home > koncert > RESTARTS @ Medika, 21/04/2010

kontakt | search |

RESTARTS @ Medika, 21/04/2010

Englesko - zagrebački kaos u Mediki

Jučer smo imali prilike gledati u Mediki zbilja odličan koncert - gostovali su, naime, poznati engleski punkeri Restarts, potpomognuti zagrebačkim bendovima Spierdalaj i Socijalna služba. Ispred Medike našlo se zbilja mnogo ljudi, jer Restarts su dragi mnogim hrvatskim punkerima, a osim toga, zvuče iskrenije od razvikanog Exploiteda kojeg ćemo uskoro imati prilike vidjeti u zagrebačkom Boogaloo. Osim toga i upad je bio znatno jeftiniji (45kn u pretprodaji, 55 na dan koncerta).
[ socijalna služba ]

socijalna služba   © matej

Nezaobilazno druženje pred Medikom sprijateljima pristiglih odsvakud oduzelo nam je nešto vremena, tako da sam propustio gledati Spierdalaj. Njih sam inače gledao nekoliko puta, dobri su mi, zabavni punk rock (pogledajte myspace ako vas zanima). Veli mi kolega da su bili dobri, čak i vokal je bio na razini zadatka iako mnogi svjedoče daje bio evidentno pijan. Da ne pišem previše o bendu kojeg nisam vidio i time se dovedem u neku neugodnu situaciju, nastavljam dalje s ovom punk rock pričicom.
[ restarts - publika ]

restarts - publika   © matej

Dakle, ušli smo taman usred svirke Socijalne službe, jednog od ponajboljih hrvatskih bendova u posljednje vrijeme. Bez našeg prisustva ova simpatičan ekipica koja se pronašla u žestokom melodičnom hardcore punku počela je svirku sa "Nema povratka", "Rat i "Pohlepa", a dok smo unišli u predivan koncertni prostor Medike taman su pičili "Probudi se", i već stigosmo na lijep pogo pred binom. Od poznatijih svirali su i "Robija", "Legalna agresija", "Nasilje", odsvirana je jedna nova stvar koja još nema konkretni naziv i svirku su završili sa "Bolje sutra", a vokal Brane se spustio i dio otpjevao među publikom. Sinergija koja se ne viđa prečesto! Inače, koristim priliku da se ispričam bendu jer sam na zadnjem koncertu samo pokupio set listu i prepisao pjesme što je dovelo do zbunjivanja svekolike publike, s obzirom da su pjesme bile napisane prema radnim nazivima. Eto, tako je to kad si nestručno piskaralo. Inače kod ovakvih stvari (koje se događaju) slobodno kontaktirajte mene ili Terapiju, svaka napisana greška će se ispraviti ili ćete dobiti ispriku. Nema potrebe da po kojekakvim forumima poput isfrustrirane dječice pišete kako piscu ovih redaka treba polomiti noge i slično.
[ restarts ]

restarts   © lu mala

Nakon Socijalne službe na binu se penju tročlani Restarts. Ovaj bend slavi 15 godina postojanja, svira žestoki buntovni street punk sa prilično angažiranim tekstovima kojima žele osvijestiti publiku diljem svijeta. Posljednji album snimili su u suradnji s pozantim MDC, a službenog izdavača, naravno, nemaju! Cilj im je ne samo svirati punk, što čine mnogi, već živjeti punk, što čine samo poneki. Ovi momci zbilja vjeruju u to što pjevaju, za razliku od npr. Exploiteda koji se deru "I still believe in anarchy", a onda traže skupe hotele i najskuplja pića u backstageu. Restartsi su publiku bacili u divlji pogo odmah, i to baš pjesmom "Legacy", pa se nastavilo sa "Crucified", "No escape", "Square one". Iako je vani sve bilo puno ljudi, koncertni prostor nije baš bio prepun. Prisutna publika i pojedinci s irokezama bogme su se dobro nasmijali kada je vokal Robin nekoliko puta zapjevao refren iz rockerske trash himne "motoooori, motooori, moootoooriii", a spomenimo još da se bend nakon svake pjesme zahvaljivao na hrvatskom, dakle "Hvala", a ne ono ljigavo "Thank you very very much". Pomalo zamjeram Restratsima što su već nakon prve pjesme počeli s onim ulizivačkim izjavama kako je zagrebačka publika najbolja na cijeloj turneji, a taj trik bendova je nešto što još nikako ne mogu shvatiti - pomalo dvolično. Kako god, svirka je bila zbilja žestoka, a u sporim i bržim melodijama potpomognutim Robinovim i Kieranovim deranjem uživalismo sve do kraja. Publika je zvala bend na bis - Restartsi su se, naravno, odazvali, s naglaskom da će pjevati još ukoliko im netko donira malo piva. Pive se ubrzo našlo, a dečki su odsvirali Outsider, još jednu pjesmu kojoj sam zaboravio naziv (a nije mi se dalo zapisati, ne veli se uzalud da pametan piše, a budala pamti), te na kraju završili sa "Wake up", pjesmom koja simbolično govori i tome kako moramo svi zajedno sudjelovati u tome da scena bude jaka, a ne jedni se drugima smiješkati na ulici, a u pozadini podmetati klipove pod noge, ogovarati, sabotirati projekte i slično. Restartsi su se povukli, publika se brzo razišla kućama ili po birtijama koje su još radile, dok su Englezi svojim kombijem krenuli prema Italiji na nove koncerte, nove avanture i novu publiku kojoj će tepati sa "you are really the best". Baš mi je drago što sam imao priliku gledati ovaj bend, iako je cijena bila žrtvovana večer nakon cijelog radnog dana, plus sat i pol pješanjenja doma. Uzbrdo.
[ restarts ]

restarts   © lu mala

Osim originalne, dobre pankčine moram spomenuti i upad prihvatljiv svima, te dobar prostor Medike (dvorište je bilo skoro pa savršeno počišćeno). Šanka nije bilo ovaj put, no unutra se moglo i sa svojim pićem. Bitna je muzika, sve drugo su sitnice koje se lako srede. Preslušavajući kazetu Restartsa danas (kupljenu rpije godinu dana), nekako mi je baš bilo drago što još ima ljudi koji vjeruu u ono što govore i ne koriste prazne riječi kao nekakvu furku. Mnogi bendovi pjevaju o nečem što sami ne razumiju, ili možda neki općeshvaćeni tekst prilagode sebi, ili nešto treće, peto deseto.... Ne volim pjesnička trosmislena izmotavanja, već "drito u glavu", to je za mene uvijek bilo punk.

matej perkov // 23/04/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*