home > koncert > ANTENAT + BILK, 03/12/2004 @ "OZON", SISAK

kontakt | search |

ANTENAT + BILK, 03/12/2004 @ "OZON", SISAK

Malo tko je svijestan da je sve lijepo i krasno ako nisu prisutne nekakve enormne poteškoće. Otprilike ovako bi se u najkraćim crtama dočarao rezime ovog koncerta u "Ozonu" kojeg je organizirala gradska lokalna nevladina i neprofitabilna udruga mladih aktivista URLAM. Sasvim pristojan koncept rada koji je u duhu i profilu ove udruge rezultirao je organiziranjem višednevnog happeninga "Preko duge" povodom Dana volonterizma u sklopu kojeg URLAM sastavlja nekoliko paralelnih događanja na različitim lokacijama u gradu, a osnova je da se predstave udruge mladih s područja Sisačko - Moslavačke županije (seminari, čitanje poezije, filmske projekcije, susreti sa drugim udrugama i sl.), tako da je i ovaj koncert sastavnom karikom cijelog projekta, a najljepša gesta u svemu ovome jest ideja da sav prihod bude namijenjen u humanitarne svrhe za udrugu osoba s invaliditetom. Ova iskusna, agilna i radišna udruga u svojem višegodišnjem radu nanizala je brojna slična događanja u Sisku i time doprinjela kulturnom i moralnom razvitku, pa je shodno bilo i za očekivati da će ovaj koncert proći bez ikakvih problema.

Na temelju prethodnog koncerta u "Ozonu" (Crveni mundiri, Lou Profa i Lutajući DJ Zdena, 19. studeni 2004.), sama ekipa iz kluba se ovaj puta potrudila da u svim detaljima koncert bude na visokoj organizacijskoj razini. Ton majstori su svoj dio posla obavili još u rano popodne, ugostiteljski dio je ovdje ionako besprijekoran, a ostali detalji koji su sastavnim točkama za pripremu terena riješeni su u samom hodu prije nekoliko dana, te je sve odisalo finim atmosferskim poligonom da ovaj puta ne bi trebalo biti nikakvih loših momenata. Međutim ovu radnu atmosferu narušio je faktor sa strane - organizacijska neprofesionalnost udruge URLAM koja očito nije svijesna jasnih načela, kodeksa i principa rada ovog klupskog prostora, kao i zakonskih obaveza koje su upisane u ugovoru prema kojem klub "Ozon" može i mora funkcionirati.

Pošto je sve bilo spremno već u 17 h, čekali su se bendovi za tonsku probu koju će obaviti do maksimalno 20 h, tako da koncert može početi u 21,30 h, a završiti najkasnije u 24,00 h. No, oba sastava su stigla tek u 20 h i termin svirke su potpuno poremetili naglavačke. Kao da je put od Zagreba do Siska dug i trnovit? Pa zar je tako veliki problem sjesti u auto i doći u dogovorenom terminu? Tonska proba im je trajala dobra 2 sata, no ovdje je njihov ton majstor barem odlično obavio svoj dio posla.

Prvi na stage su izašli BILK, neafirmirani trio iz Zagreba koji postoji nekih 5 godina i do sada ima tek jedan demo sa 5 kompozicija, a u skoro vrijeme očekuju izlazak svojeg debija vjerojatno za Zvuk močvare. Njihov nastup je počeo u 22,30 i bilo je dogovoreno da maksimalno sviraju 45 minuta kako bi isti tajming iskoristili i ANTENAT, čime bi svirka bila okončana točno u ponoć. Prema tome, oba su sastava morala automatski prepoloviti svoj nastup. Ovi Bilk-ovci kao prvo sviraju odlično i potpuno koriste metodu kultnih Trans Am s kojima su paralele i podudarnosti očite. Basist i bubnjar održavaju odličnu ritam sekciju u kojoj se prelamaju različita strujanja od kraut-rocka, reaggea i povremenih hip-hop ritmova, sve do urnebesnih funky, jungle i d'n'b beatova, dok je centralna ličnost u sastavu gitarist koji obilato koristi i zvukove sintesajzera i klavijatura, te vokale preko vokodera i različite snimljene samplove (šumovi, glasovi i sl.). Na sceni su vrlo pokretni i skloni plesu, te vrlo vješto svoj manirizam spajanja post-rock aranžmana sa utjecajima elektronske plesne ritmike (posebno d'n'b) prenose i na publiku. Moderni su, a mnogo toga su pokupili i od engleske verzije Kojine Disciplin A Kitchme, tako da vrijedi očekivati od njih kroz izvjesno vrijeme i izlazak pred širi auditorij jer osnove za mogući komercijalniji proboj postoje. Još samo kada bi poradili na svim onim silnim vokalnim eskapadama u kojima mixaju hrvatski i engleski i pokušali osmisliti neki jasan tekstualni koncept, sasvim sigurno je da bi vrlo brzo naišli na simpatije velikog broja publike. Njihov nastup je okončan tek u 23,30 h, te su uz sasvim pristojan aplauz ispraćeni s pozornice.
[ bilk ]

