home > koncert > Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010

kontakt | search |

Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010

I po vodi hodamo i u Blatu spavamo

Što se dogodi u Blatu ostaje u Blatu.
Rock festival u trajanju od tri dana, 23. - 25. srpnja, obilježio je Peračko Blato. Ni slutila nisam da bi se u blizini Baćinskih jezera, nedaleko od Ploča, moglo akumulirati toliko neblatnih imena. Underground festival je doveo, a i dovodit će, zvučna imena iz Hrvatske, Srbije i BiH. Kada se Balkan preseli u Blato, događaju se čudne stvari.
[ Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010 ]

Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010   © ivan đelmić

Lokacija je bila dobra, jer nisam čula da je netko lutao osam dana i tražio festival. Postojali su oni kojima je nedostajala civilizacija, ali ne znam što su očekivali.
Mjesto za kampiranje: solidno. Zanemarit ću ogradu koja je uz dostojanstva tijekom cijelog festivala padala. Tri dana, sedam jezera, dvadesetak šatora i zov divljine koji nije jenjavao. Ponovno bih se osvrnula na komentare festivaldžija: (čitaj: osoba koje pohađaju festival) organizacija, mjesto, ozvučenje, položaj stejdža, kante za smeće, izbor hrane, loše čaše za pivo i slično. Neke sam čula, druge čitala. Nije se još rodio festival na kojemu je sve apsolutno savršeno. Organizacija je bila opuštena, ipak je prvi put. Ozvučenje i položaj stejdža su opet imali svoju filozofiju i unutarnju bit. Tako sam sebi objasnila i bila u potrazi za njom tri dana. Po završetku festivala i dalje mi nije jasna rupa ispred stejdža te strm prilaz istom. Razmišljam: to tako treba biti. Da je bila još koja kanta za smeće, nikomu ne bi smetala. Ali (uvijek postoji ali) onaj tko je htio ispoštovati Majku Prirodu, mogao se pobrinuti za smeće koje je prethodnih večeri stvorio. Duboka zahvala svim mještanima, od srca zvanih "lokalni". Naišla sam na nevjerojatnu susretljivost i dobrotu stanovnika Blata. Ako treba kave festivaldžijama, voda se grije i nosi na festival. Prijevoz iz Ploča do mjesta održavanja festivala je bio organiziran prvu večer i po simboličnoj cijeni od deset kuna po osobi. Drugu večer, navodno zbog slabog odaziva, prijevoza nije bilo. Treću večer taj isti prijevoz za mene je bio znanstvena fantastika. I dalje je festivalski duh na vrhuncu. Festival još traje. Zapravo, tek počinje.
[ Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010 ]

Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010   © ivan đelmić

VEČER PRVA

Program kasni. Planiranih 20:00 pretvorilo se u par sati kasnije.
Napokon festival počeo. Otvaraju ga Siledžije rapcore band iz Ljubuškog (BiH). Na leđima im stoji pozicija među 6 bendova Jaeger Music Night festivala, a svirati krenuše prošle godine. Sve je počelo standardno: garažnom probom. Priča je uzela maha stvaranjem autorskih tekstova, a mikrofon u ruke Gordan Džajo. Preko gitare Sile Nuića i bubnjeva Bernarda Brkića, pa sve do izmišljenog bassa Josipa Paradžika, Siledžije nastupaju po festivalima ovo ljeto. Vidljivo pod velikim utjecajem RATM-a s primjesama White Stripesa i The Rootsa. Otvoriše festival. Svijetlilo se mobitelima i pravile se Mliječne staze sa Slobodom ili bez. Večer kasnije krenula, kasnije će i završiti - mislila sam.

