home > mjuzik > Combo Outrageous

kontakt | search |

NOXIRE: Combo Outrageous (Slušaj najglasnije, 2010)

Slovenski hard-rockeri Noxire na svojem petom, a inače prvom albumu za Slušaj najglasnije malčice su pretjerali u opširnosti isporučivši 20 pjesama od kojih je gotovo polovica s potencijalnim hit karakteristikama.

Noxire je slovenski hard/heavy-rock band koji je osnovan 1992. i do sada je realizirao pet studijskih albuma. Iz vrlo bogate povijesti posebno se izdvajaju video spotovi za pjesme "Last words" i "Summerman" koji su (vjerojatno 1998.) na takmičenju "USGIG TV" osvojili no.2. prema glasovima gledatelja. Postavu su mijenjali nekoliko puta, a na ovom albumu je čine osnivač, bas gitarist i pjevač Marcel V. (u 80-im član skupina Carantania i Coda), gitarist Željko N. (ranije radio sa Platfus i Nimfomanke), drugi gitarist Filip J. (nekadašnji član Baby Zdravo) i bubnjar Drago U.-Drash (ex-Dr.Ash i Interceptor). Kroz band je tokom gotovo dva desetljeća dugačke karijere prodefiliralo još desetak glazbenika od kojih je zasigurno najpoznatiji Marcelov brat Robert koji je napustivši sastav 1999. pokrenuo vlastiti studio K3 u Celju gdje je Noxire snimio prethodni album "Extra Ambiguous" (2007) upravo pod njegovom producentskom palicom.

Ovaj peti album "Combo Outrageous" je veoma opširan, iznosi 72 minute, te je komotno mogao biti realiziran kroz dva odvojena albuma budući da sadrži 20 pjesama. To je ujedno i glavna mana koja se mogla izbjeći, a također se uočavaju i neke znatno bitne stilske razlike u prvom i drugom dijelu albuma. Prvi dio je uglavnom klasično umjerene hard'n'heavy rock orijentacije, dok je drugi daleko žešći i pokazuje NWOBHM, thrash-metal i mjestimične progressive i eksperimentalne karakteristike. Stoga im je stil prožet mnogobrojnim varijacijama što zasigurno novim slušateljima može stvarati prilične probleme osobito kada primjerice čuju snažni uvodnik "Better day" i popisticirane "Make it" i "View" koje više duguju gothic/ indie-rock nasljeđu bandova u rasponu od The 69 Eyes do Nickelback i onda nabasaju na iznimno žestoke thrash skladbe kao što su "Adrenaline rush", progressivom ozarene "You know" ili funk-metalom prožete "Outlaw" i "Magic circles" koje se nalaze na drugom dijelu albuma po čemu je vrlo teško zaključiti da je riječ o jednom te istom bandu. Od relativno emotivno raspoloženog pjevača Marcela koji pokazuje mnogo gothic senzibiliteta, odjednom se pretvara u lucidnog growl vokalistu koji je po svojim osobinama vrlo blizak black/death šlihu.

Međutim, sve ove razlike itekako idu u prilog banda koji pokazuje veliko instrumentalističko bogatstvo i kompetentnost za mnoge hard/heavy obrasce. Gitare barataju sa impozantnom količinom različitih stilskih igara u kojima osim adrenalinskih riffova i solaža ima mnoštvo komplementarnih fuzija koje prilično vuku na jazz-metal, improvizirane skale i različite melodijske varijacije. Uglavnom, album je doslovce raspodjeljen na dvije skoro pa posve drugačije polovine. Prvih 10 kompozicija djeluje kao da je proizašlo otprilike iz suvremene mainstream škole američkog hard-rocka s tendencijama ka gothicu i post-grungeu poput primjerice bandova My Darkest Days, Stone Sour, Damned Things, Third Day, Default, Trapt i sličnih, dok je drugi za onu stariju publiku daleko zanimljiviji jer pokazuje odlike starih stilizacija. Također je vidljiva komercijalna crta prvog dijela albuma gdje se jednostavno ne dozvoljavaju nikakvi eksperimenti ili radikalni zahvati; svih 10 pjesama je orijentirano isključivo na tradicionalne 'pop' teme pripadajućeg žanra. Marcelov vokal je senzibilan i mjestimice suviše sladunjav (osobito u refrenima), a same pjesme su nošene klasičnom hit-wonder strategijom gdje se gotovo niti jedna pjesma ne može izdvojiti budući da je skoro pa riječ o 10 potencijalnih hitova koji su temeljeni zavodiljivom osobinom vrlo pitkih i drajverskih riffova.

Stoga je drugi dio albuma daleko zanimljiviji, te u njemu osim spomenutih thrash i progressive pjesama Noxire zalaze i u lagane eksperimente poput pjesme "I can't try anymore" gdje koriste synth koji im donosi gothic-rock atmosferičnost, a nisu niti za odbaciti kompleksniji aranžmani u pjesmama "Soul of time", "Back to attack" i "Choose" gdje pokazuju zavidnu autorsku kreaciju s promjenama ritmova (sporo/brzo), razgradnjom melodija, dinamičkim tenzijama i laganim sklonostima ka psihodeliji i ekspresivnim gitarskim tretmanima. Međutim, niti ovaj dio albuma nije pošteđen jedne osnovne boljke - pjesme su neoprostivo kratke (u rasponu od 3 do 5 minuta); taman kada se slušatelj unese u njih i očekuje instrumentalističke sympho/ progressive bravure s malčice produženim aranžmanima, one naprasno odreda završe kao da band nije imao volje za naknadne nadogradnje. Dvije-tri pjesme od 7-8 (pa i više) minuta znatno bi popravile kompletan progressive dojam kojem su očito težili, ali ga nisu htjeli ili mogli ostvariti.

U globalu, stiče se dojam da je band mogao i više. Veoma komercijalne pjesme iz prvog dijela nemaju nikakvih zamjerki osim što su serijski štancane po vrlo sličnom hit-singl šablonu, a one iz drugog djela kao da su mahom nedovršene skice u kojima manjka jedan osebujan producentski pečat. Da je ovdje bio prisutan na kormilu, primjerice netko u rangu Steven Wilsona iz Porcupine Tree, sve ovo bi izgledalo daleko kreativnije s bogatijim sadržajem i konceptualnim formatom. Ovako kako jeste, Noxire su isporučili zbirku od 10 zrelih hitova i 10 daleko kreativnijih pjesama kojima manjka završna riječ producentskog majstora.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 23/01/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*