home > koncert > SONS OF THOUSAND FATHERS + MARSHMALLOWS, 21.XI 2009., Spunk, Zagreb

kontakt | search |

SONS OF THOUSAND FATHERS + MARSHMALLOWS, 21.XI 2009., Spunk, Zagreb

'Nema benda koji ne može napuniti Spunk', rekao je nakon svirke Matija Habijanec, frontmen, te alfa i omega Marshmallows koji se sve više pretvaraju u klasičan indie pop-rock band, dodavši jednom prilikom na večerašnjem koncertu 'znojim se, znači da je ovo dobar koncert'. Jest, istina je da nema benda koji ne može u Spunk dovući 60-tak ljudi, ali činjenica je da Spunku manjka još barem isto toliko mjesta više jer se tokom ove svirke ispred samog klubića-kafića nalazilo još barem toliko ljudi koji se nisu unutra uspjeli nagurati. Ja sam sticajem okolnosti zauzeo jedino slobodno mjesto u separeu i tamo gotovo ostao zabetoniran od gomile mahom mlađih momaka i djevojaka koje su oduševljeno promatrale i slušale bandove.
[ SONS OF THOUSAND FATHERS ]

SONS OF THOUSAND FATHERS   © horvi

Prvi su startali SONS OF THOUSAND FATHERS, takoreći supergrupa sastavljena od provjerenih glazbenika iz četiri vrlo popularna i omiljena garažna rock banda. S vođom, gitaristom i pjevačem Žalcem iz Erotic Biljan & His Heretics, ovaj kvartet u postavi Matko (My Buddy Moose), Mislav (Backstreet Brats) i Pero (Shoot Me Wendy), ugodno je razgalio subotnju večer objedinivši je u svetkovinu tradicionalnog r'n'r svjetonazora kroz pjesme koje na engleskom jeziku govore o vitalnim preokupacijama - ženama, pijači, demonima, bogu, rokenrolu, porocima, grijehovima, pokajanju... Sa klasičnom postavom od dvije gitare, bubnjevima i basom, ovi majstori r'n'r-a predstavili su se u konvencionalnom rock izričaju kome se mogu dodati neki sufiksi i prefiksi, no bez obzira na niz elementa koje protežu u svojem izrazu (rockabilly, surf, glam, blues...), nekako su najbliskiji kombinaciji rockerskog Neil Younga i standardnim JSBE. Čak su i izveli jednu Youngovu skladbu, "Cinnamon girl"... Sve to što sviraju SOFT je najčistiji r'n'r kroz splet bržih i laganijih tempova sa distorzijama gitare, riffovima i vrlo autentičan hrapavo-režavi vokal Žalca koji njihovoj izvedbi pridodaje specifičan pečat rockera sklonog maliganima, duhanu i hedonističkim užicima.
[ SONS OF THOUSAND FATHERS ]

SONS OF THOUSAND FATHERS   © horvi

U tehničku sposobnost ovih glazbenika nitko nije niti sumnjao, pa su tako nonšalantno nanizali 8 autorskih skladbi ("The end of the world", "Deepest blues in the world", "Devil is picking a nose", "3000 miles", "Gone steady", "One in the million", "Beautiful Chelseaa wrapper" i "Jackass") u kojima se jasno uočila sva konciznost rockera koji rade i djeluju više od desetljeća po gore spomenutim bandovima. Tu su ponekad bile pjesme učahurene u klasični minimalistički obrazac uvod-refren-solo sa poduplanim dionicama gitara i brojnim nadogradnjama u izrazito plesnim i pokretljivim tempovima s povremenim atmosferičnijim detaljima uglavnom u kompaktnim izvedbama, a dvije od njih su izveli i uz pratnju Matkove mandoline koja se nažalost i nije čula baš najjasnije jer ju je prekrila gitarska distorzija. Band je svojim 40-tominutnim nastupom bezrezervno osvojio simpatije pretovarenog Spunka u kome se praktički osjećaju kako kod svoje kuće, nemaju nikakvih sklonosti ka neumjesnim pretencioznim stilizacijama, sviraju odriješito, britko, jednostavno... R'n'r je to, čist kao suza. Nema druge.
[ MARSHMALLOWS ]

MARSHMALLOWS   © horvi

Nakon vrlo dobre svirke SOFT-a, nagurana audijencija ispred pozornice se smjenjuje prepuštajući mjesto daleko mlađoj publici od kojih je bilo podosta tinejdžera i tinejdžerki. Osobno nisam znao da Matija ima ovako mladih obožavatelja od kojih su neki čak znali i napamet njihove pjesme, a s vremenom gužva je postala gotovo nesnosna s obzirom na obilato zadimljen prostor koji je poput šmirgla parao pluća. Te večeri sam odustao od pušenja, ali samo te večeri... Elem, MARSHMALLOWS su izašli u svojoj standardnoj kvartet formaciji, ovaj puta bez violinistice Katarine (Drvena Marija, Rakova Djeca), te su otprašili 45 minuta repertoara odsviravši i nekoliko novih skladbi koje pripremaju za naredni album. Kako je rekao Matija (gitara, vokal), trebali bi ući u Kozmo studio negdje tokom 12. mjeseca, ali o tom-potom. Ovaj odavno znani nekadašnji akustični lo-fi freak okupio je svoje prijatelje u cjeloviti band koji sve više pokazuje fleksibilnost ka individualizmu koji se bazira na čistom indie-pop zvuku. Uz Matiju, večeras su bili basist Oliver Kovač (Rakova Djeca, Momci iz grada, ex-Vivian Girls), bubnjar Vatroslav (The Fire Escapes, ex-Casual Elvis, ex-Jennifer's Band), te izuzetno raspoloženi Josip Visković - Viski (Dekubitus, ex-Zavijajuće Kučke, ex-Schmrtz Teatar) koji je tokom svirke znao zvuk odšaltati čak i u noise eksperimente svojim uvrnutim zvukovima klavijatura. A Viski je još koristio pištaljku, ksilofon, melodiku i priručne udaraljke kojima je obogaćivao minimalističku nadogradnju svojim posve jednostavnim, ali vrlo intrigantnim minijaturnim dosjetkama kojekakvih zvučnih zvrkarija.
[ MARSHMALLOWS ]

MARSHMALLOWS   © ho

Ponekad su ti efekti i melodije nalikovale na zvuk zurle koja razara mozak, a bilo je tu i fućkanja... Marshmallows su i bez obzira na nenadane Viskijeve eskapade zvučali kao klasičan indie-pop band koji se pretežito bazira u standardnom minimalizmu, pjesme su im raznolikih tempova s kombinacijom uglavnom aplificirane električne gitare bez nekakvih pretjeranih tendencija ka distorziji, a kroz skladbe "Liar", "December" i posljednje "The last tourist in town" jasno su se uočili vrlo duhoviti lirski složenci s posve razumljivim tesktovima koji naprosto opčinjavaju jednostavnošću. Od bržih do ležernijih indie-pop s mjestimičnim country/ americana college-pop elementima i sjajnim pratećim humpa-cumpa ritmovima, te gostujućim Matkom (iz SOFT i My Buddy Moose) na mandolini u naslovu "Summer blues, part 2", ovaj nastup je gotovo prošao u jednom dahu. Fino, neopterećeno, plesno, ležerno... Taman ono što je i trebalo za potvrdu kako su Marshmallows na najboljem putu osvajanja publike svojim prijatnim smislom za pop ekscentrizam. Album je dakle, u očekivanju...

horvi // 26/11/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*