home > koncert > SONIFICATION 02, 6.XI 2008., KSET, Zagreb

kontakt | search |

SONIFICATION 02, 6.XI 2008., KSET, Zagreb

Večer koje je bilo zamišljeno kao dio radionice za ženski dio publike nije urodio plodom jer se nitko nije prijavio sa nekim svojim radom vjerojatno jer je ovaj oblik recikliranja zvuka najavljen prekasno, takoreći par dana uoči samog događanja. No, zato ima vremena do idućeg Sonificationa 03 da se prijavite sa svojim radovima i eksperimentima do 13.XI. koji će pružiti mogućnost svim glazbenim i ne-glazbenim entuzijastima da stvore vlastiti instrument reciklirajući svoj stari radio prijemnik, walkman, dječji sintesajzer ili neku drugu igračku koja proizvodi zvuk te u par lakih i zabavnih zahvata stvori intenzivan instrument prilagođen vlastitom izričaju. Iz udruge UKE poručuju pošaljite nam primjerak vaše glazbe dužine do tri minute na e-mail: udrugauke@gmail.com.

A ovaj puta glavni akteri Sonificationa, nekonvencionalne glazbene večeri bila je ženska noise populacija. Prva je oko 21.30 h izašla vrlo lijepa JULIE ROUSSE iz Francuske (http://www.myspace.com/julielarousse) koja ga je opičila u tipični eksperimentalni post noise-industrial ne plesni zvuk. Koristi laptop i neke elektronske aparate uz pomoć miksete, a glazba joj se svodi na minimalizam u kojem gradira periodičke zvukove pomiješane s ambijentom koji s protokom vremena naglašava bučniju stranu zvuka napravljenog na licu mjesta. To su prije svega ne-plesne repeticije uz dodatak vokalnih samplova koji su propušteni kroz distorziju, ima tu i kojekakvih šumova, psihodeličnih detalja, a i bitan dio njezinog polusatnog nastupa koji je izveden u komadu bez pauze činio je zvuk željezničke kompozicije vagona. Glazba je apstraktna, ekspresivna i bliska autorima poput Nocturne, Azot, Ikue Mori, Throbbing Gristle... Tokom čitave večeri na velikom video zidu bili su emitirani skroz otkačeni animirani art-filmovi češke produkcije koji su od početnih komičnih detalja obavezno završavali poprilično morbidno i neoptimistično.
[ Penelopex ]

Penelopex   © Horvi

U 22.10 h na njezino mjesto došla je PENELOPEX, pravim imenom Marta Zapp iz Njemačke (http://www.myspace.com/penelopexproject) koja ima vrlo sličan stil i gotovo bi se o njoj moglo reći sve u tančine kao i o Julie Rousse. No, njezina izvedba je bila popriličan attack na slušne i podražajne organe, osobito na živce jer je koristila daleko obilatije nafilane šumove na pragu neslušljivosti. Puno analognih zvukova koje je pojačavala distorzijom asocirali su na kratke radio valove i lomove frekvencija tako da je proizvela opaki noise-industrial koji je usko vezan uz stil Merzbow, Lustmord (a i ne-plesni hardcore Necroanal). Uz sav noise naboj imala je periode gdje se poslužila tipičnom elektro-akustičnom školom iskoristivši sample neke pjesme izvedene na akustičnoj gitari, te onomatopeju cvrkuta ptica koji su nakon odlaska u fade-out zamijenjeni brutalnim teror zvukovima. Njen nastup je trajao 33 minute i poprilično je utjecao na raspoloženje ne baš velikog broja publike koji se naglo pokupio kući nakon njenog nastupa. Uh, jest i meni bilo sve to skupa podosta sirovo, grubo i bučno, te preglasno na granici iritirajućih zvučnih podražaja...
[ Julie Rousse ]

Julie Rousse   © Horvi

Posljednji su nastupili polovina dueta ZID BUKE (Kruno Jošt iz Križevaca), dva momka iz Brazila kojima nisam uspio saznati imena, te Penelopex i Julie. Ovih petero tipičnih elektronskih noise glazbenika su izveli vrlo čudnu kolaboracijsku improvizaciju buke, glitcha i ne-plesnih harmonijskih sekvenci u kojima stvaraju de-kompoziciju. Neki od njih imali su neke naprave nalik na minijaturne mikrofone koje su držali u ustima ispuštajući glasove koji su dodatnim elektronskim zahvatima poprimali čudne zvukove, a momak koji je čitavo vrijeme bio okrenut leđima publici imao je neku čudnu napravu u staklenoj (ili plastičnoj) prozirnoj kutiji s kojom je proizvodio nesvakidašnju interpretaciju noisea. Brazilci su ostavili nekolicinu vlastitih posjetnica i može ih se pronaći na www.panetone.net .

Sve skupa, čitava večer je bila tipična eksperimentalna noise interpretacija, tehnički ne toliko zahtjevna za izvedbu, ali za slušatelje i prisutnu publiku vrlo naporna. No, budući da su ovakvi nastupi u nas vrlo rijetki, onaj koga je ovo zanimalo uspio je izdržati do kraja.

horvi // 09/11/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*