Tek na kraju, shvatih što se dogodilo zbog pomaknutog otvaranja festivala. Peteročlani band Gruhak danas je jedan od najuspješnijih, ali ujedno i najdugovječnijih dubrovačkih bandova. I oni se postaviše na stejdž. Za sebe kažu kako sviraju za narod i iz srca, jer nema velike filozofije o tome kako bi trebao izgledati rock - ravno iz srca i pravo u glavu, kažu oni. S 13 godina iskustva na leđima i preko 500 koncerata počeli su svoju svirku. Dečki znaju što rade, reklo bi se. Tako je Blatom odjeknuo i pravi rokenrol bez kalkuliranja. Sviralo se koliko se moglo. Energiju su dijelili Boris Kosović - lead vokal, električna gitara / Ivan Jakić - električna gitara, vokal / Toni Butigan - klavijature, vokal / Lukša Miročević - bubnjevi / Robi Diliddo - bass gitara. Osjećala sam se kao na jednom koncertu krajem studenog prošle godine u Močvari. Upravo je Mlijeko nastupalo prije Goribora. Tako je bilo i sada. Dečki iz Dugog Sela, točnije njih trojica Filip - gitara/ vokal , Neno - bas i Tomislav- bubnjevi. Ono što se čulo u Blatu bila je njihova tvorevina koju sami opisuju kao "nešto s primjesama punka, post punka i raznoraznih psihodeličnih hardkor - funk - garažnih pačetvorina". Štogod.
Došao na strmi stejdž i vidno "sređen" St. Ono što vidjeh od Goribora bih opisala ovako: naštimavanje zvuka, jedna pjesma, ponovno naštimavanje, dvije pjesme, naštimani, još jedna pjesma i REZ. Gotovo. Skinuti su s rasporeda. Četiri pjesme i svega dvadeset minuta. Stojkovićeve pjesme nabijene emocijama, osjećaj kada se publika nalazi kao da ne smije biti na koncertu jer je Aleksandar gol, emotivno gol, festivaldžije nisu doživjeli. Ništa od tročlane grupe i planirane svirke. Tek Sjajne niti i Rolamo, a oni već hoće kući. Navodno, kasno se saznalo da se svirati uopće može do 3:15. Kawasaki 3P je trebao opravdati headlinerstvo, i svirati bar sat vremena. Već prije je nastala nekakva konfuzija s bendom Izzy Lee koji nije bio najavljen na plakatu. Po organizaciji neću prčkati, što se dogodilo tamo - tamo je i ostalo. Napokon zasviraše i Kawasaki 3P-ovci, zagrebački poznati punk sastav. Široj javnosti su postali poznatiji provokativnim nastupom na Dori s pjesmom Antonija. Ista nije bila zaobiđena ni tu večer. Uglavnom sviraše pjesme s novog albuma Idu Bugari. Ni da ni ne, ili da i da, svejedno, prva večer festivala se privela kraju. Toliko buke i ludosti u jednom danu. Što se može očekivati sutra?
[ Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010 ]

Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010   © ivan đelmić

VEČER DRUGA

Prije večeri druge dolazi dan. Kakva iznenađenja mogu biti? Što pokreće apsolutno sve na ovom festivalu? Odgovor: energija. Nije riječ o dobroj energiji, nego o električnoj. Naime, nestalo je struje i bez velike pomoći HEP-a, druge večeri ne bi ni bilo. Zahvale izrečene nekoliko puta čim je mikrofon proradio. Odaziv ljudi manji nego prvu večer. Razlog? Nerazvikanost nekih imena, rekla bih. Iako, večer je bila i više nego dobra. Dobro, nestanak struje i nastup Larvi iz Rijeke mogla bih staviti na jednu stranu. Petra Baričević, Vida Fućak i jedna voštana glave iz koje prividno curi krv. Punk bend novovalnog štiha. Što rade voštane glave na stolu? Plaše publiku. Efekt začudnosti? Postoje i neki drugi efekti. Recimo: efekt dobra zvuka.
Još jedan bend iz Rijeke: Diskurz. Za sada sa samo jednim albumom svirali su najprije stare stvari poput Na stranu i Polet. Red starih, pa red novih stvari koje bi se, prema riječima vokala i gitarista Bojana, trebale naći na novom albumu. Stigoše i Popečitelji. Iz Srbije ravno braća Furunović na gitarama Saša i Goran, te s bubanjskim palicama u rukama Rade Vulić. Poslije dvostruke punkerije, funk/progressive/rock instrumentalom publiku su počastili dečki Popečitelji. Zaustavili su dahove, iako bijahu relativno nepoznati na tom prostoru. I jutro poslije pričalo se o dobroti i njihovoj veličini. Nekomu previše instrumentala tu večer, a drugima bilo previše vokala. Tko bi im ugodio.
Na stejdž se smjestio Zagreb i posebnost garažnog rocka - Erotic Biljan & his Heretics. Počeli su s Rock'n'roll Revolution No.5, te potvrdili mogućnost i dvostrukog dnevnog nastupa. Dobrom svirkom možda se prežale The Babies i Blues Bremzeri iz kojih nastadoše. Osim Popečitelja, Repetitor je također srpski band koji nastupa dan nakon što Goribor nije uspio pokazati svoju veličinu. Onako, nekim srednjoškolskim prizvukom, znatno stariji Boris Vlastelica (gitara i vokal) pozdravio je Ploče, ali ne nadgrobne. Rispekt na humoru.
[ Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010 ]

Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010   © ivan đelmić


Ana-Marija Cupin (bas) nevjerojatno snažna s instrumentom za glavu većim od nje same i Milena Milutinović na bubnjevima su pokazale što žene mogu. Svaka čast. Prolilo se toliko energije da je cjelodnevni nestanak struje nadoknađen drugom večeri. Uz Popečitelje, Repetitor je definitivno bio vrhunac večeri. Vratili se na bis, oduševili publiku, stvorili nove simpatije i zaključili drugu večer.

