home > mjuzik > Carriers

kontakt | search |

FIRE WALK WITH US: Carriers (d.i.y., 2011)

Post metal? I to još instrumentalni? Ma kakvi, nema šanse. Svako takvo novo izdanje dolazi kao poslastica da se obruše na njega svi oni koji su igrom slučaja poslušali možda svega tri trenutačno najrazvikanija post metal benda i sada vjeruju kako su čuli sve. Odlična prilika da još jednom svima stavu do znanja kako su naslušani i prezasićeni s time; kasapljenje može otpočeti. Međutim za takve nije ni mišljeno da uopće i saznaju a kamo li poslušaju novi demo album nizozemskog benda Fire Walk With Us. Album nosi ime "Carriers" i sastoji se iz šest kompozicija. Može se i besplatno preuzeti na njihovoj oficijalnoj stranici.
[  ]

Bend Fire Walk With Us čine tri gitariste: Peter Maurits, Herman Wilken i Nico Nijland. Te bubnjar Ralph van Reijendam i basista Geert van der Beek. Ovaj demo album im je drugo po redu izdanje. A snimiljen je u studenom prošle godine u studiju Bunt u Utrechtu. Njihov prvi EP datira iz 2008. godine i sastoji se tri skladbe, jednostavnog je imena "#1".

Sada bi se kao trebalo istaknuti sve ono što upravo baš ovaj bend čini drugačijim od drugih i navoditi koje kakve isprazne argumente za to. Ali to uopće nije potrebno. Ovdje se jednostavno radi o pet likova koji osjetno uživaju u žestokom i emotivnom instrumentalnom zvuku. I to sve još više nego uspješno prenose na slušatelja. Ne mare nešto posebno za neke određene glazbene pravce i druge bezvezne šablone, nego se u ovih šest kompozicija može naići na mješavinu raznih pravaca kao što su post-rock, shogaze, hardcore i čitava paleta različitih podvrsta metala; sludge, thrash, doom i post metal. Kompozicije su im vrlo kompleksnih struktura, tijekom kojih prolaze kroz različite stupnjeve jačine i žestine. I kreću se od laganih i ambijentalnih post-rock pasaža, pa sve do razarajućeg i najkvalitetnijeg thrash metala. Pri tome se ne dobiva osjećaj da se pokušava odati tribut nekom određenom glazbenom uzoru. Kao što je to slučaj kod mnogih mladih bendova. Naprotiv, to sve zvuči svježe i potpuno prirodno. A to im je jedna od najvećih kvaliteta. Isto tako kao što im i zvuk posjeduje jednu neobičnu masivnost i gustoću. Zahvaljujući ne samo zbog prisutnosti čak triju gitara, već upravo i zbog širokog stilskog raspona njihovih melodija. Tako se u kompoziciji "Carry On" odlazi u atmosferične vode prostranih i antemičnih zvukova gitara. Naglašeno na riječi gitara u množini, pošto se sve ovo odigrava u jednoj široj zvučnoj dimenziji nego za čuti naviknuto. U kojoj imamo, tako rekući, upravo čitav jedan orkestar gitara. Ali one nikada ne zagrađuju ili guše jedna drugu, već u protivnom, izvrsno se nadopunjuju. Što svjedoči i o visokom stupnju međusobne usviranosti ovog benda; može se zamisliti kakav je to moćan prizor to sve posmatrati na bini. Uz to sve dolazi i vrlo energična ritam sekcija basa i bubnjeva. Ritmovi bubnjeva su također vrlo virtuozni i sežu od laganih i diskretnih intonacija pa sve do masnog duplog pedaliranja, kao što je to zastupljeno u skladbi "Motion In Swarms". Ritmovi se nikada ne zanose, ne kvare ugođaj, već su uvijek ispunjeni divljom energijom i uvijek se od njih može očekivati neki dobar detonirajući udarac. A to je ono što je najpotrebnije ako se prave čisti instrumentali. Svaki instrument jednostavno mora imati svoj kontemplativni jezik i duh. A to je ovdje takav slučaj. Bilo to u psihodelijom prožetim melodijama, kao u skladbi "Hands Across The Void". Ili u parajućim sludge rifovima skladbe "Slummber and Feed". Te thrasherskoj "Miles Alike". To je uvijek prenešeno na jedan sofisticiran i autentičan način. I čini preslušavanje ovih šest kompozicija pravim zadovoljstvom.

Priznajem, biti kritičan u slučaju ovog albuma nije nimalo lako. Ali za to je odgovorna i sama njegova kvaliteta. Koja ne ostavlja prostora za nešto što bi se moglo kao zamjeriti. Već se samo može svima koji ovo čitaju posavjetovati da si što prije skinu ovaj soundtrack za podmetanje požara.

ocjena albuma [1-10]: 10

z. marković // 24/11/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Demons

NEON LIES: Demons (2024)

| 03/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Bovoso / Brume split tape

BOVOSO / BRUME: Bovoso / Brume split tape (2022)

| 02/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Romanticismo Oltranzista

AIT!: Romanticismo Oltranzista (2007)

| 01/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Moon's Milk (In Four Phases), reissue

COIL: Moon's Milk (In Four Phases), reissue (2024)

| 30/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It All Comes Down To This

A CERTAIN RATIO: It All Comes Down To This (2024)

| 29/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*