bilk

Nakon desetak minuta na stage izlazi osmeročlana postava ANTENAT (dvije gitare, bubanj, bas, klavijature, vokal, truba i sax) i u sasvim laganom tempu počinju svoj rasta-reggae-psycho session koji se pretvara u frenetični i brzi, te na momente i agresivni d'n'b-dub party. Svirački su solidno naštimani i uigrani (jedino je pjevač na momente ispadao iz takta sa zveketom udaraljka), no mišljenja sam da je ipak (pre)mala pozornica "Ozona" poremetila njihov uobičajeni koncertni pristup. Vjerojatno na većim pozornicama djeluju puno bolje i dinamičnije jer pjevač ima sklonosti za skakanjem i kružnim rasta-danceom kojeg ovdje i nije mogao najbolje pokazati. Kompozicije im variraju od laganih reggae ritmova do mnogih varijacija brzih tempova iz oblasti world-musica, a više nego očito jest vrlo bliska podudarnost sa zvukovljem Asian Dub Foundation, te žestokim aranžmanima Transglobal Underground i Fun-Da-Mental, tako da su Antenat ovom prilikom predstavili sebe i svoj zvuk u pristupačno jasnom i definiranom izdanju. Koliko sam uspio shvatiti, svi tekstovi su na engleskom jeziku i obilato se koriste ragga i rap vokaliziranja, kao i povremena višeglasja, te pjevački dueti bliski hip-hop sceni. Jedino što je pretjerano u svemu tome jest pjevačeva sklonost da mikrofon praktički nabije u usta što je sve skupa zvučalo kao loša distorzija koju niti njihov ton majstor nije mogao otkloniti.
[ antenat #2 ]

antenat #2

U međuvremenu, iza stagea, odnosno ispred samog kluba su se dešavale stvari koje su vlasnika kluba dovele na rub živaca. Naravno, pošto se nije poštivalo radno vrijeme koncerta do 24 h, odmah je reagirala policija, napisana je prijava za remećenje javnog reda i mira, te je stigla pretnja ako se ne prekine svirka da će nastati veliki problemi za klub i njegovu daljnu egzistenciju. I naravno, Antenat je završio koncert ali u 00,30h čime se zaista prekršio zakonski ugovor po kojem "Ozon" ima pravo na održavanje žive svirke. Ali naravno, koga je to briga... Pogotovo ne ekipu iz udruge URLAM koja je potpuno amaterski i laički dogovorila nastup ova dva sjajna benda koji bi da su došli na vrijeme čitav koncert obavili u zakonskom roku. Jer zaista bi bila šteta da ovakav klub prekine svoj rad zbog ovakvog nedopustivo šlampavog organizacijskog poteza udruge URLAM jer ako svirka mora završiti u ponoć onda nema više niti jedne sekunde prekoračenja termina. I sada kada se sve na kraju sabere, ispada da s ovim koncertom nitko ne može biti zadovoljan. Kao prvo publika koje je bilo stotinjak i očekivala je potpuni koncertni repertoar oba sastava, zatim Antenat jer nisu prezentirali sve ono što su trebali (njihov koncert je trebao trajati sat i pol), zatim udruga URLAM jer sumnjam da su uopće uspjeli namiriti sam trošak koncerta (a o prihodu za humanitarne svrhe ne treba niti govoriti), te naposljetku i sam klub kojem je napravljena znatna šteta zbog nepridržavanja radnog vremena održavanja žive svirke, te mu je osjetno narušen ugled u javnim mijenjima.

I zato djeco, ako želite ubuduće organizirati koncerte, ima da se nacrtate u točno vrijeme, inače nema ništa od vaše furke. Pravila su potpuno jasna.

horvi // 06/12/2004

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*