home > mjuzik > Fuck Rock Stars vol. 3

kontakt | search |

AFRO PUNK: Fuck Rock Stars vol. 3 (Afropunk, 2011)

Zapravo je bilo samo pitanje vremena kad će se to desiti. Kada će se afro-amerikanci početi zanimati za punk i njemu srodne alternativne glazbene žanrove. Iako predstavljaju manjinu unutar afro-američke populacije, vinovnici ovoga pokreta su uspjeli raširiti se i izvan granica Sjedinjenih Država na Afriku i ostale države u kojima postoje poveće zajednice ljudi afričkog podrijetla. Grabeći iz goleme glazbene riznice svoga afričkog kulturološkog naslijeđa, nastao je jedan osvježavajući, inovativni i zanimljivi glazbeni koncept, koji u sebi spaja egzotičnost afričke glazbe s punkom, rockom, reggaeom, noiseom, hardcorom, elektronikom, dubom i još mnogo čemu drugom. I koji se u zadnjih nekoliko godina može obradovati sve većeg prirasta. Ne više isključivo i samo među afro-američkom populacijom. Sve je više bendova koji svoju glazbu opisuju kao afro-punk, a prema tome i sve je više izdanja s tim predznakom.

Epicentar toga pokreta, ili nazovimo subkulture, je Afropunk glazbeni festival koji se održava svake godine u Brooklynu, New York. Kao i njegova oficijalna web stranica afropunk.com, koja obuhvaća sve što se tiče toga pokreta. I prva je adresa za sve koji se žele više informirati o afro-punku općenito.

Afropunk.com također organizira i kompilacije s bendovima koji nastupaju na tome festivalu. Tri ih je do sada objavljeno. A zadnja kompilacija je izašla u studenom prošle godine. Ona obuhvaća dvadeset bendova i izvođača, koji su ovdje zastupljeni s po jednom pjesmom.
[  ]

Seks, slava i moć - s ove tri riječi bi se moglo opisati ono oko čega se sve vrti u dominantnoj mainstream hip hop kulturi u proteklom desetljeću. A to je upravo ono što se ne može naći u afro-punk pokretu. Koji predstavlja jedan paralelni, doduše ni blizu kao hip hop i njemu srodni pravci popularni i rasprostranjeni, univerzum afro-američke moderne kulture. Međutim, ono što je možda manje poznato je da povijest crnih punkera (black punks) seže do kraja sedamdesetih prošlog stoljeća. A među najpoznatija imena koja se danas dovode u vezu s afro-punkom su Bad Brains, Body Count, pa čak i Barry Adamson (kasnije član skupine Nick Cave and the Bad Seeds).

Svrha ove, kao i svrha svih kompilacija, je predstavljanje i upoznavanje slušatelja s određenim izvođačima i njihovom glazbom. Dočim je ova kompilacija ograničena na one koji nastupaju na spomenutom festivalu, i ne pokazuje doista pravu sliku afro-punk scene. Koja je iznimno raznovrsna. Ne samo zbog toga što obuhvaća puno veći obim na glazbenim žanrovima i raznim stilskim fuzijama, već i što je afro-punk pokret jedna vrsta 'lifestyle'-a. Koji seže sve do načina odijevanja, svjetonazora. I koji se manifestira ne samo u glazbi, već i u mnoštvu drugih umjetničkih izražaja.
[  ]

Dočim se i ova kompilacija može podičiti s bogatstvom na raznim glazbenim pravcima, stopljenim i izmiješanim od strane pretežno mlađih glazbenika i bendova. Većina od njih još uvijek nema niti snimljen nekakav vlastiti album ili EP. Tu su, na primjer, The Bots s pjesmom "You're A Liar". Dvojica braće iz Kalifornije. Jedan je trinaest a drugi osamnaest godina mlad. Ali koji iznenađuju sa svojim zrelim i energičnim punk'n'blues-om. Na drugoj strani spektra se nalazi bend kao što je Noiseaux i pjesma "Cessation". Spoj punka, jazza i francuske šansone u nešto što oni sami nazivaju 'afropunk-chanson', baziran oko francusko-njemačke vokalistice i umjetnice Noah Sow. Još jedna umjetnica koja je sigurno vrijedna pažnje je Tamar-Kali i njena pjesma "Pearl". Brooklynka izvrsnog glasa, s korijenima iz njujorške hardcore punk scene devedesetih. Ljubitelji žešćeg zvuka će se sigurno zainteresirati za bend imenom Cipher. Koji s pjesmom "30,000" pokazuju svoj način kako spojiti punk, hardcore i metal s politički angažiranim tekstovima. Bok uz bok s njima stoji i metal bend Straight Line Stitch s ženskim vokalom, koji u pjesmi "Conversion" vješto balansira između guturalnog i melodičnog 'clean'-a. Praćen dinamičnim duplim pedaliranjem i jakom death metal riffažom. Bend koji svakako treba napomenuti je Black Party Politics i njihova pjesma "Vicious Kiss", koja se ističe osebujnim spojem punka, rocka, funka, bluesa i elektronike.
[  ]

Međutim, dokaz da pokret afro-punka nema nikakvih dodirnih strahova i s hip hopom je pjesma "Amazing" od Das Racist skupa s Lukatisom. Koja se na sarkastično kritičan način bavi s popularnim hip hoperima i njihovom 'copy-paste glazbom'. U tome duhu je i vrlo plesna "GO (switch remix)" od allround umjetnice Santigold.

Dakle, pod imenom afro-punk se krije mnoštvo raznih utjecaja, stilova i vrsta glazbenika. Ali svima je jedno zajedničko: Stalna potraga za alternativnim i novim putevima umjetničkog izražavanja. Ne marivši za nekakve stilske granice, već upravo inzistiranje na različitosti i slobodi interpretacije. A to je ono što ga čini tako primamljivim i garantira njegovu stalnu porast, koja je u međuvremenu poprimila globalni karakter. Ova kompilacija nažalost ne pokazuje sve aspekte afro-punka. Puno toga se nije našlo na njoj. Kao na primjer rock/reggae/punk/dub bend The Cool and Deadly, koji su 2009. godine izbacili sjajni debi album "Rudeboys Revenge". Ili mladi sheffieldski tročlani sastav Blood Sport, koji miješaju afro-beat s noiseom. Ali ona može poslužiti kao vrlo dobar način kako upoznati ovu vitalnu i nadasve zanimljivu subkulturu.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 25/03/2012


PS: Kompilacija je dostupna kao free download ovdje
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*