VEČER TREĆA

Kao i prije druge večeri, tako i prije treće večeri dolazi dan.
Obilježen je posebnim i nevdiljivim DJ majstorom. Jedan CD, ista playlista i tako cijelo vrijeme predviđeno za DJ-a/eve. Sreća njegova što je bio nevidljiv, jer samo bi ostao kraći za glavu. Hang the DJ, hang him high… No, dobro. I vrijeme se nešto naljutilo, temperatura se spustila, vjetar nemilosrdno puhao. Nebo plače, jer ovo je zadnja večer u Pločama. Posebnost treće večeri i njihov kultni bend- Kulturni Jogurt. Glavnu okosnicu benda čine Frano Putica - bubnjevi, Ivan Dujmović - gitara i vokal, Elvis Sršen - klavijatura i vokal i Davor Ćubela - bas i vokal. Tu večer gostovao je Luka Šiljeg i vokalizirao. Nikoga nisu ostavili ravnodušnima. Pločani, a i svi oni koji se tako osjećaju su se razvalili. Pošećeriše Sexy motherfuckerom. Nakon njih, na čudesan stejdž popeli se i Livnjaci iz Bosne i Hercegovine. Četiri dečka, a ni jedan Andrija. On je njihova inspiracija. Andriju bez Andrije čine Duško - bas, Danko - vokal, Miran - bubnjevi, Božidar Jokić (Boško) - gitara. Iako imaju i žešćih nastupa, mislim da je ovaj bio među boljima. Podigli su prašinu. Nešto oni, nešto vjetar. Prepoznatljivim zvukom su pokazali da i u susjednoj BiH ima dobra zvuka. Oni sviraju samo hitove, tako su i tu večer svirali Hit hit. Bez hitova Andrija ne postoji. Ostali hitovi koje izvedoše: Kad nestane pameti, Dinarid, Gad, Rojem čela, Kurvina. Opisaše i stanje Blata pjesmom Konji. Jer bilo kuda konji svuda bilo gdje balege. Čista priroda. Zov divljine i mirisa duž Baćinskih jezera.
[ Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010 ]

Festival ''Sedam jezera'' @ Peračko Blato, 23-25/07/2010   © ivan đelmić

I nakon njih još malo susjedne BiH.
Damir Avdić. Mislim da spomen njegova imena nakon festivala izaziva komentare svrstane u dvije krajnosti. Nevjerojatno. Trebalo se potruditi i naći baš izvođača koji će na neki način totalno "sjesti" jednima, i biti trn u oku drugima. Tri mikrofona, jedan čovjek. Život je raj. Performerski nastup. Začuđujući bis nakon salve ovacija i skandiranja ekipice koja je očito uživala. Dok su jedni jedva čekali da se Avdić skine sa scene, drugi su bili oduševljeni s još malo njega tamo gore. Svirao je poprilično dugo. Nakon svega, ne mogu se oteti dojmu da je Avdić trenutno prvi na top listi Muzika.hr-a. Listu su kreirali posjetitelji, a ista sadrži top albume, singlove i recenzije.
Malo po malo, došlo je vrijeme i na zvijezde večeri. Bar što se provikanosti tiče. Tko je komu najbolji na cijelom festu? Mišljenja su podijeljena. O ukusima se ne raspravlja. Istu znam i na latinskom, ali neću.
Onda Let 3, standardno. Standardno vrhunski ili kako god. Letovci su to. A što? Od bizarnosti do rock atrakcije i to baš iz grada koji stvara upravo takve - Rijeke. Kombinacija Mrle (Termiti čijeg su Vjerna psa Letovci kasnije obradili) i Prlje rodila je perfektnim i neobičnim izvođačkim nivoom. Ako se ne vidi dupe, to nisu oni. Koja god vremenska nepogoda bila, ono je uvijek postojano. Tako i ovdje. Izvedbe pjesama standardne: od Djeteta u vremenu preko Ženu varam, Gambo, nezaobilazne Riječke pičke pa sve do svršavanja s vrha Katedrale. Njihovim vrhuncem završila je i zadnja večer.
Da, zbilja je završila. Ograda više nije padala. Stejdž je treći dan bio na sasvim smislenu mjestu (tako ti se čini kad provedeš tri dana u Blatu), a još šatora nekim čudom baš niknulo tu večer. Dobra im zemlja. Bez obzira na vremenske nepogode festivaldžije su nastavile druženja uz gitare, boce i čaše bilo čega. Neki u šatoru, neki pod zvjezdanim nebom.
Tri neprospavane noći, ili prospavane u pogrešno vrijeme, podočnjaci do koljena, brdo dobre zabave i muzike, druženje, odlični mještani, i više nego susretljivi redari, gost iznenađenja drugu večer: Struja i slično. Rezime u cca 200 znakova s razmacima.
Peračko Blato, vidimo se i dogodine!

leona

terapija // 30/07/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*