home > koncert > SZIGET FESTIVAL 2010 @ Obudai Sziget, Budimpešta #00

kontakt | search |

SZIGET FESTIVAL 2010 @ Obudai Sziget, Budimpešta #00

JA VOLIM SZIGET! I nisam objektivan kad pišem ili govorim o njemu. Nije nas bilo sedam godina, a kao da smo jučer bili tamo,pogledali MUSE, spremili se i otišli doma. Ništa se nije promijenilo, a puno toga se izmijenilo. I ne zaboravite SZIGET festival je punoljetan...
[ šatori ]

šatori   © l&p

Festival je pustio svoje korijene na cijeli Obudai otok. Više nema mjesta na otoku na kojem nije šator nekog "islandera" ili šator u kojem se pjeva, pleše, svira, glumi, crta… Romi su zasluženo dobili veći šator od onog u kojem smo se godinama tiskali i znojili. I WAN2 Stage ima veći šator!
[ street of the nations ]

street of the nations   © l&p

Od ove godine uveden je i "SZIGET CARD", koja funkcionira kao prepaid telefonska kartica. Napuniš je i unutar granica festivala ne trebaju ti novci. Što je dobro, jer Mađari još nisu prešli na eure, a karticu napuniš čime 'oćeš, a ona plaća u forintama. U teoriji je tako. U praksi neki ne primaju još tu karticu, nekiput uređaj ne radi, pa opet moraš imati neki keš sa sobom. Ali ideja je odlična. Bolja nego kupnja bonova na festivalima. Domaća zadaća našim organizatorima za izučit do sljedeće godine.
[ toi toi pisoar ]

toi toi pisoar   © l&p

Još jedna stvar koja mi se jako dopala su TOI TOI pisoari. Savršeno nešto. Na žalost ženske populacije koja još uvijek mora ulaziti u iste. No ako uhvate dobar ritam čišćenja, i taj problem je moguće riješiti.

U odnosu na godine koje pamtimo i cijena karte je narasla. Dnevna karta od 45 eura čini se puno, no za program koji traje 24 sata i nije. Cijene hrane i pića niže su nego na našim festivalima, a izbor je mnogo veći i bolji. Klopa je 25-35 kuna. Pivo 12, a sok 9 kuna. Kokteli posluženi u dječjim kanticama za pijesak za 4 osobe stoje manje od 100 kuna. Dućan koji se izgradio u blizini ulaza u festival prava je blagodat za svakog "islandera" koji je tu dulje od tri dana. Cijena jedne kajzerice u tom dućanu je 23 lipe. O ostalome da ne pričam.
[ štand s najvećom gužvom ]

štand s najvećom gužvom   © l&p

Od dnevnih aktivnosti kojima SZIGET obiluje tu su standardni "bandži", slobodno penjanje po umjetnim stijenama, čitanje, kupanje u bazenu, nagradne igre svih sponzora, a jedne od najboljih se dosjetio AXE. Ako dopustiš da te s novim AXE proizvodom nasapuna i istušira polugola hostesa dobiješ kupaće i ručnik. Pogađate, redovi su bili veći nego za ženski WC. A ljubazne hostese kad su čule da Hadžo ne dolazi, dijelile su extra poljupce za svakog tko je htio. Da mu bude još više žao što se nije tamo pojavio reći ću samo da je svaki dan mogao "učiti" "štanga dens" uz pomoć plesačica sa snažnim atributima.
[ axe efekt ]

axe efekt   © l&p

[ štanga dens ]

štanga dens   © pedja

Još jednu zanimljivost je učinio Vodafone, kao glavni sponzor. Svakom je "islanderu" s tjednom kartom ponudio mobitel za 7 eura na kojem je bilo kredita za isti iznos. Minuta razgovora s HR je bila pola eura. Onima s dnevnim kartama to je bilo omogućeno po malo većoj cijeni. Naravno, uz to je išao i prikladan ruksak i još drugih điđa. Domaća zadaća glavnim sponzorima naših festivala.

Inače siromašni Merch štand, kakvog pamtimo, se pretvorio u dva velika šatora u kojima možete kupiti barem 25 različitih majica s ovogodišnjeg festivala (cijena oko 15 eura), šalice, bedževe i ostale festivalske drangulije, ali i majice svih glavnih izvođača i to ne samo od tog dana, već od svih dana festivala. Pokraj tog šatora, nalazi se jedan manji, nazvan SZIGET OUTLET, u kojem je za manje od 10 eura po majici moguće kupiti majice s proteklih festivala.

U odnosu na naš posljednji boravak na otoku, dogodila se još jedna značajna stvar. Nekad smo do Budimpešte putovali vlakom. Vozili smo se 6 sati i bilo nam je super. U međuvremenu se izgradila autocesta koja povezuje Zagreb i Budimpeštu u potpunosti. Za nešto malo više od 3 sata autom parkirali smo se ispred otoka. A razlika u cijeni između vlaka i automobila već se na dvije osobe poništava.
[ no comment ]

no comment   © l&p

Ono što se definitivno nije promijenilo je njihov odnos prema strancima. Naime, u 90% slučajeva oni koji rade u organizaciji, na štandovima ili restoranima ne znaju beknuti nijedan drugi jezik osim mađarskog, a to pred kraj već počinje frustrirati. I kad misliš da si naletio na nekog tko zna engleski, jer ti na svako tvoje pitanje odgovara s odličnim "Yes Yes", vrlo brzo te razuvjeri kad na testno pitanje odgovori s istim "Yes Yes" i blagotelećim smješkom na licu.
[ sve je spremno za večer ]

sve je spremno za večer   © l&p

Zbog poslovnih i inih obaveza odlučili smo doći na zadnja dva dana, pa smo tako propustili THE HIVES, MADNESS, P.I.L., THE SPECIALS, GORILLAZ SOUND SYSTEM , FAITHLESS, MIKU, PARADISE LOST, ali i jedine naše predstavnike KRIES, koji su svirali na WORLD MUSIC STAGE-u. No ostalo je još dosta toga za vidjeti.

lana &

pedja // 24/08/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*