovim pjesmama većinom imaju svoju opravdanu i shvatljivu svrhu. Namjera dobrano ispljuvati urbanističko-seljoberski primitivizam kao što se to radi u pjesmi "Izbacivač" ili borba protiv svakojakih pretplata, računa i komunalija kao u pjesmi "Infostan", te satiriziranje stereo tipova pjesmom "Plavuša" je ovdje sprovedeno otresito, duhovito i zabavno. Tamo gdje je opasnost najveća upasti u zamku nekakvog nižerazrednog snuff-trasha kao u pjesmi "Vikend", u kojoj slušatelj ima sumnjivu čast biti upoznat sa seksualnim (ne)životom jednog neimenovanog pojedinca, Štenad se izvlaču na energičnim gitarskim riffovima i zaista odličnim djelovanjem ritam sekcije. Ulogu back vokala mjestimično preuzima cijeli bend. I tu se pokazuje zašto je dobro imati barem jednog ženskog člana u sastavu. A ovaj ih ima čak dva. U već spomenutoj pjesmi "Plavuša" Aleksandra Markovića Lamu na glavnom vokalu zamjenjuje jedna od njegovih kolegica iz benda, a funkoidna gitara je ta koja dirigira njen pravac.
[  ]

Iako se njihova glazba može općenito opisati kao klasični melodični punk, koji govori sve iz samo nekoliko riffova, u pjesmama kao što je "Borba bendova" su prisutne jake dionice masnog rocka, što u globalu odvlači ovaj album iz jednoličnosti. Pjesma "Kuc kuc ko je..." je svojevrsna ironična verzija evergreena "We will rock you" od Queen. Kao što je već prethodno rečeno, lirske i tematske nedostatke Bolesna Štenad vješto pokrivaju izvrsnim melodijama i osjetnom svježinom kojom pristupaju cijeloj stvari. Što ovaj album ipak spašava od prosječnosti ili još goreg. Uz dobru produkcijsku kvalitetu, "Loše loše" nije ni malo loš uradak. A zapaljivi sarkastični refren 'Pankerska govna, jebat ću vam kevu!' u završnoj pjesmi "Izbacivač" bi lako mogao postati underground himna u mnogim punk krugovima koji to budu kako treba shvatili.

ocjena albuma [1-10]: 6

z. marković // 03/04/2012


PS: Album "Loše loše" je dostupan kao free download ovdje
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*